Могућа забрана извоза пилећег меса из БиХ у ЕУ

Тридесет првог марта истиче рок који је Европска унија дала Босни и Херцеговини да испуни своје обавезе из споразума о извозу пилећег меса постигнутог са Канцеларијом за ветеринарство Европске уније. Основна обавеза која се односи на слање извјештаја о два најзначајнија заразна обољења перади још увијек није испуњена па да би врло лако могло доћи до забране извоза ове сировине у европске земље.  

Босна и Херцеговина 03.03.2021 | 09:27
Могућа забрана извоза пилећег меса из БиХ у ЕУ

Босна и Херцеговина је већ добила два упозорења Брисела да уколико жели да извози пилеће месо у Европску унију, сваке године европској канцеларији за ветеринарство мора да доставља интер-лабораторијска тестирања на два значајна обољења перади.

Међутим то се већ двије године не дешава. Рок за достављање ових података истиче 31 марта, а спорног извјештаја и даље нема. Живинари су у страху да ће извоз бити обустављен.

Ресорни министар међутим увјерава да до забране извоза неће доћи. Сташа Кошарац ипак признаје да договора званичника око финансирања референтне лабораторије сарајевског Ветеринарског факултета за сада нема, што значи ни да захтјев Европске уније до краја марта неће бити испуњен.

Бивши министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, у чијем мандату је након 15 година коначно омогућен извоз пилећег меса у Европску унију, каже да су приче да је начин достављања резултата тестирања требало да договори претходни министар обично обмањивање јавности јер у години када је омогућен извоз није ни требало достављати годишњи лабораторијски извјештај.

Мирко Шаровић каже да умјесто пребацивања одговорности надлежни треба да се договоре и прекину ову агонију перадарског сектора.  

Сектор живинарства у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине запошљава више од 20 хиљада радника. Произвођачи упозоравају да су већ довољно угрожени падом потражње због пандемије вируса корона и енормног повећањем цијене сточне хране и да ће би евентуална забрана извоза угрозила и њихов опстанак.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Трново

03.03.2021 08:44

Све је то у договору са увозничким лобијем

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

03.03.2021 11:46

Супер ионако су се осилили подигли цијене цца 25 %, дао Бог да пропадну!!

Name

Нормалан

03.03.2021 08:49

20 000 радника на улицу или пред институције које неце да раде свој посао зарад нецијих интереса. За поцетак је довољан број.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

03.03.2021 10:30

Произвођачи, притисните сељачине из Ветеринарске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор Окултис

03.03.2021 12:00

Ево ресењаааа: сви по црвене књизице и на будзет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.03.2021 15:02

Какав нам је тзв. министар кошарац, ништа паметно не можемо очекивати. Мислим да у РС-у мало има тако неспособних као кошарац. Подгу..а мува узурпатору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

03.03.2021 16:11

Никад гори Савјет министара, не треба их ни звати министрим. Треба пром8јенити израз у пљацкаси у савјету или папци у савјету.

ОДГОВОРИТЕ