BiH najgora i po stepenu indeksa ekonomskih sloboda

- Ekonomija Bosne i Hercegovine, prema stepenu ekonomskih sloboda, najgora je u regionu.

Bosna i Hercegovina 05.03.2021 | 19:41
BiH najgora i po stepenu indeksa ekonomskih sloboda

Pokazali su ovo podaci koje je objavio ugledni američki "The Heritage Foundation", a prema čijem se indeksu ekonomskih sloboda, bh. ekonomija nalazi na 82. mjestu na svijetu. 

Ukupna ocjena BiH je 62,9 bodova, što je povećanje za 0,3 boda u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, prvenstveno zbog poboljšanja u segmentu poreskog opterećenja.

Od zemalja regije najbolje je rangirana Sjeverna Makedonija, na 46. mjestu, a slijede Slovenija, koja je 48, i Srbija na 54. te samoproglašeno Kosovo na 58. mjestu, dok Hrvatska zaostaje za njima i rangirana je kao 79.

BiH je na 40. mjestu među 45 zemalja u evropskoj regiji, a ukupni rezultat je ispod regionalnog prosjeka, ali iznad svjetskog prosjeka.

"Ekonomija BiH ostaje umjereno slobodna petu godinu zaredom. Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi i dalje je vrlo loš učinak u pokazateljima vladavine zakona, imovinskih prava, pravosudne efikasnosti i integriteta vlade. Usvajanje politika za poboljšanje poslovne slobode takođe je neophodno, ali će zahtijevati bolju saradnju između zasebnih političkih subjekata u zemlji", navodi se u izvještaju" The Heritage Foundationa" .

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je u razgovoru za " Nezavisne" da je većina navedenih zaključaka, odnosno obrazloženja lošeg rejtinga BiH podudarna sa ocjenama iz brojnih drugih analiza. 

"Tu se ubrajaju podaci od redovnih izvještaja o napretku kojima EU procjenjuje napredak u evropskim integracijama, preko analiza Svjetske banke i drugih koji procjenjuju uslove poslovanja, do analiza pojedinih oblasti poput vladavine prava i drugih", kazao je Gavran. 

Dodao je da je svima, osim, izgleda, nadležnim vlastima, jasno da je stanje katastrofalno u svim ovim oblastima: vlade, pravosuđe, imovinska (ne)sigurnost, poreska opterećenja te ukupni uslovi poslovanja. Kako kaže, ovakav rejting je tek najnovija potvrda onoga čega je većina svjesna.

"Ono što nam, nažalost, nije poznato jeste kada će nadležne vlasti na svim nivoima poduzeti konkretne mjere da se stanje popravi da zaslužimo napredak na svim listama, kada će naše poslovno okruženje biti bolje, a naše institucije vlasti i pravosuđe biti efikasniji", ističe Gavran. 

Prema njegovim riječima, ukupan indeks ekonomske slobode ipak ne govori o relativnoj uspješnosti neke ekonomije, što se, kako ističe, vidi iz činjenice da je npr. Sjeverna Makedonija rangirana ispred Slovenije, a područje Kosova ispred Hrvatske, a znamo, kaže Gavran, da su ekonomski i Slovenija i Hrvatska daleko ispred njih. 

"Ipak, ocjene u konkretnim kategorijama su i te kako relevantne i vrlo precizno identifikuju probleme u BiH i naš zaostatak", zaključio je Gavran.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, kazao je da ne vjeruje da je ekonomija BiH najlošija u regionu.

"Ni po čemu to ne mogu da vidim, gdje je taj mjerač koji BiH pozicionira na zadnje mjesto u regionu, osim ako to nisu ciljano usmjerene aktivnosti na privrednike BiH koji znaju da ostvare izuzetne rezultate u zahtjevnim tržištima zapadne Evrope", kazao je Jašarspahić. 

Dodao je da sigurno postoji niz zakonskih regulativa koje su nekada komplikovane, ali ipak se ne može reći da se tu zadire u ekonomske slobode. 

Inače, prema indeksu "The Heritage Foundationa", u svijetu je najslobodnija ekonomija Singapura, dok Novi Zeland, Australija, Švajcarska i Irska imaju ukupni skor veći od 80 poena te su "ekonomski slobodne zemlje". 

Povećanje ekonomske slobode zabilježilo je 89 od 178 ocijenjenih zemalja u indeksu za 2021. godinu. Rezultati su opali u 80 zemalja, a kod devet je stanje ostalo nepromijenjeno.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rs

05.03.2021 20:03

Sva sreca oa he rs najuspjesnija

ODGOVORITE
Name

Politicki namudaj

06.03.2021 14:27

"Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi i dalje je vrlo loš učinak u pokazateljima vladavine zakona, imovinskih prava, pravosudne efikasnosti i integriteta vlade." Sta reci, svi mi to znamo a svi to odrzavamo glasanjem i/ili neizlaskom na izbore. Do koga je? -Do nas (vecine naroda) je!

ODGOVORITE
Name

Zemlja

08.03.2021 08:18

U kojoj ljudi gledaju sta se ne moze, a ne sta se moze.

ODGOVORITE