Наредне године снимање филма "Дјеца Козаре"

Филмски пројекат „Дјеца Козаре" представљен је данас медијима у Културном центру Бански Двор у Бањалуци.

Република Српска 03.03.2021 | 16:47
Наредне године снимање филма "Дјеца Козаре"

Филмски пројекат „Дјеца Козаре" представљен је данас медијима у Културном центру Бански Двор у Бањалуци. Према најавама редитеља Лордана Зафрановића почетак снимања филма предвиђено је за прољеће 2022., а наставак на јесен, јер пројекат захтијева такав временски распон.

Снимање филма „Дјеца Козаре" требало би да почне на прољеће наредне године, а с обзиром да се радња приче протеже кроз период од 4 године, снимање ће бити обављено у два наврата.

Режисер Лордан Зафрановић је нагласио да му је нужно снимити овај филм јер се много година бави овом темом.

Ја сам наишао у Јасеновац крајем 70 – их година када сам случајно снимао документарац са чесима и оно што сам тамо доживио је било толико шокантно због чега сам се након 7 дана одлучио да сав свој талент и искуство усмјерим према анализи тог зла, каже Зафрановић истичући да му није било јасно да су то зло чинили људи из његове околине.

„Та количина зла и начин на који је то изведено, појединачно и масовно, једноставно није могло остати, бар кад сам ја у питању, без екранизације. Хтио сам само да кажем да ће се гро филма снимати овдје у околици и да ће овдје бити ангажиран читав низ људи", поручује Зафрановић.

Постоји отпор да се та истина на умјетничко – ренесансни начин обради и прикаже цијелом свијету, наводи Зафрановић.

„Мој циљ је да направимо истинит филм на темељу истинитих ствари које су се тамо мрачно дешавале, тих година у НДХ, и да их упутимо не само гледаоцима са којима живимо данас него и за будућност, што је јако важно", истиче прослављени аутор Зафрановић.

Продуцент Мирослав Могоровић каже да му је подршка од стране институција Републике Српске, гдје се радња филма највише и одвија, од изузетног значаја.

„Наш планирани буџет негдје између 1,5 и 1,8 милиона евра. У Хрватској се пријављујемо за суфинансирање филмова на следећем конкурсу који је у априлу мјесецу. Такође планирамо да се пријавимо за подршку у Чешкој преко компаније нашег партнера за суфинансирање овдје и након тога да се пријавимо за суфинансирање на Фонду савета Европе и тиме затворимо нашу конструкцију", каже Могоровић.

Премијера филма „Дјеца Козаре" планирана је за 2023. годину.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пеција

03.03.2021 16:12

Обавезно снимити екранизирати филм о Петру пецији народном Хајдуку, животу, борбама, одводјењу у стамбол 8 погибији али ван националног реално са бх нивоа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

03.03.2021 16:20

Истина је Богу мила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђак из СФРЈ

03.03.2021 17:34

На Козари гроб до гроба мајка трази сина свога.Насла га је на гроб клекла ове реци сину рекла...Ова пјесмица се уцила у основној сколи осамдесетих година,ја сам је тада уцио и запамтио.Дјеца су уцена колико толико о тим страсним догадјајима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.03.2021 19:31

Јос само да није продата јесеновацка градја.

Name

Ре ре

04.03.2021 15:25

Снимаће се филм и о продаји Јасеновачке грађе ако Бог да, а даће и биће веома поучан за Србе да им се више не дешавају разни “вождови” и “баје” ....

Name

вец видјено

03.03.2021 22:00

ово ме подсјеца на период кад је слобо био ту и кад су се снимали све филмови о косову... поента у филмовима је да су срби увијек зртве неких злоцастих... па добро и то мозе упалити као тактика за изборе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

04.03.2021 06:20

Седамдесет година ништа,а сада за годину дана би да снимимо седамдесет филмова.Ни у чему немамо мјеру па ни у овоме.Бојим се да је све ово око и са Јасеновцем контраефекат?

ОДГОВОРИТЕ