БиХ најгора и по степену индекса економских слобода

- Економија Босне и Херцеговине, према степену економских слобода, најгора је у региону.

Босна и Херцеговина 05.03.2021 | 19:41
БиХ најгора и по степену индекса економских слобода

Показали су ово подаци које је објавио угледни амерички "Тхе Херитаге Фоундатион", а према чијем се индексу економских слобода, бх. економија налази на 82. мјесту на свијету. 

Укупна оцјена БиХ је 62,9 бодова, што је повећање за 0,3 бода у односу на прошлогодишње рангирање, првенствено због побољшања у сегменту пореског оптерећења.

Од земаља регије најбоље је рангирана Сјеверна Македонија, на 46. мјесту, а слиједе Словенија, која је 48, и Србија на 54. те самопроглашено Косово на 58. мјесту, док Хрватска заостаје за њима и рангирана је као 79.

БиХ је на 40. мјесту међу 45 земаља у европској регији, а укупни резултат је испод регионалног просјека, али изнад свјетског просјека.

"Економија БиХ остаје умјерено слободна пету годину заредом. Главна препрека већој економској слободи и даље је врло лош учинак у показатељима владавине закона, имовинских права, правосудне ефикасности и интегритета владе. Усвајање политика за побољшање пословне слободе такође је неопходно, али ће захтијевати бољу сарадњу између засебних политичких субјеката у земљи", наводи се у извјештају" Тхе Херитаге Фоундатиона" .

Игор Гавран, економски аналитичар, казао је у разговору за " Независне" да је већина наведених закључака, односно образложења лошег рејтинга БиХ подударна са оцјенама из бројних других анализа. 

"Ту се убрајају подаци од редовних извјештаја о напретку којима ЕУ процјењује напредак у европским интеграцијама, преко анализа Свјетске банке и других који процјењују услове пословања, до анализа појединих области попут владавине права и других", казао је Гавран. 

Додао је да је свима, осим, изгледа, надлежним властима, јасно да је стање катастрофално у свим овим областима: владе, правосуђе, имовинска (не)сигурност, пореска оптерећења те укупни услови пословања. Како каже, овакав рејтинг је тек најновија потврда онога чега је већина свјесна.

"Оно што нам, нажалост, није познато јесте када ће надлежне власти на свим нивоима подузети конкретне мјере да се стање поправи да заслужимо напредак на свим листама, када ће наше пословно окружење бити боље, а наше институције власти и правосуђе бити ефикаснији", истиче Гавран. 

Према његовим ријечима, укупан индекс економске слободе ипак не говори о релативној успјешности неке економије, што се, како истиче, види из чињенице да је нпр. Сјеверна Македонија рангирана испред Словеније, а подручје Косова испред Хрватске, а знамо, каже Гавран, да су економски и Словенија и Хрватска далеко испред њих. 

"Ипак, оцјене у конкретним категоријама су и те како релевантне и врло прецизно идентификују проблеме у БиХ и наш заостатак", закључио је Гавран.

Мирсад Јашарспахић, предсједник Привредне коморе Федерације БиХ, казао је да не вјерује да је економија БиХ најлошија у региону.

"Ни по чему то не могу да видим, гдје је тај мјерач који БиХ позиционира на задње мјесто у региону, осим ако то нису циљано усмјерене активности на привреднике БиХ који знају да остваре изузетне резултате у захтјевним тржиштима западне Европе", казао је Јашарспахић. 

Додао је да сигурно постоји низ законских регулатива које су некада компликоване, али ипак се не може рећи да се ту задире у економске слободе. 

Иначе, према индексу "Тхе Херитаге Фоундатиона", у свијету је најслободнија економија Сингапура, док Нови Зеланд, Аустралија, Швајцарска и Ирска имају укупни скор већи од 80 поена те су "економски слободне земље". 

Повећање економске слободе забиљежило је 89 од 178 оцијењених земаља у индексу за 2021. годину. Резултати су опали у 80 земаља, а код девет је стање остало непромијењено.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рс

05.03.2021 19:03

Сва среца оа хе рс најуспјеснија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политицки намудај

06.03.2021 13:27

"Главна препрека већој економској слободи и даље је врло лош учинак у показатељима владавине закона, имовинских права, правосудне ефикасности и интегритета владе." Ста реци, сви ми то знамо а сви то одрзавамо гласањем и/или неизласком на изборе. До кога је? -До нас (вецине народа) је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земља

08.03.2021 07:18

У којој људи гледају ста се не мозе, а не ста се мозе.

ОДГОВОРИТЕ