Prevoznici u gubicima: Čekaju pomoć Vlade Republike Srpske  

Prevoznici u Republici Srpskoj još uvijek čekaju na pomoć Vlade RS. Iz Ministarstva saobraćaja i veza poručuju da će sredstva biti na računima kada Garantni fond odobri isplatu navedenih sredstava. Za to vrijeme, prevoznici imaju i nove zahtjeve, a neki nisu zadovoljni ni najavljenom raspodjelom novca. 

Republika Srpska 21.03.2021 | 17:39
Prevoznici u gubicima: Čekaju pomoć Vlade Republike Srpske  

 Vlada RS obećala je da će oko 2 miliona maraka biti izdvojeno prevoznicima za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije. Ranije je poručeno da će se sufinansiranjem poreza i doprinosa u periodu od avgusta do kraja decembra 2020. godine, osigurati pomoć  za oko 1.500 radnika.

Prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza RS, 105 privrednih subjekata ispunilo je potrebne uslove. Najavljena sredstva još uvijek nisu isplaćena, a prevoznici traže da se  porezi i doprinosi isplate i za prva tri mjeseca ove godine. 

“U skladu sa procedurama to ide na Garantni fond i kada dođe do odobravanja od strane fonda ta sredstva će biti isplaćena u skladu sa odredbom Vlade RS. Naravno da postoje inicijative i za period u ovoj godini. U skladu sa mogućnostima Vlade RS i raspoloživim sredstvima nalazićemo mogućnosti i rješenja kao što smo ih nalazili u prethodnom periodu”- ističe ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić.  

Dok čekaju na najavljenu pomoć, prevoznici navode da zbog složenosti situacije, svakodnevnog rasta cijena nafte, troškovi rastu, a prihodi su manji za čak 50 % u odnosu na prethodne godine. 

“Dosta preduzeća u ovoj godini nije izvršilo uplatu poreza i doprinosa tako da će ta sredstva pokriti prošlu godinu i za one koji su plaćali prenijeće se i u ovu godinu, ali je problem u ovoj grani što nije došlo do popravljanja situacije, čak naprotiv, svi znaju koji se bave putničkim saobraćajem da je prvi kvartal u tom prevozu putnika najlošiji po prihodima i da preduzeća obično taj prvi kvartal završe sa negativnim poslovanjem” - navodi predsjednik Skupštine udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS Dejan Mijić.  

Dok je prevoznicima u putničkom saobraćaju najavljena pomoć, oni koji posluju u teretnom saobraćaju tvrde da su zanemareni od početka pandemije.  I oni traže pomoć u vidu uplate poreza i doprinosa, kao i poboljšanje uslovi rada na carinskim terminalima. Osim što im je pandemija uzrokovala gubitke, dodaju da se po epidemiološkoj stabilizaciji mogu očekivati novi problemi u vidu masovnijeg odlaska vozača iz RS.  

“Nije bilo nikakve pomoći od početka pandemije pa do danas tako da zaista nam nije jasno zašto i zbog čega kad dobro znamo da smo dobro odradili sve ono što je traženo od nas i ne vidimo razlog zašto smo mi to izdvojeni ili zašto nismo dobili bilo kakvu pomoć. Čak smo insistirali da se pomogne vozači koji su radili u doba pandemije koji su prošli kroz pakao, međutim i to je izostalo”- ističe predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS Nikola Grbić.

Ministar saobraćaja i veza navodi da ne mogu odgovoriti svim potrebama ni zahtjevima, ni situacijama u kojima su privrednici pogođeni pandemijom, ali, kako kaže, prevoznici nisu imali zabranu saobraćaja, ona se odnosila samo isključivo na masovan prevoz lica u drumskom saobraćaju.  

Ćorić podsjeća da je u aprilu prošle godine data finansijska podrška prevoznicima koji se bave prevozom robe u drumskom saobraćaju koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja, dodajući da će o ovim temama biti riječi i na sastanku sa Udruženjem prevoznika RS. 

(BN) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Čiča

21.03.2021 17:04

Čekaju pomoć od vlade a vlada im otima putnike, pa ih razvozi avion po evropi.

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

21.03.2021 19:21

Samo vi niz dlaku tzv.vladi kriznom stabu mafiji dobicete vi svoje

Name

Intergaj

21.03.2021 21:54

A ko ce pomoci nama divljim prevoznicima, ima li pravde? I mi vozimo i vise nego ovi regularni

Name

Joja Coyote

21.03.2021 17:04

Koja pomoć, od čega, prazna kasa, ako primate vaučere zamolite Baju da nasiječe makazama

ODGOVORITE
Name

Skeptik

21.03.2021 17:08

Uništavanje male privrede je dio agende satanista za koju radi i naša v lada. Te prema tome, ne očekujte pomoć od onih koji vas žele uništiti.

ODGOVORITE
Name

Zizi

21.03.2021 17:22

Prevoznici moraju biti u gubitku. Da nema korone opet bi bili. Autobus iz Banjaluke vozi par ljudi do Beograda. Linije se moraju redukovati. Od Banjaluke do Doboja, a drugi prevoznik do Brckog, pa do Bijeljine i iz Bijeljine do Beograda. Tako obratno. Na zapadu prevoz se vrsi od grada do najblizeg veceg grada. Nema nigdje da voze 500 km razdaljine izuzev Turing ekskurzije. Kod nas prevoznika ko pljeve. Ko ce dati narodu da moze da putuje.

ODGOVORITE
Name

Ana

21.03.2021 17:22

obecanje ludom radovanje danas rekli a sjutra porekli,,ovaj narod zivi u zabludi,,

ODGOVORITE
Name

Pomoć Stiže

21.03.2021 17:42

Koliko sutra.

ODGOVORITE
Name

Refa

21.03.2021 18:03

Baja i vladari se pate vozajuci se avionom, a vi nezahvalnici trazite pomoc?!

ODGOVORITE
Name

I To

21.03.2021 18:10

Po dvojica moraju da se tiskaju u avionu.

Name

113%

21.03.2021 18:13

Nejaki ce da pomogne, ipak je on dispecer

ODGOVORITE
Name

Hahaha

21.03.2021 19:22

Neka pare daju ovom vječitom Grbiću. On bi to pametno i lijepo rasporedio.

ODGOVORITE
Name

Asw

21.03.2021 19:56

Prevoznici lpopvi i lažovi.

ODGOVORITE
Name

Milojko

22.03.2021 08:30

Dobit će te ono što preko dvoje visi. Zar ne vidite da se sve očekuje od Srbije, a Srbija vam pomoći neće.

ODGOVORITE
Name

Rajka

22.03.2021 10:45

Samo cekajte dace vama Viskovic Tegeltija i Dodik oni se bore za vas samo sto dublhe u kredut uvuku i onda se koprcajte.Samo oni sebe gledaju ludi moj narode orijebi im oduzeo ruku nego da vama daju sta ce njihiva djeca zar njima da umanje zbog vas.Vi ste bitni samo kad treba glasati tad vam sektasiobecavaju sve pa eto vam ih dzaba vam

ODGOVORITE
Name

Стаћемо под једну шљиву

22.03.2021 15:22

Изађите на улице подржите угоститеље и остале поштене људе који Хране своје ПОРОДИЦЕ

ODGOVORITE