Амерички ФБИ ухапсио Србина на америчкој граници

Идентитет ухапшеног није саопштен али је његово име наводно на списку ФБИ због сумње да би могао да угрози безедност САД

Свијет 17.03.2021 | 19:23
Амерички ФБИ ухапсио Србина на америчкој граници

Амерички ФБИ ухапсио је Србина чији идентитет није саопштен, а чије је име било на списку најтраженијих терориста! Како су пренели амерички медији, он је приведен 28. јануара када је покушао да уђе у САД. Званичници те државе открили су да је у последњих неколико месеци ухапшено четири особа на мексичкој граници, а чија имена су у бази ФБИ података.

- Српски држављанин дошао је на јужну границу, на којој је у последње време већи прилив миграната - објаснили су они.

Портпарол Агенције за заштиту границе , рекао је да су напори да се сачува безедност на границама "слојевити и да укључују више нивоа ригорозних прегледа, који омогућавају да се спречи улазак људи који представлају ризик за националну безбедност Сједињених Држава"

- Сарађујемо са нашим међународним партнерима на размени обавештајних података и других информација, укључујући спречавање уласка појединаца са листе за надзор терориста у Сједињене Државе. Људе који долазе на границе проверавамо у базама података како би утврдио да ли представљају претњу националној безбедности, у складу са законом - пренео је изјаву портпарола "фоксњуз", који је навео да су покушаји уласка особа са списка терориста ретки, али да су осим Србина ухапшена и тројица држављана Јемена.

Лист "Дејлимејл" подсећа да је листа терориста ФБИ-ја направљена после напада терориста 11.септембра 2001. године и да су на њој људи за које се зна или се сумња да су умешани у терористичке активности, на основу обавештајних података из низа америчких агенција. Имена људи који су на тој листи, како наводе, не објављују се.

Подсетимо, у Србији је пре три године Специјални суд осудио на укупно 67 година затвора седморицу оптужених за низ кривичних дела тероризма и сарадњу са оружаном групом Исламска држава Ирак и Левант. Тада је током суђења овој групи откривено и да су они у Србији, на подручју Новог Пазара, регрутовали људе да им се придруже у оружаним борбама. Тројица од седморице су осуђена у одсуству јер су у бекству.

- Утврђено је да су са терористичким групама контакт успоставили још 2013. и да су од истомишљеника у Србији, земљама у региону и западној Европи прикупљали новац и финансирали одлазак грађана Србије које су врбовали, најпре у кампове за обуку у Сирији, а потом у друге државе - подсећа саговорник Курира. 

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милко

17.03.2021 18:47

Браћа санџаклије. Мислио је да се ушуња али је ФБИ био на опрезу. То је неки друг од Додиковог ортака Кељемендија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.03.2021 19:16

Сачекај да се име сазна а не ко коњ одмах пред јасле

Name

Ре Милко

17.03.2021 19:36

Лијеци се Милко брате.

Name

Драско

17.03.2021 20:50

Или је Албанац са Космета са српским пасосем.

Name

Цудно није га убио

17.03.2021 18:53

Да ФБИ буде супер милиција. А и тај је јака ми фаца, разликује квазиновине од новина у родној Србији и Српској. Ухвацен би био и за хватање је од било које полицијске организације и органа безбједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инфаркт

18.03.2021 09:49

Поред тога сто си неписмен, изгледа да си и слогиран.

Name

Терористи

17.03.2021 19:27

Правац "Гуантанамо Баy".

ОДГОВОРИТЕ