Pod lupom odnos primanja i imovine funkcionera

Zakon o ispitivanju porijekla imovine odnosiće se na sve građane Republike Srpske, ne samo funkcionere, a osim Poreske uprave Republike Srpske, koja će biti nadležna za njegovo sprovođenje, aktivnu ulogu imaće i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

Republika Srpska 16.02.2021 | 09:00
Pod lupom odnos primanja i imovine funkcionera

U Klubu poslanika SNSD-a, koji će predložiti zakon, očekuju podršku i ostalih političkih partija, a kako je rekao Igor Žunić, šef Kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, već u maju može se očekivati da on stupi na snagu.

"Zakon je u završnoj fazi izrade i trenutno je na usaglašavanju između različitih institucija, prije svega Poreske uprave, MUP-a i Agencije za bankarstvo, jer će svi ti organi imati svoju ulogu", rekao je Žunić, dodajući da će zakon u najvećoj mjeri biti kao u Srbiji i da se nada da će se pokazati pravo stanje i odnosi primanja i imovine koje pojedinci imaju.

Kada je riječ o Srbiji, ukaz o proglašenju Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu potpisan je 3. marta 2020. godine, a njegova primjena počeće 3. marta ove godine. Zakonom u Srbiji, koji ima tek 29 članova, propisano je da će za vođenje postupka utvrđivanja imovine i posebnog poreza biti nadležna Poreska uprava, u kojoj će se obrazovati posebna organizaciona jedinica.

Rukovodioca te organizacione jedinice postavljaće Vlada, a na prijedlog ministra finansija.

"Jedinica Poreske uprave pribavlja podatke iz svih vrsta evidencija koje vode, odnosno posjeduju nadležni organi i druga lica o nepokretnim i pokretnim stvarima, privrednim subjektima, finansijskim instrumentima, štednim ulozima i računima kod poslovnih banaka, kao i drugih evidencija i podataka iz kojih se može utvrditi imovina fizičkog lica", navodi se između ostalog u Zakonu o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu koji je usvojen u Srbiji,

A inspektori posebne jedinice Poreske uprave imaće ovlaštenja i da pregledaju poslovne knjige i dokumentaciju privrednih društava i drugih lica, a sve s ciljem utvrđivanja imovine fizičkog lica.

Pri utvrđivanju vrijednosti imovine zakon u Srbiji propisao je da se u obzir uzima cjelokupna imovina fizičkog lica, a naročito nepokretne stvari kao što su stanovi, kuće, vikendice, zgrade, garaže, zemljište, itd, zatim finansijski instrumenti, udjeli u pravnom licu, oprema za obavljanje samostalne djelatnosti, vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, kao i štedni ulozi i gotov novac.

Postupak protiv lica za utvrđivanje porijekla imovine pokretaće se ukoliko u najviše tri uzastopne kalendarske godine neko lice ima uvećanje imovine, a postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 150.000 evra.

U SNSD-u, kako je rekao Žunić, očekuju podršku svih političkih partija kada je riječ o ovom zakonu, međutim u SDS-u kažu da će tražiti da se u skladu sa standardima EU i ustavnim načelom jednakosti građana zakonom jasno definiše da će se ispitati porijeklo imovine svih lica čija vrijednost imovine prelazi 500.000 KM.

"Nedavno sam najavio da će takav zakon ponovo predložiti Srpska demokratska stranka. Da bi se otklonile sve dileme u iskrene namjere predlagača, u ovom slučaju SNSD-a, potrebno je da zakon bude u skladu sa zakonodavstvom EU", rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

On kaže da najava da će se porijeklo imovine utvrđivati na osnovu sumnje, a ne na osnovu jasnih parametara, otvara mogućnost zloupotrebe i korištenja zakona za političke obračune sa neistomišljenicima.

(Nezavisne)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Ćorak naivnom

16.02.2021 08:11

Ništa od toga. Samo posebno odjeljenje SIPE. Ovo će biti po porodicama, koje imaju dva auta i sl. A gdje je imovina po Srbiji, Hrvatskoj, daljem inostranstvu? Gdje su instrumenti za to?

ODGOVORITE
Name

Milko Grmuša

16.02.2021 09:46

Koliko je samo keša dao Novomatic političarima i bagri iz pravosuđa, a Miloradu najviše, bilo dovoljno da se osude na 20 godine zatvora. Zato Novomatic radi šta hoće,pere novac ne plaća porez i radi šta hoće i uživa zaštitu institucija Republike Srpske.

Name

d

16.02.2021 10:01

Neko hoće da se pokrije sa svojim službama, neće moći Pantiću.

Name

Micko

16.02.2021 10:11

Sipa ne radi nista, kakvo posebno odeljenje. Ocekujte uskoro CIA-u pa ce biti vrati koko sto si pozobala. Kakve nase institucije sve goli lopov

Name

Re

16.02.2021 10:12

Postavljace Vlada, a znamo svi da ta.vlada sititi svoje funkcionere. Sve u svemu jos jedna zvaka za politicki nepismene.

