Нови правилник: Желе само возила до 100 хиљада КМ

Правилник о условима набавке и начину кориштења службених специјализиваних возила Министарства иностраних послова БиХ и дипломатско-конзуларних представништава БиХ је у процедури усвајања и омогућиће тим институцијама набавку скупоцјених возила.

Босна и Херцеговина 21.02.2021 | 18:29
Нови правилник: Желе само возила до 100 хиљада КМ

Министарство иностраних послова БиХ је 2014. године, кад је усвојен Правилник о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ, располагало с два аутомобила ниже класе, три аутомобила ниже средње класе, два аутомобила средње класе и једним аутомобилом више средње класе.

Разлика је у њиховим цијенама, па тако нижа класа обухвата возила набавне вриједности до 25 хиљада КМ, нижа средња класа возила набавне вриједности до 40 хиљада КМ, средња класа возила набавне вриједности до 50 хиљада КМ, а виша средња класа путничка возила набавне вриједности до 100 хиљада КМ.

Седам година након што је усвојен јединствен правилник за институције на државном нивоу, по којем су тренутно регулисани услови набавке, Министарство иностраних послова усваја нови правилник којим ће се омогућити искључиво набавка шест аутомобила више средње класе вриједности до 100 хиљада КМ.

Богат возни парк МИП-а

У Министарству иностраних послова БиХ су за Клиx.ба казали да тренутно, у складу са одредбама приједлога Правилника о условима набавке и начину кориштења службених специјализиваних возила МИП-а БиХ и ДКП-а БиХ, располажу са шест службених возила и осам специјализованих возила.

"Истим приједлогом, број службених специјализованих возила за потребе ДКП БиХ је 115, а дипломатско-конзуларна представништва БиХ тренутно располажу са 92 службена специјализована возила", казао нам је Небојша Регоје из Канцеларије за односе са јавношћу МИП-а БиХ.

Према приједлогу Правилника о условима набавке и начину кориштења службених специјализиваних возила МИП-а и ДКП-а, који је недавно упућен у процедуру, број службених специјализованих возила у ДКП БиХ мрежи је 115, од чега је 56 возила средње класе и 55 ниже средње класе.

"ДКП БиХ располажу са четири специјализована возила више средње класе за дочек делегација, и то једно возило Амбасаде БиХ у Бечу, једно возило Сталне мисије БиХ при ЕУ у Бриселу, једно возило Амбасаде БиХ у Лондону и једно возило Сталне мисије БиХ при ВЕ у Стразбуру", наводи се у приједлогу.

Класа виша, буџет мањи

Правилник о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ из марта 2014. и Одлука о начину кориштења службених возила МИП, дисциплинској одговорности и одговорнсти за насталу штету на службеним возилима из јануара 2015. уређују тренутно услове и начин кориштења возила МИП-а.

Министарство иностраних послова БиХ је посљедњи аутомобил, чија је набавна вриједност била 51.273 КМ без ПДВ-а, купило за вријеме мандата Игора Црнадка, у јуну 2018. године. Уговор је склопљен с компанијом "М.Р.М." еxпорт-импорт д.о.о. из Љубушког.

Двије године прије тога, тачније 2. новембра 2016. године, набављена су за потребе тог министарства три аутомобила по набавној цијени од 129.079 КМ без ПДВ-а од Порсцхеа БХ из Сарајева, што значи да није била ријеч о возилима више средње класе.

МИП ће на челу с министарком Бисером Турковић, уколико буде усвојен нови правилник, моћи набављати искључиво возила више средње класе чија је набавна вриједност до 100 хиљада КМ, што ће се односити на шест путничких возила и два теретна.

У приједлогу правилника се наводи да се путничка возила користе за превоз делегација у Босни и Херцеговини и свијету, те да се теретна возила користе за превоз дипломатске поште, превоз архива ДКП, превоз информатичке опреме и материјала...

Небојша Регоје из Канцеларије за односе са јавношћу Министарства иностраних послова БиХ потврдио је за Клиx.ба да је у процедуру упућен нови приједлог и да су тренутно консултације у току.

"МИП је прибавио мишљења свих надлежних институција на приједлог Правилника о условима набавке и начину кориштења службених специјализиваних возила МИП и ДКП. У току су консултације, након чега ће приједлог поменутог Правилника бити упућен Савјету министара БиХ на разматрање и усвајање", истакли су из МИП-а.

(Клиx.ба)

(Фото: Клиx.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РОБИНСОН

21.02.2021 18:17

ГЛОДАРИ ДРЗАВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре

21.02.2021 19:56

Нису они глодари него смо ми овце, шишају нас, "кољу нас", (економски, морално), а ми само блекећемо. Праве смо овце. Иначе да нисмо овце, на овакву и многе друге сличне потезе, глодара како ти рече, треба ли би сви скочити, првио цивилизовано а ако нема резултата онда за вратове па стиснути мраку. Ал' овчице нажалост само знају блечати, блејати, и чекати судњи дан. Полазим од себе. И ја сам само једна од тромилионског БХ стада, коијм располаже пар хиљада чобана.

Name

Ме

22.02.2021 10:33

Ре., лопаре. Све си то фино рекао, али треба имати ј##*а, против њих да се борис..

Name

Ww

21.02.2021 18:57

Не треба им ни једно,скоројевићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.02.2021 16:46

Умишљена елита, на терет обичних људи глуме господу...

Name

Нострадамус

21.02.2021 19:19

Сто се малтретирате возњом по путевима пуно гузве.Предјите на хеликоптере заслузили сте.

ОДГОВОРИТЕ