Удар на џеп грађана, цијене свакодневно скачу

Чим је цијена барела нафте на светским берзама скочила, у Републици Српској је поскупила храна. Овим ријечима се може дочарати како наше тржиште (не)оправдано одреагује на кретање цијена горива.

Република Српска 11.03.2021 | 20:01
Удар на џеп грађана, цијене свакодневно скачу

Сви смо свједоци да у посљедње вријеме купујемо храну, дакле основне животне намирнице, воће и поврће по вишим цијенама. То је званично забиљежио и Завод за статистику РС, који има посљедње податке за цијене у јануару.

У односу на децембар прошле године, воће је скупље за 3,8 одсто, риба 3,2 одсто, поврће 2,7 одсто, млијеко и млијечни производи, те уље и масноће за 1,6 одсто.

Производи

Примјера ради, просјечна цијена литра уља у Српској је била 2,28 КМ у децембру, а у јануару 2,32 КМ. Килограм свјеже пастрмке у децембру је у просјеку коштао 9,66, а у јануару 9,74 КМ. Јунетина с костима је била 8,29 КМ, а у јануару 8,56 КМ. Купус је поскупио у просјеку за 14 фенинга по килограму, па је у јануару коштао 0,67 КМ.

Банане су у просјеку скупље за чак 13 фенинга по килограму и у јануару је просјечна цијена била 2,08 КМ. Скупље су и јабуке за око осам фенинга и у првом мјесецу су коштале 1,61 КМ.

Просјечна цјена брашна скупља је за два фенинга по колиграму и у јануару је коштало 1,28 КМ, док је хљеб поскупио за један фенинг, па је његова просјечна цијена по килограму била 2,17 КМ.

Статистика каже да је просјечна цијена бензина у јануару била скупља за четири фенинга по литри, а дизела за шест.

Трговачка навика

Муриса Марић, извршни директор Удружења за заштиту потрошача Дон Приједор, каже да су наши трговци повећали цијене одмах након поскупљења нафте на свјетском тржишту.

– Познато је да одмах послије скока цијена нафте код нас дође до ланчаног поскупљења производа и услуга. Ево, као што сви видимо и осјетимо на нашим новчаницима, то се и сада десило – каже Марићева.

Истиче да се никада није десило да трговци снизе цијене производа због пада цијена горива, а да су можда само једном у посљедње вријеме превозници појефитинили карте за превоз.

Подсјећа да тако у РС храна није појефтинила када је прошле године у току ванредног стања била ограничена маржа на гориво, које је тада коштало око 1,50 до 1.60 КМ.

– Иначе, чланови удружења за заштиту потрошача сматрају да и сада цијена горива није требала ићи толико. Расте сваке седмице за неколико фенинга – наводи Марићева.

Она сматра да је пред нама година која ће сигурно бити тежа од прошле, напомињући да плате стагнирају.

– Ако дође до поскупљења комуналија, онда ћемо ући у једну кризну годину. Биће погођени поготово наши најсиромашнији суграђани, међу којима има највише пензионера –  истиче Мурићева.

Министарство

Министарство трговине и туризма РС прати посебно цијене основних животних намирница чија је маржа регулисана Уредбом. Тако је Одјељење за цијене, како кажу, посебно фокусирано на праћење цијена намирница из тог обухвата. Кажу да је у јануару забиљежен раст цијена поврћа које није сезонског карактера, брашна и уља.

– До раста цијена брашна, уља и шећера дошло је још крајем прошле године, а разлог њиховог раста је раст берзанских цијена пшенице, сунцокрета и шећера на свјетском тржишту због лошијих приноса – објашњавају у Министарству.

Напомињу како трговци и произвођачи на територији РС формирају цијене робе и услуга слободно према условима тржишта, осим за производе садржане у Уредби о ограничавању маржи у промету робе, којом су обухваћени производи који спадају у основне животне намирнице (со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и за бебе и лијекови).

