Данас је Светски дан пице: Да ли знате кад је настала и у ком облику?!

Са сиром, шунком, гљивама, поврћем, туном, ананасом... Пицу можемо припремити са безброј додатака, на разне начине, а данас је идеалан дан да је наручите или направите код куће - јер слави свој дан!

Занимљивости 09.02.2021 | 17:43
Данас је Светски дан пице: Да ли знате кад је настала и у ком облику?!

Могло би се рећи да је пица у првом облику настала још 10. веку, у Напуљу. Људи су припремали погачу са умаком од парадајза и мало нарибаног сира за ужину.

Онаква какву данас познајемо настала је 1889. године, а оригинални рецепт - умак од парадајза, моцарела, оригано и босиљак - мењао се од културе до културе.

Тако у Јапану воле да додају лигње и мајонез, на Хавајима стављају ананас, а новост је и киви као додатак. Иако се сматра нездравим јелом и просечна енергетска вредност два велика комада пице је отприлике 744 калорије, стручњаци су открили да једењем пице једном недељно смањујете ризик од рака захваљујући сосу од парадајза који садржи ликопен - вероватно најснажнији антиоксиданс - и сиру који садржи калцијум и калијум.

У Јоханесбургу се 1990. године направила највећа пизза икада - било је потребно 500 килограма брашна, 800 килограма сира и 900 килограма соса од парадајза. Била је широка чак 37,4 метра.

Тај рекорд надмашио је један власник ресторана у Америци 15 година касније. Уз помоћ 200 људи направио је пицу која је садржала 1800 килограма сира и 317 килограма соса. Својим ремек-делом нахранио је сваког становника са чак 10 кришки!

Иако је углавном ово брзо и једноставно јело јефтино, у ресторану Нино'с Беллисима у Њујорку једна пица коштаће вас 100 долара.

Много људи у последње време страдало је због овог омиљеног јела. Неки су пали на степеницама док су радили доставу, неки су се исекли на резач за пицу, а број повреда повећао се из године у годину. Такође се показало да се повреде догађају највише на данашњи дан, светски дан пице, 9. фебруара.

Извор: новости.рс 

 

Коментари / 0

Оставите коментар