Добој: Моззарт донирао машину штампарији дистрофичара

Директорка штампарије Нада Стухли: Захвални смо овој компанији на донацији која је омогућила да наш колега са инвалидитетом остане на том радном мјесту

Република Српска 15.03.2021 | 16:44
Добој: Моззарт донирао машину штампарији дистрофичара

Регионално удружење дистрофичара Добој већ неколико година води сопствено предузеће у којем су запослени, махом, њихови чланови. Радом у штампарији труде са помогну члановима који су обољели од мишићне дистрофије. Прије седам година цијело предузеће уништиле су поплаве, али су, уз помоћ донатора, успјели да наставе са радом. Недавно им се покварила машина која им је основно средство за рад, па је компанија Моззарт одлучила да им донира нову. 

- Захвални смо Моззарту на овој донацији, која је омогућила да наш колега са инвалидитетом остане на том радном мјесту. Подршка штампарији дистрофичара Добој ДМП, које запошљава лица са инвалидитетом, је изузетно значајна за одрживост процеса рада. „Епсон“ плотер, који смо добили, омогућава нам пружање квалитетних и бржих услуга чиме смо конкурентнији на тржишту и због чега смо веома захвални Моззарту - каже директорка штампарије ДМП Добој, Нада Стухли. 

Ова штампарија, који ради при Регионалном удружењу дистрофичара Добој, тренутно запошљава осам особа, од којих је петоро са инвалидитетом. Донација „Епсон“ плотера им је, кажу, посебно значајна јер на тој машини могу да раде обољели од мишићне дистрофије. 

-Још су у нашем друштву велике предрасуде када се говори о лицима са инвалидитетом, а посебно као о радној снази. Међутим, ако створимо предуслове за њихова радна мјеста, они могу да раде за машинама које су им прилагођене и да буду веома квалитетни радници. Много значи када живите од свог рада и не зависите од некога другога. Од штампарије финансирамо рад нашег удружења, плаћамо персоналног асистента, а сав профит, који евентуално зарадимо, намијењен је нашим члановима који су обољели од мишићне дистрофије - додаје Стухли. 

Упркос тешким тренуцима у прошлости, ово Удружење није одустајало од своје мислије. Наиме, велике поплаве 2014. године уништиле су им све машине и простор за рад. Захваљујући донацијама из Италије и Њемачке успјели су да наставе са радом, а нова машина, само им је додатни вјетар у леђа. Нове изазове донијела им је и пандемија вируса корона, па се труде да уговоре нове штампарске послове. Битно им је, кажу, да захваљујући Моззарту, сада имају на чему да раде. 
Фото120: Регионално удружење дистрофичара Добој се захвалило Моззарту 

-Заиста је лијепо чути колико се чланови Регионалног удружења дистрофичара труде како би били самоодрживи и да не одустају упркос бројним потешкоћама. Драго нам је што ће им машина, коју смо им донирали, помоћи у даљем раду и што смо тим гестом помогли да сачувају једно радно мјесто- каже руководилац Дирекције корпоративних послова Моззарта, Селма Салкановић. 

(БН)