СИПА за нову зграду у Бањалуци издваја близу пет милиона КМ

Агенције за истраге и заштиту (СИПА), четврта је институција на нивоу БиХ која планира да у Бањалуци купи зграду за смјештај својих запослених, а за коју је спремна да плати 4,8 милиона марака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 17.03.2021 | 13:03
СИПА за нову зграду у Бањалуци издваја близу пет милиона КМ

Тренутно се најам за канцеларије ове државне агенције мјесечно плаћа непуних 16.000 марака, или око 200.000 на годишњем нивоу. Како није намјенски грађен за потребе СИПА, он не задовољава њихове потребе.

Средства ће се обезбиједити у буџету БиХ, а планирано је да се ове и наредне године издвоји по 1,5 милиона марака, те 1,8 милиона КМ 2023. године.

Приједлог Одлуке о одобравању овог пројекта који је припремила Служба за заједничке послове институција БиХ ускоро ће се наћи пред Савјетом министара БиХ који треба да је одобри.

 

„Узевши у обзир специфичност дјеловања саме агенције, њене надлежности и задужења, неопходно је обезбједити објекат који ће својим капацитетима и функционалностима обезбједити несметано функционисање Регионалне канцеларије у Бања Луци. Као што је случај у протеклом периоду, набавком објеката у којима ће се трајно ријешити смјештај институција БиХ долази до значајне дугорочне уштеде буџетских средстава. Још једном наглашавамо да годишњи износ закупа за Регионални центар Агенције у Бања Луци износи цца 200.000 БАМ“, наводи се у образложењу Одлуке.

Потрага за просторима траје годинама

Иначе, треба напооменути како су бројне државне институције у потрази за адекватним простором у Бањалуци, те да годинама не могу да ријеше овај проблем.

Тако на примјер Управа за индиректно опорезивање БиХ још од 2014. године покушава да пронађе објекат који испуњава њихове захтјеве.

До сада им је пропало неколико позива, а тренутно разматрају понуду контроверзног бизнисмена Миле Радишића који им је за 100 милиона марака на продају понудио свој објекат у центру Бањалуке.

Сличан проблем је имала и Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) која је недавно, након десет година изабрала извођача радова за прву фазу градње свог објекта.

Уговор за прву фазу изградње административно-производног објекта Агенције склопљен је са зворничком фирмом „Еникон градња“, а комплетан пројекат ће коштати 28 милиона КМ.

Пословни простор у Бањалуци тражи и Регулаторна агенција за комуникације БиХ, која у те сврхе планира потрошити 2,6 милиона КМ.

Поједине БиХ институције су за најам простора у Бањалуци дале на милионе марака.

Тако је на примјер, Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА) десет година плаћала мјесечну закупнину од чак 60.000 марака. Потрошили су 6,8 милиона КМ са којима су могли купити сасвим пристојну зграду за своје потребе.

Једна од ријетких која је ријешила проблем смјештаја у највећем граду Српске је Централна банка БиХ. У августу 2014. отворено је ново сједиште Главне банке Републике Српске у центру Бање Луке на локацији Паскулине циглане. Градња је трајала три године а у њу је уложено 13,72 милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

17.03.2021 12:25

Ништа корона и то само пљачка фуј багро нетребало вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

17.03.2021 14:17

Зар није миле рекао да треба игнорисати бх институције. У њега је како вјетар окрене

Name

Бх

17.03.2021 12:57

Нема потребе за фабрикама треба нам добар систем дрзања под контролом градјана, под пресом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

17.03.2021 14:20

Смо јацајтре полицију Војску сте унистили Фабрике затворили раднике истјерали само напријед бандо да ли це вам икад доци крај.

Name

Ре

17.03.2021 14:57

Треба мјесто академије отворити фабрику за полицију. Да 'власт" мирно спава на покраденом...

Name

Хм истраге заститу.

17.03.2021 14:10

Ограницавање слободе. Распад САД је веома близу. Они мисле сад циједити ово БХ искристе, по принципу завади и убиј Србе. А и у Срба има цигана. Нема ту ста Данас на Балкану, сутра у Тексасу и Аљасци. Америцки нацин зивота није слобода, нити це бити слободна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

17.03.2021 14:18

Ни једна ова фабрика. Само администрација. Како мислите да ће народ опстати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Семберијо.

17.03.2021 14:27

Не знам мозда будете независна дрзава. Мозда се удворите окупатору, како је Хрватска и Аутроугарска, али Срби висе нисте. И при окупацији, ма лицице те ми на цигане. Крајина и Посавина = Хрватска. И такодје це се прилагодјавати Хрватској. Кад нецете Српску. ЗЈБ вас Босна и Турци, па сте излапели. Оранице васе, су такве оране тудјом крвљу и васом. Ет вам онда будите ви Српска. Сто се тице Босне, дуго це времена бити медиаактивни полигон. Русије и Америке, цак и физицки. Волите, само волите. Ако волите право бице вам, ако волите криво бице вам. Модел политицких стабала и хијерархије це вам доци из свијета. А ви инатите се. Не ваља сто је избнутра мора доци с вама. Ма Додик је и Србин и Градјанин свијета. Добро мозда је при крају мандата, али модели нормалног и разумног српског народа су ту били. Могло је и боље, али доста је боље од осталих. Добро радите свој посао, по васем избору, посао робова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рј

17.03.2021 14:45

Зар то није стезање обруца око РС и зар није полако,улазак заједницких институција на простору РС, које планирају заузети полозај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

17.03.2021 16:55

Има код Миле Радисица јос квадрата пословног простора таман за 4.8 милиона км...

ОДГОВОРИТЕ