Name

Legalna pljacka

16.02.2021 10:40

Pazi sva velika pljacka koja se provodi u RS i BIH je legalna preko tendera .jednim udarcom ukrades i imas cist novac .Svaki tender i posao sa drzavom je namjesten a cijena naduvana 3-4 puta minimalno Zakon nema smisla jer sve sto je pokradeno, pokradeno je u skaldu sa zakonima

Name

Boris

16.02.2021 08:39

To bi trebalo da kontrolišu apolitični stranci jer SNSD-u ne vjerujem ni riječi

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

16.02.2021 08:39

Odlican zakon ali u pogresnim rukama. Znaci sve provjeriti koji nisu clanovi SNSDa i njihovi simpatizeri?! Cim SNSD predlaze znaci tako ce da bude.

ODGOVORITE
Name

JABLAN

16.02.2021 08:47

KAKO UTVRDITI IMOVINU PNIH LICA KOJI SU SBOJU IMOVINU PREPISALI NA UZE I SIRE CLANOVE FAMELIJE.

ODGOVORITE
Name

Mile Dodik

16.02.2021 08:52

Eto narode pa sad kažite kako ja ne valjam. Doneću "Zakon o poreklu imovine" i postaviću svoje ljude na ključna mjesta (kao što sam uradio u Specijalnom Tužilaštvu) i onda ko bude bio protiv mene ja mu pošaljem Poresku inspekciju i oteram ga na robiju... Ajd zdravo ovčice moje i ne zaboravite da glasate za mene...

ODGOVORITE
Name

Vanja

16.02.2021 09:03

Ma da opet ce udariti po narodu. Oduzece imovinu nekim obicnim gradjanima koji nece uspjeti dokazati porijeklo svoje imovine, a tajkuni, politicari, kriminalci i ostala bagra ce biti nedodirljivi. Kola ce se slomiti na nekim sitnim ribama, a ajkule ce i dalje plivati u svom nelegalnom stecenom bogatstvu. Milokrad ce onda dati izjavu kako je poreska efikasna , a tuzilastvo i sud rade svoj posao. Ako ovaj zakon zazivi u stvarnosti bice otprilike ovako. Ovo je samo moje misljenje i nadam se da grijesim

ODGOVORITE
Name

re

16.02.2021 10:44

I ja isto mislim bas tako ce da bude

Name

055

16.02.2021 11:21

Najgore je pogrešne stvari raditi efektivno i efikasno.Zakon u pogrešnim rukama biće realizovan efektivno i efikasno!

Name

Katastrofa

16.02.2021 09:08

Mozda sam u ovoj ludoj drzavi postao paranoican, ali kad cujem da SNSD predlaze ovakav zakon odmah pomislim da su osmislili kako da zakonski legalizuju sve sto su pokrali. Nekako im ne vjerujem da zaista misle provjeravati prijeklo imovine. Uostalom, imamo mi mnogo zakona koji se u praksi uopste ne primjenjuju pa cak i da misle ozbiljno, ne vjerujem da ce se desiti bilo sta osim sto ce malo pricati o ovome.

ODGOVORITE
Name

Dušan

16.02.2021 09:29

Kakav poseban porez??Ako je imovina stečene nelegalno ona se treba oduzimati a ne oporezivati Ko koga ovdje pravi budalom.Prepišite zakon Njemačke i to je to,,,,

ODGOVORITE
Name

Re

16.02.2021 13:37

A ko će oduzetu stanove u Evropi? I ostale vile? Neki dan se jedna agencija na Tv hvali kako političari iz RS kupuju stanove u Turskoj. Kako to niko ne čačka?

Name

Galeb

16.02.2021 21:27

Kakvi zakon samo Hapsi svu vlast pa I dobar Deo opozicije i sve prvo u Focu pod kljuc a Narod posle da namiru da is pita Poreklo imovine i da oduzme i vrati narodu oplackano narodnI sud za sve

ODGOVORITE
Name

cr gr

17.02.2021 03:21

djavo se od nekuda namiriti mora,jer da ne bi bilo zora, providna je fora

ODGOVORITE
Name

Borac

17.02.2021 06:39

Poreska uprava - SNSD-ov kadar MUP - SNSD privatno vlasnistvo SIPA-na celu Dodikov covjek Agencija za bankarstvo - Dodikovi ljudi na celu Tuzilastvo - korumpirano Sudstvo-korumpirano KAKO TAJ ZAKON SPROVESTI I KO DA SPROVEDE????

ODGOVORITE
Name

Invalid

17.02.2021 08:01

Institucionalno, nazalost, nista vise ne moze se uraditi jer su sve institucije zarobljene, privatizovane, Samo SUD NARODA

ODGOVORITE