Под лупом однос примања и имовине функционера

Закон о испитивању поријекла имовине односиће се на све грађане Републике Српске, не само функционере, а осим Пореске управе Републике Српске, која ће бити надлежна за његово спровођење, активну улогу имаће и Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Агенција за банкарство Републике Српске.

Република Српска 16.02.2021 | 09:00
Под лупом однос примања и имовине функционера

У Клубу посланика СНСД-а, који ће предложити закон, очекују подршку и осталих политичких партија, а како је рекао Игор Жунић, шеф Клуба ове странке у Народној скупштини Републике Српске, већ у мају може се очекивати да он ступи на снагу.

"Закон је у завршној фази израде и тренутно је на усаглашавању између различитих институција, прије свега Пореске управе, МУП-а и Агенције за банкарство, јер ће сви ти органи имати своју улогу", рекао је Жунић, додајући да ће закон у највећој мјери бити као у Србији и да се нада да ће се показати право стање и односи примања и имовине које појединци имају.

Када је ријеч о Србији, указ о проглашењу Закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу потписан је 3. марта 2020. године, а његова примјена почеће 3. марта ове године. Законом у Србији, који има тек 29 чланова, прописано је да ће за вођење поступка утврђивања имовине и посебног пореза бити надлежна Пореска управа, у којој ће се образовати посебна организациона јединица.

Руководиоца те организационе јединице постављаће Влада, а на приједлог министра финансија.

"Јединица Пореске управе прибавља податке из свих врста евиденција које воде, односно посједују надлежни органи и друга лица о непокретним и покретним стварима, привредним субјектима, финансијским инструментима, штедним улозима и рачунима код пословних банака, као и других евиденција и података из којих се може утврдити имовина физичког лица", наводи се између осталог у Закону о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу који је усвојен у Србији,

А инспектори посебне јединице Пореске управе имаће овлаштења и да прегледају пословне књиге и документацију привредних друштава и других лица, а све с циљем утврђивања имовине физичког лица.

При утврђивању вриједности имовине закон у Србији прописао је да се у обзир узима цјелокупна имовина физичког лица, а нарочито непокретне ствари као што су станови, куће, викендице, зграде, гараже, земљиште, итд, затим финансијски инструменти, удјели у правном лицу, опрема за обављање самосталне дјелатности, возила, пловни објекти и ваздухоплови, као и штедни улози и готов новац.

Поступак против лица за утврђивање поријекла имовине покретаће се уколико у највише три узастопне календарске године неко лице има увећање имовине, а постоји разлика између увећања имовине и пријављених прихода која је већа од 150.000 евра.

У СНСД-у, како је рекао Жунић, очекују подршку свих политичких партија када је ријеч о овом закону, међутим у СДС-у кажу да ће тражити да се у складу са стандардима ЕУ и уставним начелом једнакости грађана законом јасно дефинише да ће се испитати поријекло имовине свих лица чија вриједност имовине прелази 500.000 КМ.

"Недавно сам најавио да ће такав закон поново предложити Српска демократска странка. Да би се отклониле све дилеме у искрене намјере предлагача, у овом случају СНСД-а, потребно је да закон буде у складу са законодавством ЕУ", рекао је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС-а.

Он каже да најава да ће се поријекло имовине утврђивати на основу сумње, а не на основу јасних параметара, отвара могућност злоупотребе и кориштења закона за политичке обрачуне са неистомишљеницима.

(Независне)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ћорак наивном

16.02.2021 08:11

Ништа од тога. Само посебно одјељење СИПЕ. Ово ће бити по породицама, које имају два аута и сл. А гдје је имовина по Србији, Хрватској, даљем иностранству? Гдје су инструменти за то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко Грмуша

16.02.2021 09:46

Колико је само кеша дао Новоматиц политичарима и багри из правосуђа, а Милораду највише, било довољно да се осуде на 20 године затвора. Зато Новоматиц ради шта хоће,пере новац не плаћа порез и ради шта хоће и ужива заштиту институција Републике Српске.

Name

д

16.02.2021 10:01

Неко хоће да се покрије са својим службама, неће моћи Пантићу.

