Корупција већа од просјека ЕУ у земљама региона

Студија „Истраживање неформалне економије у четири државе југоисточне Европе“ коју је спровео Центар за политике и управљање у јуну 2019. године, показао је да просјек распрострањености сиве економије у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори премашује просјек Европске уније, и то за више од 10 %.

Босна и Херцеговина 01.03.2021 | 16:33
Корупција већа од просјека ЕУ у земљама региона

Студија „Истраживање неформалне економије у четири државе југоисточне Европе“ коју је спровео Центар за политике и управљање у јуну 2019. године, показао је да просјек распрострањености сиве економије у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори премашује просјек Европске уније, и то за више од 10 %.

Због чега је то тако?

Како спријечити сиву економију код нас?

Учешће сиве економије у БДП земаља Европске уније, износи у просјеку 17,9 %.

У четири земље Балкана, међу којима је и БиХ, распрострањеност неформалне економије је око 30 % БДП-а. То показују резултати спроведени на анализи и ставовима према квалитету институција, нивоу опорезивања, откривању и кажњавању нелегалних радњи, те правдању дјеловања у сивој економији.

„Сива економија негативно утиче на прикупљање јавних прихода те тако и на квалитет и доступност јавних услуга, односно долази до смањења буџетских средства за образовање, здравство, социјална давања, културу, те за све остале услуге које држава пружа, а које се финансирају из пореза.“, наводи се између осталог у студији Центра за политике и управљање.

Према наведеном истраживању, 18,2 % грађана БиХ познаје бар једну особу која има учешћа у неформалном раду. Иста студија наводи да је чак 29 % оних који потенцијално раде на „црно“, односно без уговора, а 63,4 % на дјелимично непријављеном раду.

Такође, велики дио радника у сивој економији зарађује до 300 евра (мање од 600 КМ) непријављених средстава мјесечно. Таквих је према анализи чак 41,2 %.

Економисти истичу да су најочитији примјери сиве економије неиздавање рачуна, непријављен рад или исплате плата у готовом. 

„Када говоримо зашто је то тако, превасходно нисмо развили свијест да оног момента када радимо нешто тако, један дио тих новчаних средстава који се из те куповине, те активности или кад говоримо о оном дијелу који је везан за исплату накнада за рад, а није легалан, он одлази негдје гдје се неће вратити друштву и гдје друштво неће имати бенефит од тога.“, каже Александар Љубоја.

Из пословне заједнице су свјесни да се држава мора озбиљније укључити када је у питању распрострањеност неформалног рада. Међутим:

„Није све до државе и послодаваца, има ту и до грађана. Нема сиве економије без грађана који ће купити робу без рачуна, без радника који ће радити непријављени, тако да је то у принципу заједнички проблем и послодаваца и државе и грађана.“, поручује предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

- Једно од рјешења за сузбијање сиве економије је редефинисање фискалне политике на начин да се направе већи обухвати за порезе и доприносе, кажу стручњаци.

„Што би смањило издатке привредницима, привредници би имали већу ликвидност, плате би биле веће, потрошња већа. Аутоматски томе, директни и индиректни порези би расли, јер би потрошња расла.“, појашњава економиста Александар Љубоја.

Он истиче да се треба појачати контрола рада инспекцијских и царинских органа приликом дистрибуције робе. А управо радом инспекције нису задовољни ни грађани. Скоро половина анкетираних (49,6 %) сматра да инспектори не раде довољно на откривању неформалног рада, а чак 56,8 % грађана вјерује да су санкције благе или занемариве. Истовремено, према студији Центра за политике и управљање, више од петине грађана БиХ (23 %) оправдава рад на црно и куповину без добијања рачуна. 

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ватрогасна.

01.03.2021 16:33

Не смијемо бити гориво за корупцију. Корупција даје бесмислицу раду, уствари посредује болестима срца, то јест инфаркт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубомир

01.03.2021 17:41

па стаје то само толико тоје мало

Name

Министар

01.03.2021 18:59

Све има свој узрок. Градјане рацун не занима јер плацањем вецег пореза неце добити боље сколе, путеве и слицно. Сви смо свјесни да це се тај порез прелити у плате нових партијских послусника или у приватне дзепове појединаца. Сигурно неце у путеве, сколе и болнице. Да се направи систем јавних набавки који неце фаворизовати проинтер и слицне, запосљавати сина од зељке и слицних у електропреносу, људи би узимали рацун. Овако нама није битно да ли це новац да задрзи власник трговине или проинтер. То нама не игра улогу. А рад на црно се мозе искоријенити за мјесец дана, само треба ријесити корупцију у инспекторату. Цак и мтел запосљава на црно злоупотребом каба. Каб је замисљен као задруга у којој студенти могу да зараде дневницу на сезонским пословима и на тај рад нема пореза. Мтел годинама запосљава исте људе преко каба у цалл центру, на радна мјеста која нису сезонска.Цак се и плацање у кесу на руке мозе искоријенити преко ноци. На тај нацин не плацају доприносе а људи заправо раде на неодредјено вријеме а не сезонски. Наравно инспекција цути на ту тему а и медији не истразују ту манипулацију. Потребно је само увести свима једнаке порезе и доприносе. Док су та давања изразена у проценту постојаце и интерес за исплатом дијела плате у кесу. Да је за сваког радника исти, фиксно одредјен износ доприноса нестао би интерес за ковертом.

Name

Мане

01.03.2021 17:08

Мито и корупција су начин живљења у Бих. Свака пора друштва је корумпирана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

01.03.2021 17:51

Нема ефикаснијег орузја за унистење неке дрзаве од корупције. Странци то знају и зато су поставили Рудоњу који је сампион лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВИ САД

01.03.2021 21:02

САД ЈЕ ДОДИК ДОБИО САВЈЕТНИКА И ОН ЦЕ МУ ПОМОЦИ ДА РЈЕСИ ПИТАЊЕ КОРУПЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ????????????????????

Name

Горан

01.03.2021 19:07

Рад на црно је присутан свугдје,највише у сектору услуга. На све стране су огласи из области услуга,издавања,транспорта људи и робе итд. Инспекције неће да то санкционишу и шаљу тако поруку онима који раде легално да одјаве своје дјелатности и наставе радити али на,,црно'' јер не могу друкчије бити конкурентни овим првим.

ОДГОВОРИТЕ