SIPA za novu zgradu u Banjaluci izdvaja blizu pet miliona KM

Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), četvrta je institucija na nivou BiH koja planira da u Banjaluci kupi zgradu za smještaj svojih zaposlenih, a za koju je spremna da plati 4,8 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 17.03.2021 | 13:03
SIPA za novu zgradu u Banjaluci izdvaja blizu pet miliona KM

Trenutno se najam za kancelarije ove državne agencije mjesečno plaća nepunih 16.000 maraka, ili oko 200.000 na godišnjem nivou. Kako nije namjenski građen za potrebe SIPA, on ne zadovoljava njihove potrebe.

Sredstva će se obezbijediti u budžetu BiH, a planirano je da se ove i naredne godine izdvoji po 1,5 miliona maraka, te 1,8 miliona KM 2023. godine.

Prijedlog Odluke o odobravanju ovog projekta koji je pripremila Služba za zajedničke poslove institucija BiH uskoro će se naći pred Savjetom ministara BiH koji treba da je odobri.

 

„Uzevši u obzir specifičnost djelovanja same agencije, njene nadležnosti i zaduženja, neophodno je obezbjediti objekat koji će svojim kapacitetima i funkcionalnostima obezbjediti nesmetano funkcionisanje Regionalne kancelarije u Banja Luci. Kao što je slučaj u proteklom periodu, nabavkom objekata u kojima će se trajno riješiti smještaj institucija BiH dolazi do značajne dugoročne uštede budžetskih sredstava. Još jednom naglašavamo da godišnji iznos zakupa za Regionalni centar Agencije u Banja Luci iznosi cca 200.000 BAM“, navodi se u obrazloženju Odluke.

Potraga za prostorima traje godinama

Inače, treba napoomenuti kako su brojne državne institucije u potrazi za adekvatnim prostorom u Banjaluci, te da godinama ne mogu da riješe ovaj problem.

Tako na primjer Uprava za indirektno oporezivanje BiH još od 2014. godine pokušava da pronađe objekat koji ispunjava njihove zahtjeve.

Do sada im je propalo nekoliko poziva, a trenutno razmatraju ponudu kontroverznog biznismena Mile Radišića koji im je za 100 miliona maraka na prodaju ponudio svoj objekat u centru Banjaluke.

Sličan problem je imala i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) koja je nedavno, nakon deset godina izabrala izvođača radova za prvu fazu gradnje svog objekta.

Ugovor za prvu fazu izgradnje administrativno-proizvodnog objekta Agencije sklopljen je sa zvorničkom firmom „Enikon gradnja“, a kompletan projekat će koštati 28 miliona KM.

Poslovni prostor u Banjaluci traži i Regulatorna agencija za komunikacije BiH, koja u te svrhe planira potrošiti 2,6 miliona KM.

Pojedine BiH institucije su za najam prostora u Banjaluci dale na milione maraka.

Tako je na primjer, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) deset godina plaćala mjesečnu zakupninu od čak 60.000 maraka. Potrošili su 6,8 miliona KM sa kojima su mogli kupiti sasvim pristojnu zgradu za svoje potrebe.

Jedna od rijetkih koja je riješila problem smještaja u najvećem gradu Srpske je Centralna banka BiH. U avgustu 2014. otvoreno je novo sjedište Glavne banke Republike Srpske u centru Banje Luke na lokaciji Paskuline ciglane. Gradnja je trajala tri godine a u nju je uloženo 13,72 miliona KM.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

17.03.2021 12:25

Ništa korona i to samo pljačka fuj bagro netrebalo vam.

ODGOVORITE
Name

Da ali

17.03.2021 14:17

Zar nije mile rekao da treba ignorisati bh institucije. U njega je kako vjetar okrene

Name

Bh

17.03.2021 12:57

Nema potrebe za fabrikama treba nam dobar sistem drzanja pod kontrolom gradjana, pod presom

ODGOVORITE
Name

Miso

17.03.2021 14:20

Smo jacajtre policiju Vojsku ste unistili Fabrike zatvorili radnike istjerali samo naprijed bando da li ce vam ikad doci kraj.

Name

Re

17.03.2021 14:57

Treba mjesto akademije otvoriti fabriku za policiju. Da 'vlast" mirno spava na pokradenom...

Name

Hm istrage zastitu.

17.03.2021 14:10

Ogranicavanje slobode. Raspad SAD je veoma blizu. Oni misle sad cijediti ovo BH iskriste, po principu zavadi i ubij Srbe. A i u Srba ima cigana. Nema tu sta Danas na Balkanu, sutra u Teksasu i Aljasci. Americki nacin zivota nije sloboda, niti ce biti slobodna.

ODGOVORITE
Name

NR

17.03.2021 14:18

Ni jedna ova fabrika. Samo administracija. Kako mislite da će narod opstati

ODGOVORITE
Name

E Semberijo.

17.03.2021 14:27

Ne znam mozda budete nezavisna drzava. Mozda se udvorite okupatoru, kako je Hrvatska i Autrougarska, ali Srbi vise niste. I pri okupaciji, ma licice te mi na cigane. Krajina i Posavina = Hrvatska. I takodje ce se prilagodjavati Hrvatskoj. Kad necete Srpsku. ZJB vas Bosna i Turci, pa ste izlapeli. Oranice vase, su takve orane tudjom krvlju i vasom. Et vam onda budite vi Srpska. Sto se tice Bosne, dugo ce vremena biti mediaaktivni poligon. Rusije i Amerike, cak i fizicki. Volite, samo volite. Ako volite pravo bice vam, ako volite krivo bice vam. Model politickih stabala i hijerarhije ce vam doci iz svijeta. A vi inatite se. Ne valja sto je izbnutra mora doci s vama. Ma Dodik je i Srbin i Gradjanin svijeta. Dobro mozda je pri kraju mandata, ali modeli normalnog i razumnog srpskog naroda su tu bili. Moglo je i bolje, ali dosta je bolje od ostalih. Dobro radite svoj posao, po vasem izboru, posao robova.

ODGOVORITE
Name

Rj

17.03.2021 14:45

Zar to nije stezanje obruca oko RS i zar nije polako,ulazak zajednickih institucija na prostoru RS, koje planiraju zauzeti polozaj?

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

17.03.2021 16:55

Ima kod Mile Radisica jos kvadrata poslovnog prostora taman za 4.8 miliona km...

ODGOVORITE