ЦНН о вакцинама на Западном Балкану, БиХ чека прве пошиљке

Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово још увијек чекају да приме прве пошиљке вакцина, док се у Албанији и Сјеверној Македонији до сада вакцинисало тек неколико стотина људи, пише ЦНН.

Босна и Херцеговина 20.02.2021 | 13:29
ЦНН о вакцинама на Западном Балкану, БиХ чека прве пошиљке

У Великој Британији је 15 милиона људи примило бар прву дозу вакцине против коронавируса, док неке земље, међу којима је и Босна и Херцеговина, још увијек нису започеле кампању вакцинације свог становништва.

ЦНН пише да су земље Западног Балкана кључни савезници и потенцијалне чланице Европске уније, али да су изостављене из непосредних планова осигурања вакцина.

Европска унија је осигурала више од 2,3 милијарде доза различитих вакцина против коронавируса саопћивши да очекује да ће одређени број тих вакцина подијелити другим земљама.

Издвојено је и 70 милиона еура за регију западног Балкана како би се осигурале одређене вакцине, али будући да је вакцинација у земљама ЕУ спора, балканске земље још увијек чекају.

Земље Западног Балкана су се придружиле програму ЦОВАX, чији је циљ учинити приступ вакцинама праведнијим у цијелом свијету, али примарни фокус им је на 92 ​​земље међу којима нису балканске.

ЦНН пише да би становници тих земаља Западног Балкана, које су самофинансирајући чланови ЦОВАX-а, требало да приме 850 хиљада доза вакцина против коронавируса, али да се не зна када ће стићи пошиљке.

Алба Цела, извршна директорица албанског Института за међународне студије, истакла је да је западни Балкан мала регија по броју становника а да је ЕУ могла пуно добити на плану утјецаја у регији.

"Чињеница да ЕУ то није учинила допушта другим актерима да играју улогу", додала је Цела за ЦНН.

Србија, као највећа од шест земаља Западног Балкана, узела је ствар у своје руке и потражила вакцине зато што је била суочена с могућношћу дугог чекања. Кина и Русија биле су спремне ускочити.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хм

20.02.2021 13:29

Само нам ви немојте помагати, а вакцине оставите својој фамилији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

20.02.2021 14:07

30 % ће се у БиХ цијепити и то ухљеби под морањем и испрепадани пензићи и тек покоји који не припада овим групама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@075

20.02.2021 17:02

Заборавили сте све оне многобројне људе здравог разума који су вец од родјења много пута вакцинисани па знају да то мозе само помоци. Питам се да ли цете тако сутра да се буните када васа беба буде требала примити вакцину против богиња или туберкулозе? Питам се да ли бисте ризиковали здравље и зивот свог дјетета зато сто вам је неко на YоуТубе-у рекао да су вакцине сатанистицки изум?

Name

Ре

20.02.2021 23:49

Вакцине спасавају зивоте а ти слусај Каркеусу познату докторицу која се спецјализовала за пластицну хирургију!

Name

Хм

21.02.2021 08:11

Па наравно да цемо да се бунимо. Ко је имало проуцавао историју вакцинације никад не би вакцинисао своју дјецу. Треба да знас да торлак и имунолоски завод у загребу су одавно раскуцени и под утицајем глобалних крими фармако концерна ниста и не раде. Та прица о бенефитима вакцинације која је искоријенила болести је лаз и превара рокфелерове медицине. Болести су саме нестале повецањем зивотног стандарда, хигијеном и разноврснијом исхраном а заправо се вакцинацијом и одрзавају.

Name

Напротив

21.02.2021 08:19

Бас супротно, здравље дјеце ризикују неинформисани родитељи који дозвољавају да им се угризгају отрови у крв. Играју руски рулет са својом дјецом. Некад си намјерно водио дјете да добије зауске и то преболи на вријеме. Потом су пландемицари ступили на сцену и устравили народ са болестима које смо прелезали без икаквих проблема кад смо били дјеца. Потом су пландемицари организовали цовидгате пројекат. Ста мислите да је сљедеце??

Name

@Хм

21.02.2021 10:22

Ако истински мислис да су болести нестале и то саме од себе, ти си толико бескрајно необразован и необавјестен да нема сврхе уопсте полемисати са тобом. Погледај мало вијести из протекле деценије па цес се увјерити да су такви образовани родитељи као ти изазвали епидемију оспица на Балкану јер су одбијали да вакцинису дјецу. Питај људе у Африци је ли нестала туберкулоза... Да није тузно било би смијесно то сто писес. А најгоре од свега је то сто си сам висеструко пута вакцинисан, а ускратицес својој дјеци сигурност да неце боловати од неке болести која се лако мозе избјеци. Како особа мозе да не вјерује науци а вјерује некој будаластој теорији завјере, то је психијатријска мистерија.

Name

ФЕДЕРАЛАЦ за 075

20.02.2021 22:05

Немогу да схватим колико је нас народ глуп И несколован,цуј неце они вакцине.Па не морате нико вас не приморава.Сједите куци пијте брљу,једите сланину И молте се богу.Како неко неце да измисли какву болесцугу да избрисе глупсоне са ове земаљске кугле,само загадјују зрак

ОДГОВОРИТЕ