Велика љубав породице Угрен према коњима

Бојан Угрен и његов петнаестогодишњи син Дјордје из Бајинаца код Српца наставили су породичну традицију – гајење племенитих животиња – коња. 

Република Српска 22.03.2021 | 08:02
Велика љубав породице Угрен према коњима

Нису у питању коњи тегљачи, већ спортски љепотани са којима се поносе.  Дјордје је, као главни џокеј, на бројним такмичењима освајао признања и награде. У знак захвалности и љубави он је на својој Газели отиснуо и срце.

Прије четири године Угрени су  основали  Коњички клуб „Y“ Србац који има четири грла. Овај клуб је један од осам чланова Савеза  коњичких организација Републике Српске, а Бојан је, као  професионални тренер јахања и стручњак у овој области, на функцији генералног секретара Савеза.

Његов син Дјордје већ је стасао у врсног џокеја. Са седмогодишњом кобилом Газела, у трци са препонама на државном првенству у Сарајеву, освојио је друго и треће, а у Витезу прво мјесто у дресури. Успјеси су се низали и на клупским и регионалним такмичењима широм Босне и Херцеговине.

„У оквиру скромних могућности покушавамо, измедју осталог, промовисати коњички спорт али и љубав према овим животињама које су, нажалост, готово нестале на многим просторима  у Републици Српској и Босни и Херцеговини“, каже генерални секретар Савеза коњичких организација Српске Бојан Угрен.

Он истиче да медју младима, али и старијим градјанима, влада интересовање за коњима, што потврдјује рекреативно јахање које организују клубови, те велика посјећеност смотрама које Савез организује у току године.

Присутност пандемије вируса корона неповољно се одражава и на активност коњичких клубова, али су ипак орџана планирана такмичења и смотре  коња уз примјену мјера заштите од ширења заразе, додаје Угрен.

КЛУБОВИ

Чланови Савеза организација коњичких организација Републике Српске су коњички клубови: Чокорска поља“ Бања Лука, „Паддофцк“ Барловци, „Посавко“ Градишке, Неаполитано“ Бајинци, „Енергија живота“ Бања Лука, КК „Y“ Србац, „Корона“ Требиње и „Кентаур“ Бања Лука.

Медју овим клубовима, како тврди Бојан Угрен, успостављена је успјешна сарадња, као и са неким клубовима из Федерације БиХ.

(БН/С. К.)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БАЊАЛУКА

22.03.2021 10:00

Драги Угрени, прелијепо, да вас је више и да сте нам живи и здрави.Лијепо вас је видјети у овим тешким и суморним данима,желим вам здравље и сву срећу у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2021 17:58

"У знак захвалности и љубави он је на својој Газели отиснуо и срце." а требала је њему Газела у знак захвалности и љубави отиснути копито у цело...

Name

Борике

22.03.2021 11:58

Имали смо ми некад и цувену ергелу Босанског Брдског Коња, аутохтоне пасмине, некада цувене Борике. Као и све друго, унистили смо је, а оно сто је преостало преузео Насер Ориц. Невјероватно, пропаст наса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злата

22.03.2021 12:01

Да сте нам живи и здрави,ви сте лек за очи и душу! Прелеп је то спорт, а прелепе племените животуње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

22.03.2021 12:19

Ја исто тако волим Милокрада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква

22.03.2021 12:45

Љубав а оволики жиг на коњу

ОДГОВОРИТЕ