Sankcije za deset evropskih pojedinaca i četiri entiteta

Kina je odlučila da sankcioniše 10 evropskih pojedinaca i četiri entiteta kao odgovor na sankcije Evropske unije (EU) Kini, rekavši da one ozbiljno štete kineskom suverenitetu i interesima i zlonamerno šire laži i dezinformacije.

Svijet 23.03.2021 | 10:23
Sankcije za deset evropskih pojedinaca i četiri entiteta

"Dotičnim pojedincima i njihovim porodicama zabranjen je ulazak u matični deo Kine, Hongkong i Makao. Njima i kompanijama i institucijama povezanim sa njima takođe je ograničeno poslovanje sa Kinom", navodi se u izjavi objavljenoj na e-stranici Ministarstva spoljnih poslova u ponedeljak.

EU je 22. marta uvela jednostrane sankcije relevantnim kineskim pojedincima i entitetima, pozivajući se na takozvana pitanja ljudskih prava u Sinđijangu.

"Kina poziva EU da razmisli o sebi, suoči se s ozbiljnošću svoje greške i ispravi je. Ona mora prestati da drži predavanja drugima o ljudskim pravima i mešati se u njihove unutrašnje stvari. Ona mora okončati licemernu praksu dvostrukih standarda i zaustaviti idući dalje pogrešnim putem. U suprotnom, Kina će odlučno reagovati na dalje reakcije“, navodi se u saopštenju.

Ciljni pojedinci i entiteti su Rajnhard Butikofer, Mihael Gahler, Rafael Glaksman, Ilan Kiučiuk i Mirijam Lekman iz Evropskog parlamenta, Sjoerd Vajmer Sjoerdsma iz holandskog parlamenta, Samuel Cogolati iz Belgijskog saveznog parlamenta, Dovile Sakaliene iz Seima Republike Litvanije, njemački učenjak Adrian Zenz, švedski naučnik Bjorn Jerden, politički i bezbjednosni odbor Savjeta Evropske unije, Pododbor za ljudska prava Evropskog parlamenta, Merkator institut za kineske studije u Nemačkoj i Fondacija Alijansa demokratije u Danskoj.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vuhan

23.03.2021 09:38

A cipova nema, pa nema....

ODGOVORITE
Name

Nole

23.03.2021 11:51

Tako je,samo im udrite kontru i jos dodajte duplo...

ODGOVORITE
Name

Evo, opet oni

23.03.2021 12:11

O suverenitetu i suverenitetu. O ljudskim pravima, Uigurima, slobodnim izborima i medijima, vladavini prava, demokratiji ni rijeci. Tipicna retorika diktatorskih rezima. Al ce sad nasi da ih hvale.

ODGOVORITE
Name

BiH

23.03.2021 17:47

Bas tako