Нови детаљи истраге против службеника УИО БиХ

Тужилаштво БиХ није тражило одређивање притвора за шесторицу службеника Групе за спречавање кријумчарења и прекршаје Регионалног центра Управе за индиректно опорезивање БиХ у Тузли који су ухапшени у сриједу у акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) кодног назива “Бренд”.

Босна и Херцеговина 06.02.2021 | 08:42
Нови детаљи истраге против службеника УИО БиХ

Према тврдњама нашег извора из истраге, поступајући тужилац није тражио притвор зато што је оцијенио да је прикупио довољно доказа против првоосумњиченог шефа Групе за спречавање кријумчарења и прекршаје Бориса Филиповића и њему подређених службеника Ведада Османовића, Бенка Галића, Милорада Крчара, Елвира Ћосића и Ладисава Забоа.

- Током истраге коју води Тужилаштво БиХ прикупљени су докази да су осумњичени, који су запослени у Групи за спречавање прекршаја и кријумчарења, починили коруптивна кривична дјела тако што су примали дарове или друге облике користи како не би предузели службене радње које су морали предузети ради откривања незаконитости приликом увоза робе на подручје БиХ - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Наш извор тврди да је истрага вођена под строгим надзором и веома професионално и да је извршење кривичних дјела тако задокументовано те да су прикупљени материјални докази да нема потребе за одређивањем притвора.

- Тужилаштво БиХ, након што саслуша све свједоке у овом предмету, вјероватно ће затражити од Суда БиХ да ухапшенима изрекне мјеру забране обављања дјелатности. Поједини увозници који су били на мети несавјесних службеника УИО дали су изјаве у Тужилаштву БиХ у којима су изнијели детаље рекетирања. Неколико њих је потврдило да су ухапшенима, поред новца, мобилних телефона, разне друге техничке робе и улазница за утакмице, углавном фудбалске репрезентације БиХ, плаћали и услуге проститутки у једном хотелу код Сребреника - каже наш извор.

Поводом хапшења јуче су се огласили из УИО БиХ изражавајући незадовољство “поводом нетачних и потпуно неистинитих текстова објављених на неколико портала”.

- УИО, менаџмент институције и запослени у УИО нису се ни на који начин укључивали у активности које су спроводили СИПА и Тужилаштво БиХ по налогу Суда БиХ у акцији кодног назива “Бренд”. Став УИО је потпуно јасан, а то је обавезно законско поступање сваког запосленог у институцији. У случају сумње да било који службеник поступа супротно законским прописима, Управа даје пуну подршку надлежним институцијама да предузму све потребне мјере и радње на откривању таквих појединачних случајева - наводе из УИО БиХ.

Не желећи се мијешати у уређивачку политику било ког медија у БиХ, додаје се даље, цијенимо да, уколико се већ објављују изјаве појединих лица у којима се неосновано нарушава углед УИО и свих њених службеника, било би коректно да је затражен и став ове институције.

- На крају желимо нагласити да се оваквим неистинитим објавама наноси непоправљива штета УИО и свим њеним службеницима, а истовремено се ометају истражне радње које спроводе надлежне институције које имају пуну подршку Управе - поручују из УИО.

Рођаци

Првоосумњичени шеф Групе за спречавање кријумчарења Борис Филиповић, тврди наш извор близак истрази, у блиским је везама са замјеником министра одбране БиХ и функционером ХДЗ-а БиХ Мијом Крешићем.

- Један од ухапшених Ведад Османовић близак је род потпредсједника СДА Адила Османовића, односно син његовог брата Изета. Он је и члан једног ерсофт клуба за које се у јавности тврди да служе као полигони за војну обуку, а постоји основ сумње да је тај клуб, захваљујући његовом ангажману, добио опрему на поклон од увозника текстила - тврди наш извор.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

НР

06.02.2021 08:00

Поштена фирма знају сви. Непотизам сами. Чуј дозвољавају контролу полицији. А шта раде шефови и унутрашња контрола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкупост

06.02.2021 08:55

Једнији хапсе други пустају и дају налоге каоце да раде у овој дрзави нема ниста постено све лоповија.

Name

Ре

06.02.2021 09:50

ХДЗ-у извор прихода.

Name

Имовина

06.02.2021 21:45

Провјерити им сву њихову имовину и имовину њихових најблизих и одузети по кратком поступку а њих у Зеницу по 12-15 година. То би била правна дрзава.

Name

РЕ

06.02.2021 08:05

У РС 15 година дрмају бурлини криминалци, предуго за скори банкрот свега у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Френки

06.02.2021 08:33

Поставили лисице да,цувају кокосињац. Цаст изузецима, али царина, односно УИО, је одувијек била легло криминала од врха до дна. Сјетите се са К. Цаусевица. И шта би. Ништа. Тако це и ови након неког времена бити врацени да наставе красти, јер су показали да знају. Па погледајте само ко стоји иза њих. Заробљена држава у свим сегментима. Ово се може лако ријешити, али мјере морају бити радикалне!

Name

Зеница ока

06.02.2021 08:25

“Братство и јединство” у криминалу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феникс

06.02.2021 09:38

Па тај Крцар ста ради на Раци од бједника то није за повјеровати, рекао би цовјек прави патриота какав се несреце ни у земљама западног свијета.

Name

Блл

06.02.2021 08:42

Све испоставе раде на исти нацин са кинезима. То врапци вец знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зип

06.02.2021 13:32

Поред огромног криминала и корупције главни у УИО никада није покренуо никакву дисциплинску пријаву или суспензију ради енормног криминала и корупције.Цак ста висе у Правилбику стоји да примање дара до 3000 КМ није никакав прwкрсаја нити кривицно дјело.У УИО су страдали само они који су хтијели да раде и они који нису рекетарили за Сефове.У свим. РЦ је криминал и корупција такав да дрзава губина стотине милиона пореза због њихових криминалних радњи.

ОДГОВОРИТЕ