Епископ Атанасије сахрањен на гробљу манастира Тврдош

- Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије сахрањен је данас у параклису Васкрсења Господњег у гробљу манастира Тврдош.

Република Српска 06.03.2021 | 15:43
Епископ Атанасије сахрањен на гробљу манастира Тврдош

Претходно је испред Саборног храма у Требињу служена заупокојена литургија и опијело, а потом је улицама Требиња ка Манастиру Тврдош кренула погребна поворка са земним остацима блаженопочившег владике Атанасија.

У поворци су, између осталих, били предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, министри у владама Републике Српске и Црне Горе, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, принц Филип Карађорђевић, те многобројно свештенство и велики број вјерника.

Ковчег са тијелом владике Атанасија пратили су епископи Српске православне цркве.

Умировљени епископ Атанасије упокојио се у четвртак, 4. марта у Требињy.

Лијечен је у болници у Требињу од вируса корона од 17. фебруара.

У Херцеговини је проглашена дводневна жалост поводом упокојења умировљеног епископа Атанасија.

Епископ Атанасије Јевтић рођен је у селу Брдарици, у шабачко-ваљевском крају, 8. јануара 1938. године.

Завршио је Богословију у Београду 1958. године, у генерацији са митрополитом Амфилохијем и епископом Лаврентијем.

По повратку из војске замонашио се у манастиру Пустињи код Ваљева 3. децембра 1960. године.

Од 1991. био је епископ банатски, а већ сљедеће године је изабран за епископа захумско-херцеговачког.

У најтежим временима током рата, помагао је народ, војску, сирочад, избјеглице, рањенике... Обнављајући православну вјеру у Херцеговини.

Када је стигао 90-тих у Херцеговину, прво се појавио у Невесињу, гдје је на питање тадашње новинарке Радио Београда казао да је "он увијек тамо гдје је најтеже српском народу".

Порфирије послао писмо

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије навео је у писму прочитаном на сахрани епископа захумско-херцеговачког Атанасија Јевтића да су тамо где је био Атанасије, били и свети оци и учитељи Цркве - "тамо је био Христос распети и васкрсли", чијом "силом" је он "храбрио, чувао, подизао и хранио све који су били у невољи".

Умировљени епископ и професор на Православном богословском факултету у Београду Атанасије преминуо је у четвртак након борбе с корона вирусом. Писмо је на сахрани на гробљу манастира Тврдош у Требињу прочитао митрополит дабробосански Хризостом зато што се патријарх налази у превентивној самоизолацији због контакта с особом зараженом корона вирусом.

"Али - (Порфирије) његов студент, чиме се бескрајно поносим, и срце ми је пуно када то изговорим или помислим, а верујем и многима владикама, свештеницима, монасима, који су били његови студенти, који су га тих давних година слушали на факултету, на јавним предавањима у Београду, а и они који као мирјани служе Цркви, а недељом и празником су хрлили у манастир Ваведење, где је он, заједно са дивним професорима, нашим оцима Амфилохијем и Иринејем служио и на земљи нам отварао двери Царства небеског", навео је Порфирије.

Порфирије је нагласио да је Атанасије студентима путем апостола Павла откривао православље, манастире и српство Далмације - када су певали Христос воскресе у Јасеновцу и на Косову, први пут с њим крочили на Свету Гору. "Чак и када смо са њим играли фудбал у престоном Београду, испод Калемегдана, мјесту које је освјештано жртвом Доната и Фортуната, Ермила и Стратоника, ђакона Авакума и игумана Пајсија, јасеновачких мученика који су ношени Савом стигли под древне зидине; али и хиљадама које је крвави комунистички терор прибројао светима мученицима, у престоници српства, али и на другим мјестима.

Међу њима је и рођени стриц владике Атанасија, свештеник Милош Јевтић који је на Свету Петку 1944. године убијен са хиљадама невиних Мачвана и Поцераца на савском мосту у Шапцу", истакао је он. Порфирије је казао да Херцеговци знају боље од свих "шта је у несрећном рату значио и чинио владика за нашу Отаџбину".

"Знају то, не мање и косовско-метохијски Срби, а знамо и сви ми", додао је он. Нагласио је да је Атанасије уз светог Јустина и Николаја, најплоднији и вероватно у свету најпризнатији и најпознатији српски богословски и научни писац. "Данас сви заједно можемо да посвједочимо ријечима апостола Павла: владико Атанасије, добар си рат ратовао, трку си завршио; вјеру си одржао. Сада те чека вјенац правде који ће ти дати Господ наш, праведни судија", закључио је он.

(БН/Срна/Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxx

06.03.2021 15:26

некамује лак херцеговацки камен некаму господ подари место рајског насеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

06.03.2021 17:00

Нико од представника власти из Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

06.03.2021 18:23

Последњи поздрав великом цовјеку,владики Атанасију.Нека поцива у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

06.03.2021 20:04

Поцивај у миру Бозијем драги Атанасије.

Name

Ратко

06.03.2021 21:43

Владика је био најсвјетлији примјер цовјекољубља! Твој коментар говори о теби и теби слицнима. Мрзњу коју другима уцитавас, ти зивис. Блазен је твој зивот.