Naredne godine snimanje filma "Djeca Kozare"

Filmski projekat „Djeca Kozare" predstavljen je danas medijima u Kulturnom centru Banski Dvor u Banjaluci.

Republika Srpska 03.03.2021 | 16:47
Naredne godine snimanje filma "Djeca Kozare"

Filmski projekat „Djeca Kozare" predstavljen je danas medijima u Kulturnom centru Banski Dvor u Banjaluci. Prema najavama reditelja Lordana Zafranovića početak snimanja filma predviđeno je za proljeće 2022., a nastavak na jesen, jer projekat zahtijeva takav vremenski raspon.

Snimanje filma „Djeca Kozare" trebalo bi da počne na proljeće naredne godine, a s obzirom da se radnja priče proteže kroz period od 4 godine, snimanje će biti obavljeno u dva navrata.

Režiser Lordan Zafranović je naglasio da mu je nužno snimiti ovaj film jer se mnogo godina bavi ovom temom.

Ja sam naišao u Jasenovac krajem 70 – ih godina kada sam slučajno snimao dokumentarac sa česima i ono što sam tamo doživio je bilo toliko šokantno zbog čega sam se nakon 7 dana odlučio da sav svoj talent i iskustvo usmjerim prema analizi tog zla, kaže Zafranović ističući da mu nije bilo jasno da su to zlo činili ljudi iz njegove okoline.

„Ta količina zla i način na koji je to izvedeno, pojedinačno i masovno, jednostavno nije moglo ostati, bar kad sam ja u pitanju, bez ekranizacije. Htio sam samo da kažem da će se gro filma snimati ovdje u okolici i da će ovdje biti angažiran čitav niz ljudi", poručuje Zafranović.

Postoji otpor da se ta istina na umjetničko – renesansni način obradi i prikaže cijelom svijetu, navodi Zafranović.

„Moj cilj je da napravimo istinit film na temelju istinitih stvari koje su se tamo mračno dešavale, tih godina u NDH, i da ih uputimo ne samo gledaocima sa kojima živimo danas nego i za budućnost, što je jako važno", ističe proslavljeni autor Zafranović.

Producent Miroslav Mogorović kaže da mu je podrška od strane institucija Republike Srpske, gdje se radnja filma najviše i odvija, od izuzetnog značaja.

„Naš planirani budžet negdje između 1,5 i 1,8 miliona evra. U Hrvatskoj se prijavljujemo za sufinansiranje filmova na sledećem konkursu koji je u aprilu mjesecu. Takođe planiramo da se prijavimo za podršku u Češkoj preko kompanije našeg partnera za sufinansiranje ovdje i nakon toga da se prijavimo za sufinansiranje na Fondu saveta Evrope i time zatvorimo našu konstrukciju", kaže Mogorović.

Premijera filma „Djeca Kozare" planirana je za 2023. godinu.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pecija

03.03.2021 17:12

Obavezno snimiti ekranizirati film o Petru peciji narodnom Hajduku, životu, borbama, odvodjenju u stambol 8 pogibiji ali van nacionalnog realno sa bh nivoa

ODGOVORITE
Name

Капетан

03.03.2021 17:20

Истина је Богу мила!

ODGOVORITE
Name

Đak iz SFRJ

03.03.2021 18:34

Na Kozari grob do groba majka trazi sina svoga.Nasla ga je na grob klekla ove reci sinu rekla...Ova pjesmica se ucila u osnovnoj skoli osamdesetih godina,ja sam je tada ucio i zapamtio.Djeca su ucena koliko toliko o tim strasnim dogadjajima.

ODGOVORITE
Name

Re

03.03.2021 20:31

Jos samo da nije prodata jesenovacka gradja.

Name

Re re

04.03.2021 16:25

Snimaće se film i o prodaji Jasenovačke građe ako Bog da, a daće i biće veoma poučan za Srbe da im se više ne dešavaju razni “voždovi” i “baje” ....

Name

vec vidjeno

03.03.2021 23:00

ovo me podsjeca na period kad je slobo bio tu i kad su se snimali sve filmovi o kosovu... poenta u filmovima je da su srbi uvijek zrtve nekih zlocastih... pa dobro i to moze upaliti kao taktika za izbore..

ODGOVORITE
Name

Mirkan

04.03.2021 07:20

Sedamdeset godina ništa,a sada za godinu dana bi da snimimo sedamdeset filmova.Ni u čemu nemamo mjeru pa ni u ovome.Bojim se da je sve ovo oko i sa Jasenovcem kontraefekat?

ODGOVORITE