Name

Мицко

16.02.2021 10:11

Сипа не ради ниста, какво посебно одељење. Оцекујте ускоро ЦИА-у па це бити врати коко сто си позобала. Какве насе институције све голи лопов

Name

Ре

16.02.2021 10:12

Постављаце Влада, а знамо сви да та.влада ситити своје функционере. Све у свему јос једна звака за политицки неписмене.

Name

Легална пљацка

16.02.2021 10:40

Пази сва велика пљацка која се проводи у РС и БИХ је легална преко тендера .једним ударцом украдес и имас цист новац .Сваки тендер и посао са дрзавом је намјестен а цијена надувана 3-4 пута минимално Закон нема смисла јер све сто је покрадено, покрадено је у скалду са законима

Name

Борис

16.02.2021 08:39

То би требало да контролишу аполитични странци јер СНСД-у не вјерујем ни ријечи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

16.02.2021 08:39

Одлицан закон али у погресним рукама. Знаци све провјерити који нису цланови СНСДа и њихови симпатизери?! Цим СНСД предлазе знаци тако це да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАБЛАН

16.02.2021 08:47

КАКО УТВРДИТИ ИМОВИНУ ПНИХ ЛИЦА КОЈИ СУ СБОЈУ ИМОВИНУ ПРЕПИСАЛИ НА УЗЕ И СИРЕ ЦЛАНОВЕ ФАМЕЛИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Додик

16.02.2021 08:52

Ето народе па сад кажите како ја не ваљам. Донећу "Закон о пореклу имовине" и поставићу своје људе на кључна мјеста (као што сам урадио у Специјалном Тужилаштву) и онда ко буде био против мене ја му пошаљем Пореску инспекцију и отерам га на робију... Ајд здраво овчице моје и не заборавите да гласате за мене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

16.02.2021 09:03

Ма да опет це ударити по народу. Одузеце имовину неким обицним градјанима који неце успјети доказати поријекло своје имовине, а тајкуни, политицари, криминалци и остала багра це бити недодирљиви. Кола це се сломити на неким ситним рибама, а ајкуле це и даље пливати у свом нелегалном стеценом богатству. Милокрад це онда дати изјаву како је пореска ефикасна , а тузиластво и суд раде свој посао. Ако овај закон зазиви у стварности бице отприлике овако. Ово је само моје мисљење и надам се да гријесим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.02.2021 10:44

И ја исто мислим бас тако це да буде

Name

055

16.02.2021 11:21

Најгоре је погрешне ствари радити ефективно и ефикасно.Закон у погрешним рукама биће реализован ефективно и ефикасно!

Name

Катастрофа

16.02.2021 09:08

Мозда сам у овој лудој дрзави постао параноицан, али кад цујем да СНСД предлазе овакав закон одмах помислим да су осмислили како да законски легализују све сто су покрали. Некако им не вјерујем да заиста мисле провјеравати пријекло имовине. Уосталом, имамо ми много закона који се у пракси уопсте не примјењују па цак и да мисле озбиљно, не вјерујем да це се десити било ста осим сто це мало прицати о овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

16.02.2021 09:29

Какав посебан порез??Ако је имовина стечене нелегално она се треба одузимати а не опорезивати Ко кога овдје прави будалом.Препишите закон Њемачке и то је то,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.02.2021 13:37

А ко ће одузету станове у Европи? И остале виле? Неки дан се једна агенција на Тв хвали како политичари из РС купују станове у Турској. Како то нико не чачка?

Name

Галеб

16.02.2021 21:27

Какви закон само Хапси сву власт па И добар Део опозиције и све прво у Фоцу под кљуц а Народ после да намиру да ис пита Порекло имовине и да одузме и врати народу оплацкано народнИ суд за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

цр гр

17.02.2021 03:21

дјаво се од некуда намирити мора,јер да не би било зора, провидна је фора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.02.2021 06:39

Пореска управа - СНСД-ов кадар МУП - СНСД приватно власниство СИПА-на целу Додиков цовјек Агенција за банкарство - Додикови људи на целу Тузиластво - корумпирано Судство-корумпирано КАКО ТАЈ ЗАКОН СПРОВЕСТИ И КО ДА СПРОВЕДЕ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инвалид

17.02.2021 08:01

Институционално, назалост, ниста висе не мозе се урадити јер су све институције заробљене, приватизоване, Само СУД НАРОДА

ОДГОВОРИТЕ