Velika ljubav porodice Ugren prema konjima

Bojan Ugren i njegov petnaestogodišnji sin Djordje iz Bajinaca kod Srpca nastavili su porodičnu tradiciju – gajenje plemenitih životinja – konja. 

Republika Srpska 22.03.2021 | 08:02
Velika ljubav porodice Ugren prema konjima

Nisu u pitanju konji tegljači, već sportski ljepotani sa kojima se ponose.  Djordje je, kao glavni džokej, na brojnim takmičenjima osvajao priznanja i nagrade. U znak zahvalnosti i ljubavi on je na svojoj Gazeli otisnuo i srce.

Prije četiri godine Ugreni su  osnovali  Konjički klub „Y“ Srbac koji ima četiri grla. Ovaj klub je jedan od osam članova Saveza  konjičkih organizacija Republike Srpske, a Bojan je, kao  profesionalni trener jahanja i stručnjak u ovoj oblasti, na funkciji generalnog sekretara Saveza.

Njegov sin Djordje već je stasao u vrsnog džokeja. Sa sedmogodišnjom kobilom Gazela, u trci sa preponama na državnom prvenstvu u Sarajevu, osvojio je drugo i treće, a u Vitezu prvo mjesto u dresuri. Uspjesi su se nizali i na klupskim i regionalnim takmičenjima širom Bosne i Hercegovine.

„U okviru skromnih mogućnosti pokušavamo, izmedju ostalog, promovisati konjički sport ali i ljubav prema ovim životinjama koje su, nažalost, gotovo nestale na mnogim prostorima  u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini“, kaže generalni sekretar Saveza konjičkih organizacija Srpske Bojan Ugren.

On ističe da medju mladima, ali i starijim gradjanima, vlada interesovanje za konjima, što potvrdjuje rekreativno jahanje koje organizuju klubovi, te velika posjećenost smotrama koje Savez organizuje u toku godine.

Prisutnost pandemije virusa korona nepovoljno se odražava i na aktivnost konjičkih klubova, ali su ipak ordžana planirana takmičenja i smotre  konja uz primjenu mjera zaštite od širenja zaraze, dodaje Ugren.

KLUBOVI

Članovi Saveza organizacija konjičkih organizacija Republike Srpske su konjički klubovi: Čokorska polja“ Banja Luka, „Paddofck“ Barlovci, „Posavko“ Gradiške, Neapolitano“ Bajinci, „Energija života“ Banja Luka, KK „Y“ Srbac, „Korona“ Trebinje i „Kentaur“ Banja Luka.

Medju ovim klubovima, kako tvrdi Bojan Ugren, uspostavljena je uspješna saradnja, kao i sa nekim klubovima iz Federacije BiH.

(BN/S. K.)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BANJALUKA

22.03.2021 10:00

Dragi Ugreni, prelijepo, da vas je više i da ste nam živi i zdravi.Lijepo vas je vidjeti u ovim teškim i sumornim danima,želim vam zdravlje i svu sreću u životu.

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2021 17:58

"U znak zahvalnosti i ljubavi on je na svojoj Gazeli otisnuo i srce." a trebala je njemu Gazela u znak zahvalnosti i ljubavi otisnuti kopito u celo...

Name

Borike

22.03.2021 11:58

Imali smo mi nekad i cuvenu ergelu Bosanskog Brdskog Konja, autohtone pasmine, nekada cuvene Borike. Kao i sve drugo, unistili smo je, a ono sto je preostalo preuzeo Naser Oric. Nevjerovatno, propast nasa.

ODGOVORITE
Name

Злата

22.03.2021 12:01

Да сте нам живи и здрави,ви сте лек за очи и душу! Прелеп је то спорт, а прелепе племените животуње!

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

22.03.2021 12:19

Ja isto tako volim Milokrada

ODGOVORITE
Name

Kakva

22.03.2021 12:45

Ljubav a ovoliki žig na konju

ODGOVORITE