Episkop Atanasije sahranjen na groblju manastira Tvrdoš

- Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.

Republika Srpska 06.03.2021 | 15:43
Episkop Atanasije sahranjen na groblju manastira Tvrdoš

Prethodno je ispred Sabornog hrama u Trebinju služena zaupokojena liturgija i opijelo, a potom je ulicama Trebinja ka Manastiru Tvrdoš krenula pogrebna povorka sa zemnim ostacima blaženopočivšeg vladike Atanasija.

U povorci su, između ostalih, bili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Crne Gore Zdravko Кrivokapić, ministri u vladama Republike Srpske i Crne Gore, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, princ Filip Кarađorđević, te mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj vjernika.

Кovčeg sa tijelom vladike Atanasija pratili su episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Umirovljeni episkop Atanasije upokojio se u četvrtak, 4. marta u Trebinjy.

Liječen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa Atanasija.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine.

Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.

Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine.

Od 1991. bio je episkop banatski, a već sljedeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

U najtežim vremenima tokom rata, pomagao je narod, vojsku, siročad, izbjeglice, ranjenike... Obnavljajući pravoslavnu vjeru u Hercegovini.

Kada je stigao 90-tih u Hercegovinu, prvo se pojavio u Nevesinju, gdje je na pitanje tadašnje novinarke Radio Beograda kazao da je "on uvijek tamo gdje je najteže srpskom narodu".

Porfirije poslao pismo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije naveo je u pismu pročitanom na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića da su tamo gde je bio Atanasije, bili i sveti oci i učitelji Crkve - "tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli", čijom "silom" je on "hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji".

Umirovljeni episkop i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu Atanasije preminuo je u četvrtak nakon borbe s korona virusom. Pismo je na sahrani na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom zato što se patrijarh nalazi u preventivnoj samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

"Ali - (Porfirije) njegov student, čime se beskrajno ponosim, i srce mi je puno kada to izgovorim ili pomislim, a verujem i mnogima vladikama, sveštenicima, monasima, koji su bili njegovi studenti, koji su ga tih davnih godina slušali na fakultetu, na javnim predavanjima u Beogradu, a i oni koji kao mirjani služe Crkvi, a nedeljom i praznikom su hrlili u manastir Vavedenje, gde je on, zajedno sa divnim profesorima, našim ocima Amfilohijem i Irinejem služio i na zemlji nam otvarao dveri Carstva nebeskog", naveo je Porfirije.

Porfirije je naglasio da je Atanasije studentima putem apostola Pavla otkrivao pravoslavlje, manastire i srpstvo Dalmacije - kada su pevali Hristos voskrese u Jasenovcu i na Kosovu, prvi put s njim kročili na Svetu Goru. "Čak i kada smo sa njim igrali fudbal u prestonom Beogradu, ispod Кalemegdana, mjestu koje je osvještano žrtvom Donata i Fortunata, Ermila i Stratonika, đakona Avakuma i igumana Pajsija, jasenovačkih mučenika koji su nošeni Savom stigli pod drevne zidine; ali i hiljadama koje je krvavi komunistički teror pribrojao svetima mučenicima, u prestonici srpstva, ali i na drugim mjestima.

Među njima je i rođeni stric vladike Atanasija, sveštenik Miloš Jevtić koji je na Svetu Petku 1944. godine ubijen sa hiljadama nevinih Mačvana i Poceraca na savskom mostu u Šapcu", istakao je on. Porfirije je kazao da Hercegovci znaju bolje od svih "šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu Otadžbinu".

"Znaju to, ne manje i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi", dodao je on. Naglasio je da je Atanasije uz svetog Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac. "Danas svi zajedno možemo da posvjedočimo riječima apostola Pavla: vladiko Atanasije, dobar si rat ratovao, trku si završio; vjeru si održao. Sada te čeka vjenac pravde koji će ti dati Gospod naš, pravedni sudija", zaključio je on.

(BN/Srna/Tanjug) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xxx

06.03.2021 15:26

nekamuje lak hercegovacki kamen nekamu gospod podari mesto rajskog naselja

ODGOVORITE
Name

Srdjan

06.03.2021 17:00

Niko od predstavnika vlasti iz Srbije?

ODGOVORITE
Name

Max

06.03.2021 18:23

Poslednji pozdrav velikom covjeku,vladiki Atanasiju.Neka pociva u miru.

ODGOVORITE
Name

MM

06.03.2021 20:04

Pocivaj u miru Bozijem dragi Atanasije.

Name

Ratko

06.03.2021 21:43

Vladika je bio najsvjetliji primjer covjekoljublja! Tvoj komentar govori o tebi i tebi slicnima. Mrznju koju drugima ucitavas, ti zivis. Blazen je tvoj zivot.