Нема финансијске помоћи за БиХ без реформи

БиХ је добила прву траншу од 250 милиона евра макроекономске финансијске помоћи ЕУ за сузбијање посљедица вируса корона, док ће друга половина новца бити условљена спровођењем реформи.

Босна и Херцеговина 19.01.2021 | 08:04
Нема финансијске помоћи за БиХ без реформи

Подсјећања ради, ЕУ је додијелила три милијарде евра помоћи за осам земаља западног Балкана и европског сусједства, а свим земљама помоћ је одобрена уз услов за спровођење реформи које су специфичне за сваку земљу.

Према подацима које смо добили од Европске комисије, међутим, јасно је да је БиХ помоћ добила задња, и то зато што се власти БиХ нису могле усагласити за спровођење реформи.

Из података ЕУ које су "Независне" добиле видљиво је да је Албанија својих 180 милиона евра добила још почетком септембра. Грузији је новац одобрен крајем септембра, а крајем новембра новац су добили, поред Грузије, још и Јордан и Молдавија. Грузија је добила 100 милиона евра од укупно 150 милиона, Јордан 250 милиона од укупно 700 милиона евра, а Молдавија 50 милиона евра од укупно 100 милиона.

"Исплата наредних транши условљена је испуњавањем свих обавеза које су наведене у уговорима. Брза и потпуна имплементација реформи биће важан показатељ привржености ЕУ у солидарности с овим земљама које су обухваћене кризом без преседана", наведено је у Европској комисији.

Косово, Црна Гора и Сјеверна Македонија новац су добили почетком октобра, и то Косово 50 милиона евра, Црна Гора 30 милиона, а Сјеверна Македонија 80 милиона евра. Украјина је добила 600 милиона од укупно 1,2 милијарде евра помоћи почетком децембра.

Из овога се јасно види колико је БиХ каснила у односу на све ове остале земље, управо зато што није било сагласности у спровођењу реформи. Осим када су у питању европски приоритети, БиХ касни и кад су у питању услови из других аранжмана.

У Делегацији ЕУ за "Независне" кажу да у првој транши неће бити услова, а биће исплаћена након што БиХ заврши процес ратификације потписаног меморандума о разумијевању.

Услови за другу траншу, како су нам објаснили, укључују мјере политика у областима економског управљања и изградње институција, стабилности финансијског сектора, транспарентности и борби против корупције, те бољег функционисања тржишта рада, а које се односе на недостатке утврђене, између осталог, током економског и финансијског дијалога с ЕУ о Програму економских реформи БиХ за 2020. годину и заједничким министарским закључцима из маја 2020.

"Поред тога, услови су одраз тијесне координације по овим питањима, не само између служби Европске комисије, већ и с међународним организацијама, нарочито с ММФ-ом и Свјетском банком, како би се осигурала комплементарност и синергија како с програмима помоћи ЕУ, тако и с релевантним програмима и активностима међународних финансијских институција", нагласили су они.

Уколико, како кажу, власти не испуне наведене услове у овом року, друга транша неће бити исплаћена.

Власти морају осигурати надзор и транспарентност свеукупне помоћи додијељене за ублажавање економских посљедица пандемије ковид-19. То укључује и транспарентност државне помоћи која се додјељује предузећима, што ће такође помоћи да се осигура да је новац пореских обвезника добро употријебљен. Подаци који ће бити доступни за 50 највећих корисника помоћи треба такође да садржавају име корисника и износ додијељене помоћи.

Ендрју Џуел, стални представник Међународног монетарног фонда, "Независним" је рекао да је чињеница да БиХ није испунила услове разлог што није закључен аранжман с том финансијском организацијом.

У блогу који су објавили Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ, и Метју Филд, амбасадор Уједињеног Краљевства у БиХ, наведено је да међународна заједница неће одустати од ових услова.

"ММФ нуди значајну подршку БиХ, али сматрамо да је апсолутно праведно - и да већина грађана то разумије - да овај новац треба да буде условљен управо овим реформама. Предуго се чека на предузимање корака за придружење Свјетској трговинској организацији, што би омогућило пријеко потребан подстицај за бизнис", нагласили су они.

Подсјетили су и на приоритете у Мишљењу ЕУ, као што су амандмани на Закон о Високом судском и тужилачком савјету, побољшање процеса јавних набавки и значајни кораци против сукоба интереса.

"Знамо да постоје појединци у правосуђу који желе нешто постићи и њима је потребна наша подршка. Али, коначни доказ тога ће бити одговарајуће истраге, кривична гоњења, пресуде и затворске казне", нагласили су они.

(Независне)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Бели

19.01.2021 07:24

Ајд сад . Ко це петљу стиснут па себе у затвор послат? НЕКА ИДЕ КАКО ИДЕ Теба Сергеја слусат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лихвари

19.01.2021 08:16

Ако имају и мало памети одбице било какве кредите и задузивања коју пласирају као помоц јер је то пут у дузницко ропство и поробљавање народа

Name

НЕМОЈТЕ НАМА

19.01.2021 09:00

А НЕМОЈТЕ НАМА. ПОМОЗИТЕ ВИ ПРОИНТЕРУ, КУМУ ШКРБИЋУ И КАМАРИЛИ ЛОПОВСКОЈ. А ДЈЕ НАМА ДА ПОМАЖЕТЕ.

Name

ЕУ-УЦЈЕНЕ

19.01.2021 09:01

НЕМОЗЕ СЕ СВ КУПИТ

Name

Вебер

19.01.2021 09:21

Прво те политичари униште у приватизацији да будеш беспомоћан и немоћан без привреде, а онда ко просјаци мољакамо сада за помоћ. Уздај те се само у себе и своју науку, своју привреду, оно си што сам можеш да урадиш, произведеш и створиш. Ником ништа није пало с неба.

