Mozzart donirao hranu za 200 korisnika Narodne kuhinje u Doboju

Tokom epidemije virusa korona brojni građani ostali su bez posla, pa je povećan i broj korisnika javnih kuhinja širom BiH. Istovremeno, većina udruženja, organizacija i kompanija sve resurse usmjerila je na borbu protiv korone, pa narodne kuhinje ne dobijaju dovoljno podrške, a dijele više obroka nego ranije.

Republika Srpska 12.03.2021 | 15:29
Mozzart donirao hranu za 200 korisnika Narodne kuhinje u Doboju

Jedno od mjesta na koje dnevno dolazi čak 200 korisnika po svoj obrok je i Narodna kuhinja u Doboju koju vodi Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS.

Svoj rad baziraju uglavnom na donacijama, a osnovne prehrambene namirnice korisnicima ove javne kuhinje donirala je kompanija Mozzart. To im, svjedoče u ovom udruženju, mnogo znači u ovo krizno vrijeme.

-Naravno da nam je ovo značajna donacija jer dnevno imamo oko 190-200 korisnika. S obzirom na 2020. godinu u kojoj su sve snage drugih organizacija bile usmjerene na borbu protiv pandemije, ovakva donacija Mozzarta nam je zaista vrijedna i daje nam nadu da se polako svi vraćamo u neki normalni kolosijek i okrećemo se opet problemima socijalno ugroženog stanovništva.

Većini jedan obrok dnevno, koji dobiju u Narodnoj kuhinji, predstavlja i jedini - kaže Sabina Arnaut Jahić iz Međunarodnog fonda solidarnosti EMMAUS.

Ovo Udruženje projekat Narodne kuhinje u Doboju implentira u saradnji sa gradom Doboj, centrima za socijalni rad i Medžlisom islamske zajednice od 2014. godine, nakon katastrofalnih poplava širom BiH.

Dnevno obezbijeđuju ručak za oko 200 korisnika, a taj broj revidiraju svaki mjesec u saradnji sa centrom sa socijalni rad. Sredstava za rad uglavnom prikupljaju kroz donacije, a imaju i razvijene vlastite resurse za obezbijeđivanje voća, povrća i mesa.

Solidarni su i korisnici javne kuhinje jer, oni koji dolaze po obroke, hranu dostavljaju onima koji zbog starosti ili bolesti ne mogu lično da dođu svaki dan.

-Vjerujte da svaka nova donacija osvježi njihov jelovnik, a korisnici primijete da još neko misli na njih. Nije lako, ali tokom pandemije nismo prestajali sa radom. Zaista volimo da sarađujemo sa firmama koje su društveno odgovorne.

Kada imamo partnera u zajednici koji prepozna potrebe ljudi koji su zaista u sve težoj situaciji, ali znaju da mogu računati bar na jedan obrok tokom dana, to im bar malo olakšava situaciju Zato nam saradnja sa Mozzartom daje vjetar u leđa da zajedno možemo prevazići probleme i pomoći ljudima- dodaje Sabina Arnaut Jahić.

Iz Mozzarta uzvraćaju da uvijek rado sarađuju sa udruženjima koja pomažu socijalno ugrožene građane.

-Uvijek smo tu da pružimo svoj doprinos kroz donacije, posebno kada su u pitanju osnovne potrebe naših sugrađana, ali i tokom izazovnih perioda kao što je epidemija korone. Nedavno smo donirali tonu hrane javnoj kuhinji u Banjaluci, a svoju humanu misiju ćemo nastaviti i u budućnosti- kaže rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta, Selma Salkanović.

(BN)