Udar na džep građana, cijene svakodnevno skaču

Čim je cijena barela nafte na svetskim berzama skočila, u Republici Srpskoj je poskupila hrana. Ovim riječima se može dočarati kako naše tržište (ne)opravdano odreaguje na kretanje cijena goriva.

Republika Srpska 11.03.2021 | 20:01
Udar na džep građana, cijene svakodnevno skaču

Svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme kupujemo hranu, dakle osnovne životne namirnice, voće i povrće po višim cijenama. To je zvanično zabilježio i Zavod za statistiku RS, koji ima posljednje podatke za cijene u januaru.

U odnosu na decembar prošle godine, voće je skuplje za 3,8 odsto, riba 3,2 odsto, povrće 2,7 odsto, mlijeko i mliječni proizvodi, te ulje i masnoće za 1,6 odsto.

Proizvodi

Primjera radi, prosječna cijena litra ulja u Srpskoj je bila 2,28 KM u decembru, a u januaru 2,32 KM. Kilogram svježe pastrmke u decembru je u prosjeku koštao 9,66, a u januaru 9,74 KM. Junetina s kostima je bila 8,29 KM, a u januaru 8,56 KM. Kupus je poskupio u prosjeku za 14 feninga po kilogramu, pa je u januaru koštao 0,67 KM.

Banane su u prosjeku skuplje za čak 13 feninga po kilogramu i u januaru je prosječna cijena bila 2,08 KM. Skuplje su i jabuke za oko osam feninga i u prvom mjesecu su koštale 1,61 KM.

Prosječna cjena brašna skuplja je za dva feninga po koligramu i u januaru je koštalo 1,28 KM, dok je hljeb poskupio za jedan fening, pa je njegova prosječna cijena po kilogramu bila 2,17 KM.

Statistika kaže da je prosječna cijena benzina u januaru bila skuplja za četiri feninga po litri, a dizela za šest.

Trgovačka navika

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača Don Prijedor, kaže da su naši trgovci povećali cijene odmah nakon poskupljenja nafte na svjetskom tržištu.

– Poznato je da odmah poslije skoka cijena nafte kod nas dođe do lančanog poskupljenja proizvoda i usluga. Evo, kao što svi vidimo i osjetimo na našim novčanicima, to se i sada desilo – kaže Marićeva.

Ističe da se nikada nije desilo da trgovci snize cijene proizvoda zbog pada cijena goriva, a da su možda samo jednom u posljednje vrijeme prevoznici pojefitinili karte za prevoz.

Podsjeća da tako u RS hrana nije pojeftinila kada je prošle godine u toku vanrednog stanja bila ograničena marža na gorivo, koje je tada koštalo oko 1,50 do 1.60 KM.

– Inače, članovi udruženja za zaštitu potrošača smatraju da i sada cijena goriva nije trebala ići toliko. Raste svake sedmice za nekoliko feninga – navodi Marićeva.

Ona smatra da je pred nama godina koja će sigurno biti teža od prošle, napominjući da plate stagniraju.

– Ako dođe do poskupljenja komunalija, onda ćemo ući u jednu kriznu godinu. Biće pogođeni pogotovo naši najsiromašniji sugrađani, među kojima ima najviše penzionera –  ističe Murićeva.

Ministarstvo

Ministarstvo trgovine i turizma RS prati posebno cijene osnovnih životnih namirnica čija je marža regulisana Uredbom. Tako je Odjeljenje za cijene, kako kažu, posebno fokusirano na praćenje cijena namirnica iz tog obuhvata. Kažu da je u januaru zabilježen rast cijena povrća koje nije sezonskog karaktera, brašna i ulja.

– Do rasta cijena brašna, ulja i šećera došlo je još krajem prošle godine, a razlog njihovog rasta je rast berzanskih cijena pšenice, suncokreta i šećera na svjetskom tržištu zbog lošijih prinosa – objašnjavaju u Ministarstvu.

Napominju kako trgovci i proizvođači na teritoriji RS formiraju cijene robe i usluga slobodno prema uslovima tržišta, osim za proizvode sadržane u Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, kojom su obuhvaćeni proizvodi koji spadaju u osnovne životne namirnice (so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i za bebe i lijekovi).

– Na prodajnu cijenu svake robe utiče nabavna cijena (koja se sastoji od fakturne cijene proizvođača, odnosno dobavljača uvećane za zavisne troškove) i marža, koju svaki trgovac zaračunava na nabavnu cijenu – podsećaju u Ministarstvu.

