Promocija narodnih običaja iz Ražljeva kod Brčkog

Povodom obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta u selu Ražljevo kod Brčkog je održana promocija narodnih običaja iz tog kraja.

Bosna i Hercegovina 09.03.2021 | 22:29
Promocija narodnih običaja iz Ražljeva kod Brčkog

Mještani Ražljeva predstavili su svoju nošnju i običaje, kao i svima poznata jela na kojima su odrasle mnoge generacije.

“Pripremili smo poparu, cicvaru, čobanski ručak, sarme i pite sa sirom, proju i domaće paprike. Takođe smo napravile kolače, štrudlu, patišpanj i salnjake”, kaže Stana Ristić iz Ražljeva.

“Za nekoliko dana su poklade, poslije kojih počinje Vaskršnji post. Pripremili smo našu siniju jer se nekad za taj dan pripremala najbolja hrana. Post dugo traje pa se tog dana ljudi najedu jer mrsne hrane nema za duže vrijeme”, objašnjava Grujica Kisić, predsjednik Udruženja “Staro ognjište” iz Ražljeva.

Događaji ove vrste su veoma rijetki, u selima je sve manje ljudi, a mladi danas malo polažu na običaje i zdravu, domaću hranu, kažu u Udruženju “Staro ognjište”. Entuzijazma, ipak ne manjka domaćicama na selu kojima su moderna vremena donijela olakšanje pri spremanju starih specijaliteta, kaže dalje Stana Ristić.

“Uslove koje smo nekad imali veoma se razlikuju od onih koje imamo danas. Nekada nismo imali vodu u kući, a ni mašinu za pranje sudova. Imali smo i drugačije posude. Sada smo bolje snabdjeveni tako da nam je daleko lakše”, ističe Ristićeva.

Dio tradicije Ražljeva je i čuvena “Rakijada”.

“Ovaj kraj je voćarski i u njemu se rakija pekla godinama i vijekovima. Sad se malo ređe peče ali možemo makar da se sastanemo na ovakivim događajima i da analiziramo kako se rakija peče, da mlađi vide kako se to sve radi”, kaže Rajo Đukić.

Mještani Ražljeva su poručili da je tradicija dio njihovog identiteta i da će se svake godina sastajati kako bi nastavili da njeguju običaje iz svog kraja.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brcko je

10.03.2021 10:07

Distrikt zbog ...

ODGOVORITE
Name

Krajina

10.03.2021 12:43

Nasa snasa sa Loncara.

ODGOVORITE