Šefovi diplomatija Kine i Rusije postigli sporazum

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je u utorak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, pri čemu su dve strane postigle strateški konsenzus.

Svijet 24.03.2021 | 09:29
Šefovi diplomatija Kine i Rusije postigli sporazum

Razgovori, održani u gradu Guilin, u južnoj kineskoj autonomnoj regiji Guangsi Džuang, su bili 51. sastanak Vanga i Lavrova. „Ovo pokazuje visok nivo kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva“, rekao je Vang.

Bez obzira kako se međunarodna situacija bude mijenjala, sveobuhvatna strateška koordinacija između dvije zemlje samo će jačati i širiti se, umjesto da slabi ili se smanjuje, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Dve strane složile su se da strateško vođstvo šefova država predstavlja političku snagu bilateralnih veza, dok je zajednička borba protiv pandemije dodatno produbila tradicionalno prijateljstvo naroda dveju zemalja.

Ove godine se obilježava 20 godina od potpisivanja Kinesko-ruskog sporazuma o dobrosusjedstvu i prijateljskoj saradnji.

Primjetivši da su se dvije strane dogovorile da obnove ugovor i učine ga relevantnim u novoj eri, Vang je rekao da to pokazuje nove visine, nove ideje i nove rezultate kinesko-ruske saradnje.

Kina je voljna da razgovara sa Rusijom o uspostavljanju mehanizma uzajamnog priznavanja zdravstvenih kodeksa, na osnovu prijateljskih konsultacija i u potpunosti uvažavajući zabrinutosti, rekao je Vang pozvavši dvije strane da dalje produbljuju saradnju na vakcinama i da pomognu u poboljšanju pristupa vakcinama zemljama u razvoju.

Takođe je pozvao dve strane da iskoriste godinu naučnih i tehnoloških inovacija kao priliku da iskoriste potencijal za saradnju u oblastima poput 5G tehnologije, velikih podataka, zelene ekonomije, klimatskih promjena, zaštite životne sredine i zdravstvene industrije, u namjeri da obim trgovine dvije zemalja dostigne 200 milijardi američkih dolara.

Lavrov je rekao da je prijateljstvo dvije zemalja vrlo čvrsto i sve bolje.

„Rusija je voljna da sarađuje sa Kinom na sprovođenju konsenzusa koji su postigli šefovi država, održava bliske razmjene na visokom nivou, vrši pripreme za produženje Ugovora o dobrosusjedstvu i prijateljskoj saradnji između Rusije i Kine “, rekao je Lavrov.

Nakon razgovora, šefovi diplomatije su potpisali nekoliko sporazuma o bilateralnoj saradnji, kao i zajedničku izjavu o globalnom upravljanju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ostavi po strani svoje razlike, izgradi konsenzus, ojača koordinaciju i zaštiti svjetski mir i geostratešku stabilnost.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hugo

24.03.2021 08:45

Kad bi neko uletio sa pozlaćenim poklonima obojici, kinez bi možda i primio ali rus ne bi dva put na istu foru.

ODGOVORITE
Name

Nole

24.03.2021 09:16

Ma samo zabranite da se vasi prouzvodi plasiraju u EU,i zabranite vasim gradjanima da trose pare u EU,pa ces vidjeti sine panike,kako se koprcaju,ko ribe na suvom.Isto tako i oni nasim gradjanima,koji zive i rade gore,zabranili su da dolaze u svoje rodne krajeve i da ostavljaju novac ovdje,sve pod izgovorom nekakve korone.Satanisti...

ODGOVORITE
Name

Zemlje

24.03.2021 09:19

Koje su svjesne sveta i sebe. Ljudi koji su (sferom, od tacke) svesni i ostali.

ODGOVORITE
Name

Zaga

24.03.2021 13:23

Samo da ostanu u cvrstom savezu, nema opasnosti da neko i pomisli da pocne rat. Amerika i Evropa su omrazene zemlje kod mnogih i ne bi se dobro provele u bilo kom ratu.

ODGOVORITE