Kako se Vlada zadužuje da kreditira privredu?

Vlada Republike Srpske traži od narodnih poslanika da odobre kreditno zaduženje od 57 miliona evra. Dio novca će biti investiran u riječni saobraćaj, a dio plasiran kao pomoć  firmama i poljoprivrednicima. Međutim, privrednici će novčanu pomoć  morati vratiti Vladi RS jer se radi o kreditima.

Republika Srpska 07.02.2021 | 19:52
Kako se Vlada zadužuje da kreditira privredu?

Novo zaduženje od 57 miliona evra, Vlada je namijenila za tri projekta - 30 miliona biće raspoređeno za prvu fazu programa razvoja koridora rijeka Save i Drine, 22,4 miliona evra iskoristiće se za podršku oporavka firmi pogođenih posljedicama epidemije virusa korona, 4,7 miliona evra je namijenjeno za razvoj poljoprivrede i seoskog preduzetništva.

Međutim, ono što je zanimljivo, privredni subjekti kojima je pomoć neophodna, do novca će moći doći samo ako od Vlade Srpske uzmu kredit. I to, između ostalog, po sljedećim uslovima:

- rok otplate: 15 godina
- period odgode plaćanja: pet godina, uračunat u rok otplate
- kamatna stopa: referentna stopa + fiksna marža
- otplata glavnice i kamate: dva puta tokom godine, 15. februar i 15. avgust
- valuta plaćanja: evro

Uslova mnogo, detalja malo. Više ne otkriva ni prvi čovjek Vlade Republike Srpske.  

- To su kreditna sredstva veoma povoljna, sa dugim vremenom otplate i malim kamatnim stopama. Mi smo to ispregovarali i ide u Narodnu skupštinu. Poslije odobravanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske mi očekujemo da ćemo već u narednih dva ili tri mjeseca imati ta sredstva i ona će preko IRB banke biti plasirana u realni sektor, u privredu - izjavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković. 

Koliko iznose te kamatne stope? - pitanje je na koje nisu odgovorili ni iz Ministarstva finansija. Nepoznanica su i uslovi i kamata pod kojima se Vlada RS zadužila za 57 miliona evra kod Svjetske banke. Kada je u pitanju pomoć privredi, u opoziciji smatraju da iznos od 22 miliona evra nije dovoljan. 

- Šta je sa onom pomoći Vlade RS, privrednim subjektima koji su pretrpili značajne štete? To su prije svega segment turizma, ugostiteljstva, hotelijerstva i svima onima kojima je bio onemogućen izvoz u zemlje koje su takođe primjenjivale restriktivne mjere - upitao je poslanik SDS-a Milan Radović. 

I za struku je sporna namjera da Vlada kroz kredit pomaže privrednicima. Pitaju zbog čega onda postoje banke? 

- Ako neki privredni subjekt ne ispunjava uslove za tu banku, znači da istovremeno on neće moći da ispunjava uslove za IRB. Tu će zaista trebati biti obazriv kome i kako će se plasirati ta sredstva. Jer ponavljam, to nisu subvencije, već krediti koji će se morati vraćati - rekao je ekonomista Predrag Duduković. 

Privrednici kažu da je ovo samo pokušaj ublažavanja haotičnog stanja. 

- Ne može se reći da je to neka posebna pomoć. To je svojevrsna jednokratna infuzija, koja bi samo u jednoj mjeri riješila problem. Problem privrede u BiH, u Republici Srpskoj se treba riješiti dugoročno, strategijama koje treba da se okrenu prije svega prema našim resursima, a naši najbitniji resursi u ovom trenutku su sigurno ljudi i znanje, a ne šume i rudno bogatstvo - rekao je privrednik Milan Aleksić. 

Zvanični podaci Ministarstva finansija kažu da je ukupan dug Republike Srpske na dan 30. juni 2020. godine iznosio 5.8 miijardi KM (53,24% procijenjenog BDP-a za 2020. godinu).

(BN)

 

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mitar 2

07.02.2021 19:47

Ova vlast samk zaduzuje da imaju sta da kradu isto kao sto je Lukasenko pokrao pare za odrzavanje one rijeke .tako i oni spominju Savu i Drinu a u te svrhe nece otici ni marka..koja bagra a narod to sve ladno gleda i prima zaduzenja.

ODGOVORITE
Name

Celinac

08.02.2021 06:40

Te pare dobijaju samo rezimske firme koje i onako isisavaju milione preko tendera Isto tako po selima samo njihovi poljoprivrednici mogu da rade i dobijaju pare,clanovi SNSDa a ostali narod je otiso u Italiju trbuhom za ljebom,tako je u mom selu .Nakaradno sve i to ti je

Name

d

08.02.2021 07:04

Oni samo znaju sa parama, oni ništa drugo i ne znaju raditi. Zadužuju ali ne znaju raditi. Možda im nije baš jasno zbog komitetskog razmišljenja. Ali vrijeme je da prestanu zaduživati.

Name

DISPEČER

08.02.2021 07:46

KOJA VLADA. JEL OVAJ DISPEČER VLADA. HA,HA,HA. DAJTE, NEMOJTE SE ZAHEBAVATI.

Name

rade

07.02.2021 20:54

ja imam dva kredita sutra iden i teci dignuti nek crknu komsije i famelija odkud mu pare kad moze republika srpska mogu ija

ODGOVORITE
Name

Pravda

08.02.2021 06:48

Sposobna dugogodisnja vlast radi ono sto najbolje zna, probleme rjesava kreditima, stare dugove novim dugovima i tako u krug nadajuci se da ce jednog dana centralna banka popustiti i omoguciti stampanje bezvrijednom novca (wc papira). Ako dodje do grla slijedi rokenrol ili Jugoslavija. Tesko drzavi kojoj krediti(banke) kroje gace i trzisnoj ekonomiji koju kreiraju diplomirani komunisti i udbasi-danas najbogatiji narodi u BiH

ODGOVORITE
Name

Radovan

08.02.2021 07:23

Podijeliti će to naša vlast izmedju sebe par idiote.E nije bila gora od kako postoji vlast.Stranački sektaši ne obrazovani i poslije obrazovani u Širokom Brijegu.I sve po zakonu.Marš!

ODGOVORITE
Name

Realista

08.02.2021 08:12

Što sav iznos nije namjenjen privrednicima i poljoprivrednicima? To je kičma koja je iznjela koliko toliko privredu tokom pandemije. Ovo za rijeke je čisto namicanje pare ko zna kome.

ODGOVORITE
Name

Kreditira sebe

08.02.2021 09:09

Svoje kriminalce,tj. oplodi kriminal.....

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.02.2021 11:24

Ova vlast je luda. Umjesto da pomogne, ona gura privrednike, preko kredita, u još veći problem, ko može da se zaduži. Pošto su najpogođeniji mali biznisi, koji najčešće rade u objektima pod zakupom (nemaju svoju nekretninu, tako da, nemaju šta da založe), ova "pomoć" je besmislena za mnoge. Ova mjera je besmislena u oba slučaja. Jedino gluplji potez od ovoga bio je onaj sa vaučerima. Da ne zaboravim i banke. Šta će nam onda banke, ako vlast kreditira? Ma nema, od koga je, ovo je zaista previše, u domenu besmislenih mjera.

ODGOVORITE