Како се Влада задужује да кредитира привреду?

Влада Републике Српске тражи од народних посланика да одобре кредитно задужење од 57 милиона евра. Дио новца ће бити инвестиран у ријечни саобраћај, а дио пласиран као помоћ  фирмама и пољопривредницима. Међутим, привредници ће новчану помоћ  морати вратити Влади РС јер се ради о кредитима.

Република Српска 07.02.2021 | 19:52
Како се Влада задужује да кредитира привреду?

Ново задужење од 57 милиона евра, Влада је намијенила за три пројекта - 30 милиона биће распоређено за прву фазу програма развоја коридора ријека Саве и Дрине, 22,4 милиона евра искористиће се за подршку опоравка фирми погођених посљедицама епидемије вируса корона, 4,7 милиона евра је намијењено за развој пољопривреде и сеоског предузетништва.

Међутим, оно што је занимљиво, привредни субјекти којима је помоћ неопходна, до новца ће моћи доћи само ако од Владе Српске узму кредит. И то, између осталог, по сљедећим условима:

- рок отплате: 15 година
- период одгоде плаћања: пет година, урачунат у рок отплате
- каматна стопа: референтна стопа + фиксна маржа
- отплата главнице и камате: два пута током године, 15. фебруар и 15. август
- валута плаћања: евро

Услова много, детаља мало. Више не открива ни први човјек Владе Републике Српске.  

- То су кредитна средства веома повољна, са дугим временом отплате и малим каматним стопама. Ми смо то испреговарали и иде у Народну скупштину. Послије одобравања у Народној скупштини Републике Српске ми очекујемо да ћемо већ у наредних два или три мјесеца имати та средства и она ће преко ИРБ банке бити пласирана у реални сектор, у привреду - изјавио је предсједник Владе РС Радован Вишковић. 

Колико износе те каматне стопе? - питање је на које нису одговорили ни из Министарства финансија. Непознаница су и услови и камата под којима се Влада РС задужила за 57 милиона евра код Свјетске банке. Када је у питању помоћ привреди, у опозицији сматрају да износ од 22 милиона евра није довољан. 

- Шта је са оном помоћи Владе РС, привредним субјектима који су претрпили значајне штете? То су прије свега сегмент туризма, угоститељства, хотелијерства и свима онима којима је био онемогућен извоз у земље које су такође примјењивале рестриктивне мјере - упитао је посланик СДС-а Милан Радовић. 

И за струку је спорна намјера да Влада кроз кредит помаже привредницима. Питају због чега онда постоје банке? 

- Ако неки привредни субјект не испуњава услове за ту банку, значи да истовремено он неће моћи да испуњава услове за ИРБ. Ту ће заиста требати бити обазрив коме и како ће се пласирати та средства. Јер понављам, то нису субвенције, већ кредити који ће се морати враћати - рекао је економиста Предраг Дудуковић. 

Привредници кажу да је ово само покушај ублажавања хаотичног стања. 

- Не може се рећи да је то нека посебна помоћ. То је својеврсна једнократна инфузија, која би само у једној мјери ријешила проблем. Проблем привреде у БиХ, у Републици Српској се треба ријешити дугорочно, стратегијама које треба да се окрену прије свега према нашим ресурсима, а наши најбитнији ресурси у овом тренутку су сигурно људи и знање, а не шуме и рудно богатство - рекао је привредник Милан Алексић. 

Званични подаци Министарства финансија кажу да је укупан дуг Републике Српске на дан 30. јуни 2020. године износио 5.8 миијарди КМ (53,24% процијењеног БДП-а за 2020. годину).

(БН)

 

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Митар 2

07.02.2021 19:47

Ова власт самк задузује да имају ста да краду исто као сто је Лукасенко покрао паре за одрзавање оне ријеке .тако и они спомињу Саву и Дрину а у те сврхе неце отици ни марка..која багра а народ то све ладно гледа и прима задузења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Целинац

08.02.2021 06:40

Те паре добијају само резимске фирме које и онако исисавају милионе преко тендера Исто тако по селима само њихови пољопривредници могу да раде и добијају паре,цланови СНСДа а остали народ је отисо у Италију трбухом за љебом,тако је у мом селу .Накарадно све и то ти је

Name

д

08.02.2021 07:04

Они само знају са парама, они ништа друго и не знају радити. Задужују али не знају радити. Можда им није баш јасно због комитетског размишљења. Али вријеме је да престану задуживати.

Name

ДИСПЕЧЕР

08.02.2021 07:46

КОЈА ВЛАДА. ЈЕЛ ОВАЈ ДИСПЕЧЕР ВЛАДА. ХА,ХА,ХА. ДАЈТЕ, НЕМОЈТЕ СЕ ЗАХЕБАВАТИ.

Name

раде

07.02.2021 20:54

ја имам два кредита сутра иден и теци дигнути нек цркну комсије и фамелија одкуд му паре кад мозе република српска могу ија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

08.02.2021 06:48

Способна дугогодисња власт ради оно сто најбоље зна, проблеме рјесава кредитима, старе дугове новим дуговима и тако у круг надајуци се да це једног дана централна банка попустити и омогуцити стампање безвриједном новца (wц папира). Ако додје до грла слиједи рокенрол или Југославија. Теско дрзави којој кредити(банке) кроје гаце и трзисној економији коју креирају дипломирани комунисти и удбаси-данас најбогатији народи у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

08.02.2021 07:23

Подијелити ће то наша власт измедју себе пар идиоте.Е није била гора од како постоји власт.Страначки секташи не образовани и послије образовани у Широком Бријегу.И све по закону.Марш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

08.02.2021 08:12

Што сав износ није намјењен привредницима и пољопривредницима? То је кичма која је изњела колико толико привреду током пандемије. Ово за ријеке је чисто намицање паре ко зна коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кредитира себе

08.02.2021 09:09

Своје криминалце,тј. оплоди криминал.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.02.2021 11:24

Ова власт је луда. Умјесто да помогне, она гура привреднике, преко кредита, у још већи проблем, ко може да се задужи. Пошто су најпогођенији мали бизниси, који најчешће раде у објектима под закупом (немају своју некретнину, тако да, немају шта да заложе), ова "помоћ" је бесмислена за многе. Ова мјера је бесмислена у оба случаја. Једино глупљи потез од овога био је онај са ваучерима. Да не заборавим и банке. Шта ће нам онда банке, ако власт кредитира? Ма нема, од кога је, ово је заиста превише, у домену бесмислених мјера.

ОДГОВОРИТЕ