Превозници у губицима: Чекају помоћ Владе Републике Српске  

Превозници у Републици Српској још увијек чекају на помоћ Владе РС. Из Министарства саобраћаја и веза поручују да ће средства бити на рачунима када Гарантни фонд одобри исплату наведених средстава. За то вријеме, превозници имају и нове захтјеве, а неки нису задовољни ни најављеном расподјелом новца. 

Република Српска 21.03.2021 | 17:39
Превозници у губицима: Чекају помоћ Владе Републике Српске  

 Влада РС обећала је да ће око 2 милиона марака бити издвојено превозницима за санирање финансијских губитака због посљедица пандемије. Раније је поручено да ће се суфинансирањем пореза и доприноса у периоду од августа до краја децембра 2020. године, осигурати помоћ  за око 1.500 радника.

Према подацима Министарства саобраћаја и веза РС, 105 привредних субјеката испунило је потребне услове. Најављена средства још увијек нису исплаћена, а превозници траже да се  порези и доприноси исплате и за прва три мјесеца ове године. 

“У складу са процедурама то иде на Гарантни фонд и када дође до одобравања од стране фонда та средства ће бити исплаћена у складу са одредбом Владе РС. Наравно да постоје иницијативе и за период у овој години. У складу са могућностима Владе РС и расположивим средствима налазићемо могућности и рјешења као што смо их налазили у претходном периоду”- истиче министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић.  

Док чекају на најављену помоћ, превозници наводе да због сложености ситуације, свакодневног раста цијена нафте, трошкови расту, а приходи су мањи за чак 50 % у односу на претходне године. 

“Доста предузећа у овој години није извршило уплату пореза и доприноса тако да ће та средства покрити прошлу годину и за оне који су плаћали пренијеће се и у ову годину, али је проблем у овој грани што није дошло до поправљања ситуације, чак напротив, сви знају који се баве путничким саобраћајем да је први квартал у том превозу путника најлошији по приходима и да предузећа обично тај први квартал заврше са негативним пословањем” - наводи предсједник Скупштине удружења саобраћаја и веза у Привредној комори РС Дејан Мијић.  

Док је превозницима у путничком саобраћају најављена помоћ, они који послују у теретном саобраћају тврде да су занемарени од почетка пандемије.  И они траже помоћ у виду уплате пореза и доприноса, као и побољшање услови рада на царинским терминалима. Осим што им је пандемија узроковала губитке, додају да се по епидемиолошкој стабилизацији могу очекивати нови проблеми у виду масовнијег одласка возача из РС.  

“Није било никакве помоћи од почетка пандемије па до данас тако да заиста нам није јасно зашто и због чега кад добро знамо да смо добро одрадили све оно што је тражено од нас и не видимо разлог зашто смо ми то издвојени или зашто нисмо добили било какву помоћ. Чак смо инсистирали да се помогне возачи који су радили у доба пандемије који су прошли кроз пакао, међутим и то је изостало”- истиче предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС Никола Грбић.

Министар саобраћаја и веза наводи да не могу одговорити свим потребама ни захтјевима, ни ситуацијама у којима су привредници погођени пандемијом, али, како каже, превозници нису имали забрану саобраћаја, она се односила само искључиво на масован превоз лица у друмском саобраћају.  

Ћорић подсјећа да је у априлу прошле године дата финансијска подршка превозницима који се баве превозом робе у друмском саобраћају који су дјелимично престали са радом или су имали смањен обим пословања, додајући да ће о овим темама бити ријечи и на састанку са Удружењем превозника РС. 

(БН) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Чича

21.03.2021 17:04

Чекају помоћ од владе а влада им отима путнике, па их развози авион по европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

21.03.2021 19:21

Само ви низ длаку тзв.влади кризном стабу мафији добицете ви своје

Name

Интергај

21.03.2021 21:54

А ко це помоци нама дивљим превозницима, има ли правде? И ми возимо и висе него ови регуларни

Name

Јоја Цоyоте

21.03.2021 17:04

Која помоћ, од чега, празна каса, ако примате ваучере замолите Бају да насијече маказама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.03.2021 17:08

Уништавање мале привреде је дио агенде сатаниста за коју ради и наша в лада. Те према томе, не очекујте помоћ од оних који вас желе уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

21.03.2021 17:22

Превозници морају бити у губитку. Да нема короне опет би били. Аутобус из Бањалуке вози пар људи до Београда. Линије се морају редуковати. Од Бањалуке до Добоја, а други превозник до Брцког, па до Бијељине и из Бијељине до Београда. Тако обратно. На западу превоз се врси од града до најблизег вецег града. Нема нигдје да возе 500 км раздаљине изузев Туринг екскурзије. Код нас превозника ко пљеве. Ко це дати народу да мозе да путује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

21.03.2021 17:22

обецање лудом радовање данас рекли а сјутра порекли,,овај народ зиви у заблуди,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помоћ Стиже

21.03.2021 17:42

Колико сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

21.03.2021 18:03

Баја и владари се пате возајуци се авионом, а ви незахвалници тразите помоц?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И То

21.03.2021 18:10

По двојица морају да се тискају у авиону.

Name

113%

21.03.2021 18:13

Нејаки це да помогне, ипак је он диспецер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

21.03.2021 19:22

Нека паре дају овом вјечитом Грбићу. Он би то паметно и лијепо распоредио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асw

21.03.2021 19:56

Превозници лпопви и лажови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

22.03.2021 08:30

Добит ће те оно што преко двоје виси. Зар не видите да се све очекује од Србије, а Србија вам помоћи неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

22.03.2021 10:45

Само цекајте даце вама Висковиц Тегелтија и Додик они се боре за вас само сто дублхе у кредут увуку и онда се копрцајте.Само они себе гледају луди мој народе оријеби им одузео руку него да вама дају ста це њихива дјеца зар њима да умање због вас.Ви сте битни само кад треба гласати тад вам сектасиобецавају све па ето вам их дзаба вам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаћемо под једну шљиву

22.03.2021 15:22

Изађите на улице подржите угоститеље и остале поштене људе који Хране своје ПОРОДИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