Moguća zabrana izvoza pilećeg mesa iz BiH u EU

Trideset prvog marta ističe rok koji je Evropska unija dala Bosni i Hercegovini da ispuni svoje obaveze iz sporazuma o izvozu pilećeg mesa postignutog sa Kancelarijom za veterinarstvo Evropske unije. Osnovna obaveza koja se odnosi na slanje izvještaja o dva najznačajnija zarazna oboljenja peradi još uvijek nije ispunjena pa da bi vrlo lako moglo doći do zabrane izvoza ove sirovine u evropske zemlje.  

Bosna i Hercegovina 03.03.2021 | 09:27
Moguća zabrana izvoza pilećeg mesa iz BiH u EU

Bosna i Hercegovina je već dobila dva upozorenja Brisela da ukoliko želi da izvozi pileće meso u Evropsku uniju, svake godine evropskoj kancelariji za veterinarstvo mora da dostavlja inter-laboratorijska testiranja na dva značajna oboljenja peradi.

Međutim to se već dvije godine ne dešava. Rok za dostavljanje ovih podataka ističe 31 marta, a spornog izvještaja i dalje nema. Živinari su u strahu da će izvoz biti obustavljen.

Resorni ministar međutim uvjerava da do zabrane izvoza neće doći. Staša Košarac ipak priznaje da dogovora zvaničnika oko finansiranja referentne laboratorije sarajevskog Veterinarskog fakulteta za sada nema, što znači ni da zahtjev Evropske unije do kraja marta neće biti ispunjen.

Bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u čijem mandatu je nakon 15 godina konačno omogućen izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, kaže da su priče da je način dostavljanja rezultata testiranja trebalo da dogovori prethodni ministar obično obmanjivanje javnosti jer u godini kada je omogućen izvoz nije ni trebalo dostavljati godišnji laboratorijski izvještaj.

Mirko Šarović kaže da umjesto prebacivanja odgovornosti nadležni treba da se dogovore i prekinu ovu agoniju peradarskog sektora.  

Sektor živinarstva u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine zapošljava više od 20 hiljada radnika. Proizvođači upozoravaju da su već dovoljno ugroženi padom potražnje zbog pandemije virusa korona i enormnog povećanjem cijene stočne hrane i da će bi eventualna zabrana izvoza ugrozila i njihov opstanak.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Trnovo

03.03.2021 08:44

Sve je to u dogovoru sa uvozničkim lobijem

ODGOVORITE
Name

075

03.03.2021 11:46

Super ionako su se osilili podigli cijene cca 25 %, dao Bog da propadnu!!

Name

Normalan

03.03.2021 08:49

20 000 radnika na ulicu ili pred institucije koje nece da rade svoj posao zarad necijih interesa. Za pocetak je dovoljan broj.

ODGOVORITE
Name

Agata

03.03.2021 10:30

Proizvođači, pritisnite seljačine iz Veterinarske

ODGOVORITE
Name

Profesor Okultis

03.03.2021 12:00

Evo resenjaaaa: svi po crvene knjizice i na budzet!

ODGOVORITE
Name

Milan

03.03.2021 15:02

Kakav nam je tzv. ministar košarac, ništa pametno ne možemo očekivati. Mislim da u RS-u malo ima tako nesposobnih kao košarac. Podgu..a muva uzurpatoru.

ODGOVORITE
Name

Bl

03.03.2021 16:11

Nikad gori Savjet ministara, ne treba ih ni zvati ministrim. Treba prom8jeniti izraz u pljackasi u savjetu ili papci u savjetu.

ODGOVORITE