– На продајну цијену сваке робе утиче набавна цијена (која се састоји од фактурне цијене произвођача, односно добављача увећане за зависне трошкове) и маржа, коју сваки трговац зарачунава на набавну цијену – подсећају у Министарству.

Поремећаји на тржишту

Истичу да тржишна инспекција, у свом редовном инспекцијском надзору, између осталог, контролише трговце о поштовању Уредбе о ограничавању марже у промету робе при формирању цијена у велепродаји и малопродаји.

Кажу да ће доносити и спроводити мјере у складу с надлежностима у случају поремећаја на тржишту.

Горан Рачић, предсједник подручне Привредне коморе Бањалука, каже да је храна у Српској највјероватније поскупила због повећања цијене нафте.

– Кратак је период да би се дали тачни разлози. Требало би сачекати бар пола године за квалитетну анализу стања на тржишту како се не би давале штуре и паушалне оцјене – закључио је Рачић.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Клебетрија

11.03.2021 19:24

Па драги моји гласаци и симпатизери резимског СНСД-а и велики заблудници Додика Мила сад беците оци и цекајте боље дане који никад неце доци.Сад тразите од Додика давам га спусти цијене јер висте гласали за своју пропаст таковам и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТхеОне

11.03.2021 20:10

Ста их брига, они су 50КМ узели

Name

ре Клебетрија

11.03.2021 20:26

Потпуно си у праву.Нек се сад бече и мумлају ,стока обична.

Name

Жељко

11.03.2021 20:31

Држава не диктира цијене већ тржиште, произвођачи и добављачи.

Name

Борац

11.03.2021 21:29

Ово народ занима. Скупоца,одлазак омладине,пљацка,болест... а рудоња јеце лупета како Инцко ради. Када је тако лос? Сто си га себи на славу доводио?

Name

ре зељко

11.03.2021 21:53

Среца па ми ниста не производимо...!

Name

Ливерпоол

12.03.2021 07:17

Сацекајте 22 и да вам доде Миркан са СДС Све це бити багатела и ако богда вратицете стандард из 90 тих кад је ведрио и облации СДС И суму цете добити коју нам је обецао СДС а мозда и плате које нисмо добили за време рата Ма само да доде Миркан има сви да једете кавијар

Name

Станисављевиц

11.03.2021 19:35

Све треба подици за дупло сто висе притиснути овакав кукавицки народ који не смије писнути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

12.03.2021 00:34

Потписујем Коментар....!!!! Удри малоумнике Нек поцркају

Name

Док Холидеј

11.03.2021 19:41

Па није ми јасно како ти грађани се стално буне па пензије су отишле за три км горе и плате су отишле пар км , а да непричамо о борачком додатку и он је отишао пар марака, а наше руководство купило само један биједни хеликоптерчић предсједница један аутић а грађани би се разбацивали е неможе тако једите свако други дан ради уштеда и гласајте за милу стварно му стоји онај хеликоптер а ви душмани цркните одглади вели горица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

11.03.2021 19:49

За ово је крив Високи представник теба га отјерати под хитно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марка

11.03.2021 20:26

Опет скупље оним сто не гласасе за додика,а његовим није ниста скупо

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавица

11.03.2021 20:29

То само дижи цијене.Већина је узела по 50 КМ.Ваљда ће им то моћи бити до октобра 2022. Онда ће добити опет по 50 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој ти Жељко

11.03.2021 23:23

Овдје Држава не одредјује ништа.Ни у једној Држави се ово не дешава као код нас.Ко покраде робне резерве ко је одговарао имаш ли и мало мозга.Кад је Држава стала уз свој народ само пљачка .Ајд сад марш идиоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.03.2021 15:21

Сви који су и даље презадовољни оваквим стањем и сталним поскупљењима нека не излазе на изборе 2022 како би СНСД-у омогућили још 22 године уништавања Р.Српске и свега што вриједи. Они који нису задовољни нека гласају против СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