Моззарт донирао храну за 200 корисника Народне кухиње у Добоју

Током епидемије вируса корона бројни грађани остали су без посла, па је повећан и број корисника јавних кухиња широм БиХ. Истовремено, већина удружења, организација и компанија све ресурсе усмјерила је на борбу против короне, па народне кухиње не добијају довољно подршке, а дијеле више оброка него раније.

Република Српска 12.03.2021 | 15:29
Моззарт донирао храну за 200 корисника Народне кухиње у Добоју

Једно од мјеста на које дневно долази чак 200 корисника по свој оброк је и Народна кухиња у Добоју коју води Међународни форум солидарности ЕММАУС.

Свој рад базирају углавном на донацијама, а основне прехрамбене намирнице корисницима ове јавне кухиње донирала је компанија Моззарт. То им, свједоче у овом удружењу, много значи у ово кризно вријеме.

-Наравно да нам је ово значајна донација јер дневно имамо око 190-200 корисника. С обзиром на 2020. годину у којој су све снаге других организација биле усмјерене на борбу против пандемије, оваква донација Моззарта нам је заиста вриједна и даје нам наду да се полако сви враћамо у неки нормални колосијек и окрећемо се опет проблемима социјално угроженог становништва.

Већини један оброк дневно, који добију у Народној кухињи, представља и једини - каже Сабина Арнаут Јахић из Међународног фонда солидарности ЕММАУС.

Ово Удружење пројекат Народне кухиње у Добоју имплентира у сарадњи са градом Добој, центрима за социјални рад и Меџлисом исламске заједнице од 2014. године, након катастрофалних поплава широм БиХ.

Дневно обезбијеђују ручак за око 200 корисника, а тај број ревидирају сваки мјесец у сарадњи са центром са социјални рад. Средстава за рад углавном прикупљају кроз донације, а имају и развијене властите ресурсе за обезбијеђивање воћа, поврћа и меса.

Солидарни су и корисници јавне кухиње јер, они који долазе по оброке, храну достављају онима који због старости или болести не могу лично да дођу сваки дан.

-Вјерујте да свака нова донација освјежи њихов јеловник, а корисници примијете да још неко мисли на њих. Није лако, али током пандемије нисмо престајали са радом. Заиста волимо да сарађујемо са фирмама које су друштвено одговорне.

Када имамо партнера у заједници који препозна потребе људи који су заиста у све тежој ситуацији, али знају да могу рачунати бар на један оброк током дана, то им бар мало олакшава ситуацију Зато нам сарадња са Моззартом даје вјетар у леђа да заједно можемо превазићи проблеме и помоћи људима- додаје Сабина Арнаут Јахић.

Из Моззарта узвраћају да увијек радо сарађују са удружењима која помажу социјално угрожене грађане.

-Увијек смо ту да пружимо свој допринос кроз донације, посебно када су у питању основне потребе наших суграђана, али и током изазовних периода као што је епидемија короне. Недавно смо донирали тону хране јавној кухињи у Бањалуци, а своју хуману мисију ћемо наставити и у будућности- каже руководилац Дирекције корпоративних послова Моззарта, Селма Салкановић.

(БН)