Poremećaji na tržištu

Ističu da tržišna inspekcija, u svom redovnom inspekcijskom nadzoru, između ostalog, kontroliše trgovce o poštovanju Uredbe o ograničavanju marže u prometu robe pri formiranju cijena u veleprodaji i maloprodaji.

Kažu da će donositi i sprovoditi mjere u skladu s nadležnostima u slučaju poremećaja na tržištu.

Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banjaluka, kaže da je hrana u Srpskoj najvjerovatnije poskupila zbog povećanja cijene nafte.

– Kratak je period da bi se dali tačni razlozi. Trebalo bi sačekati bar pola godine za kvalitetnu analizu stanja na tržištu kako se ne bi davale šture i paušalne ocjene – zaključio je Račić.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Klebetrija

11.03.2021 19:24

Pa dragi moji glasaci i simpatizeri rezimskog SNSD-a i veliki zabludnici Dodika Mila sad becite oci i cekajte bolje dane koji nikad nece doci.Sad trazite od Dodika davam ga spusti cijene jer viste glasali za svoju propast takovam i treba.

ODGOVORITE
Name

TheOne

11.03.2021 20:10

Sta ih briga, oni su 50KM uzeli

Name

re Klebetrija

11.03.2021 20:26

Potpuno si u pravu.Nek se sad beče i mumlaju ,stoka obična.

Name

Željko

11.03.2021 20:31

Država ne diktira cijene već tržište, proizvođači i dobavljači.

Name

Borac

11.03.2021 21:29

Ovo narod zanima. Skupoca,odlazak omladine,pljacka,bolest... a rudonja jece lupeta kako Incko radi. Kada je tako los? Sto si ga sebi na slavu dovodio?

Name

re zeljko

11.03.2021 21:53

Sreca pa mi nista ne proizvodimo...!

Name

Liverpool

12.03.2021 07:17

Sacekajte 22 i da vam dode Mirkan sa SDS Sve ce biti bagatela i ako bogda vraticete standard iz 90 tih kad je vedrio i oblacii SDS I sumu cete dobiti koju nam je obecao SDS a mozda i plate koje nismo dobili za vreme rata Ma samo da dode Mirkan ima svi da jedete kavijar

Name

Stanisavljevic

11.03.2021 19:35

Sve treba podici za duplo sto vise pritisnuti ovakav kukavicki narod koji ne smije pisnuti

ODGOVORITE
Name

Ramiz

12.03.2021 00:34

Potpisujem Komentar....!!!! Udri maloumnike Nek pocrkaju

Name

Dok Holidej

11.03.2021 19:41

Pa nije mi jasno kako ti građani se stalno bune pa penzije su otišle za tri km gore i plate su otišle par km , a da nepričamo o boračkom dodatku i on je otišao par maraka, a naše rukovodstvo kupilo samo jedan bijedni helikopterčić predsjednica jedan autić a građani bi se razbacivali e nemože tako jedite svako drugi dan radi ušteda i glasajte za milu stvarno mu stoji onaj helikopter a vi dušmani crknite odgladi veli gorica.

ODGOVORITE
Name

Dušan

11.03.2021 19:49

Za ovo je kriv Visoki predstavnik teba ga otjerati pod hitno.....

ODGOVORITE
Name

Marka

11.03.2021 20:26

Opet skuplje onim sto ne glasase za dodika,a njegovim nije nista skupo

ODGOVORITE
Name

lukavica

11.03.2021 20:29

To samo diži cijene.Većina je uzela po 50 KM.Valjda će im to moći biti do oktobra 2022. Onda će dobiti opet po 50 KM.

ODGOVORITE
Name

E moj ti Željko

11.03.2021 23:23

Ovdje Država ne odredjuje ništa.Ni u jednoj Državi se ovo ne dešava kao kod nas.Ko pokrade robne rezerve ko je odgovarao imaš li i malo mozga.Kad je Država stala uz svoj narod samo pljačka .Ajd sad marš idiote.

ODGOVORITE
Name

Boris

12.03.2021 15:21

Svi koji su i dalje prezadovoljni ovakvim stanjem i stalnim poskupljenjima neka ne izlaze na izbore 2022 kako bi SNSD-u omogućili još 22 godine uništavanja R.Srpske i svega što vrijedi. Oni koji nisu zadovoljni neka glasaju protiv SNSD-a

ODGOVORITE