Санкције за десет европских појединаца и четири ентитета

Кина је одлучила да санкционише 10 европских појединаца и четири ентитета као одговор на санкције Европске уније (ЕУ) Кини, рекавши да оне озбиљно штете кинеском суверенитету и интересима и злонамерно шире лажи и дезинформације.

Свијет 23.03.2021 | 10:23
Санкције за десет европских појединаца и четири ентитета

"Дотичним појединцима и њиховим породицама забрањен је улазак у матични део Кине, Хонгконг и Макао. Њима и компанијама и институцијама повезаним са њима такође је ограничено пословање са Кином", наводи се у изјави објављеној на е-страници Министарства спољних послова у понедељак.

ЕУ је 22. марта увела једностране санкције релевантним кинеским појединцима и ентитетима, позивајуц́и се на такозвана питања људских права у Синђијангу.

"Кина позива ЕУ да размисли о себи, суочи се с озбиљношц́у своје грешке и исправи је. Она мора престати да држи предавања другима о људским правима и мешати се у њихове унутрашње ствари. Она мора окончати лицемерну праксу двоструких стандарда и зауставити идуц́и даље погрешним путем. У супротном, Кина ц́е одлучно реаговати на даље реакције“, наводи се у саопштењу.

Циљни појединци и ентитети су Рајнхард Бутикофер, Михаел Гахлер, Рафаел Глаксман, Илан Киучиук и Миријам Лекман из Европског парламента, Сјоерд Вајмер Сјоердсма из холандског парламента, Самуел Цоголати из Белгијског савезног парламента, Довиле Сакалиене из Сеима Републике Литваније, њемачки учењак Адриан Зенз, шведски научник Бјорн Јерден, политички и безбједносни одбор Савјета Европске уније, Пододбор за људска права Европског парламента, Меркатор институт за кинеске студије у Немачкој и Фондација Алијанса демократије у Данској.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Вухан

23.03.2021 09:38

А ципова нема, па нема....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

23.03.2021 11:51

Тако је,само им удрите контру и јос додајте дупло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево, опет они

23.03.2021 12:11

О суверенитету и суверенитету. О људским правима, Уигурима, слободним изборима и медијима, владавини права, демократији ни ријеци. Типицна реторика диктаторских резима. Ал це сад наси да их хвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

23.03.2021 17:47

Бас тако