Name

ре

19.01.2021 09:22

Нама кји смо могли и хтели да радимо и развијамо привреду је одузета могућност да радимо, напраљена је негативна партијска кадровска селекција, и шљам и олош светећи се нама је све уништио.

Name

075

19.01.2021 09:55

@лихвари Дајте молим вас, не будите наивни! На државној разини БиХ имате више "ухљеба" (95% СДА, ХДЗ и СНСД "кадрови") него што је имала влада еx YУ СИВ(Савезно извршно вијеће)! Кредити су за плаће њихових "ухљеба"!

Name

Глпибсац

19.01.2021 19:00

Нама не треба помоц, моземо се реформисати и сами. Само смо хтјели овим дугогодисњим цекањем да видимо ста зна МЗ.

Name

Ами

19.01.2021 07:31

А сто та ЕУ не направи модул да директно пребаци новац привредницима.Ако је то помоц за посљедице короне,па и у БиХ су највисе страдале брансе које су страдале и у ЕУ,корона је свуда иста.Све се то мозе само кад се хоце,али јбг,није то циљ ЕУ,крајњи циљ је унитарна БиХ,и зато се немојте цудити сто ми одуговлацимо и коцимо све те преговоре.Па није нико будала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2021 08:13

Циљ је да те увуку у дузницко ропство на крају цес морати да предас дрзаву и све природне ресурсе .Народ це бити претворен у неолибералне робове и јефдину радни снагу

Name

Ре ре

19.01.2021 09:20

Зар нисмо већ сада јефтина радна снага и робови. Није нама крив запад, криви су нам домаћи издајници на челу са додиком и сличним њему попут бакира и човића

Name

ре ре

19.01.2021 09:26

А пре дужничког ропства била је потребна да се уведе приватизација да се сруши привреда, да не постоји привредни гиганти. Лако је било народ навући на паразитирање и нерад, на превремено пензинисање радника из предузећа. Сви они су радије волели 400-500КМ пензије а да не 1000КМ плате а да раде и они и њихова деца да имају будућност: Овако су својим доприносећењ стечајевима предузећа и превременим одласком у пензију са докупом стажа уништили своју децу, и сада је неко чудо што им деца не раде. Јел сад странке треба да их запошљавају. Ова држава зато има три пута више администрације и три пута више запослених у државним предузећима у службама зато што су уништили привреду.

Name

@Ами

19.01.2021 09:51

Ето сад БХ није унитарана и шта имаш??колика су плате пензије....стандард......Јел Њемашка унтарна са 16 државица и једном владом једним пресјдеником??јел Француска унитрарна са 8 округа једном владом и једним пресједником.....не раумијем ове што се бусају а не знају ни зашто ни у име чега...ал нек је супротн од ругих и то је најбоље....

Name

Маxо

19.01.2021 07:44

Хахаха, ето нам нових преноса надлежносоти на БиХ или је то само..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2021 08:05

Нема дзабе ниста.Дају паре али да би их добио морас испунити њихове услове и њихове интересе Њима је интересе да ово овде реформису у колонију одакле це црпити природне ресурсе руде,суме,јефтину радну снаге итд Испуњавањем услова и реформи имацемо јос гору демографско економску ситуацију ,циста спирала пропадања

Name

@Ре

19.01.2021 09:09

Гдје су нама ти природни ресурси? Видите ли ста се десава са сумама, водама, итд? Све су то наси вец опљацкали, ниста остало није. А радна снага је вец у ЕУ, нема нас ни милион у Српској. Ми смо вец робови пријатељу, погледај како зиве радници код приватника, под каквим условима раде, колико и за какве плате.

Name

ре

19.01.2021 10:22

Пријатељу јос је добро ста це тек да буде.Отимаце и приватну земљу и куце многи це на улици да заврсе.Народ је код нас задовољан са мало али и то мало це да му отму

Name

ЕУ

19.01.2021 07:45

Нису требали ни први дио помоци дати лоповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

19.01.2021 07:46

ЕУ на овај начин угрожава геађане а не носиоце власти. Онима који су на власти помоћ не треба, Они имају и више од оних који су у власти у већини земаља чланица. Њих Је неопходно одвести у неки нови дејтон и држати их тамо док не потпишу да неће красти и кршити законе па чак и устав. Формирати врховни суд са члановима тог суда из Еритреје, Џибутија, Аљаске, са Меркура и Плутона који ће пратити њихов рад и кажњавати батинама. Па нека онда оснивају партије и боре се за власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

19.01.2021 08:01

Нема ни реформи

ОДГОВОРИТЕ
Name

дд

19.01.2021 08:30

Подрска за Драсска! Такви се радјали

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ...

19.01.2021 09:12

Политицари висока вам је плата а ниста не радите за бољи зивот градјана растјерарали сте млади народ у друге земље а народу апелујем када буду избори 2022 да узму оловку у руке и избрисе ове данасње власти који владају у цијелој дрзави а изаберу сасвим нове људе и нове странке да се види какви су ти нови у БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

19.01.2021 09:17

Ни ову прву траншу нисте смјели дозволити без реформи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.01.2021 11:07

Ви који дајете паре , сигурно је да немате повјерења у ове властодршце , уосталом као што нема ни народ , који живи на овим просторима , може се ту наћи рјешење да се помогне онима којима је помоћ неопходна , а то је народ и привреда . Лијепо смијените властодршце и доведете своје људе , који ће расподијелити ту помоћ , а политичарима не дозволити да се примакну парама .То и луд види да су политичари са ових простора - властодршци искључиви кривци за ове промашаје , јасно као дан .

ОДГОВОРИТЕ