Промоција народних обичаја из Ражљева код Брчког

Поводом обиљежавања 21. годишњице Брчко дистрикта у селу Ражљево код Брчког је одржана промоција народних обичаја из тог краја.

Босна и Херцеговина 09.03.2021 | 22:29
Промоција народних обичаја из Ражљева код Брчког

Мјештани Ражљева представили су своју ношњу и обичаје, као и свима позната јела на којима су одрасле многе генерације.

“Припремили смо попару, цицвару, чобански ручак, сарме и пите са сиром, проју и домаће паприке. Такође смо направиле колаче, штрудлу, патишпањ и салњаке”, каже Стана Ристић из Ражљева.

“За неколико дана су покладе, послије којих почиње Васкршњи пост. Припремили смо нашу синију јер се некад за тај дан припремала најбоља храна. Пост дуго траје па се тог дана људи наједу јер мрсне хране нема за дуже вријеме”, објашњава Грујица Кисић, предсједник Удружења “Старо огњиште” из Ражљева.

Догађаји ове врсте су веома ријетки, у селима је све мање људи, а млади данас мало полажу на обичаје и здраву, домаћу храну, кажу у Удружењу “Старо огњиште”. Ентузијазма, ипак не мањка домаћицама на селу којима су модерна времена донијела олакшање при спремању старих специјалитета, каже даље Стана Ристић.

“Услове које смо некад имали веома се разликују од оних које имамо данас. Некада нисмо имали воду у кући, а ни машину за прање судова. Имали смо и другачије посуде. Сада смо боље снабдјевени тако да нам је далеко лакше”, истиче Ристићева.

Дио традиције Ражљева је и чувена “Ракијада”.

“Овај крај је воћарски и у њему се ракија пекла годинама и вијековима. Сад се мало ређе пече али можемо макар да се састанемо на овакивим догађајима и да анализирамо како се ракија пече, да млађи виде како се то све ради”, каже Рајо Ђукић.

Мјештани Ражљева су поручили да је традиција дио њиховог идентитета и да ће се сваке година састајати како би наставили да његују обичаје из свог краја.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брцко је

10.03.2021 10:07

Дистрикт због ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

10.03.2021 12:43

Наса снаса са Лонцара.

ОДГОВОРИТЕ