Nema finansijske pomoći za BiH bez reformi

BiH je dobila prvu tranšu od 250 miliona evra makroekonomske finansijske pomoći EU za suzbijanje posljedica virusa korona, dok će druga polovina novca biti uslovljena sprovođenjem reformi.

Bosna i Hercegovina 19.01.2021 | 08:04
Nema finansijske pomoći za BiH bez reformi

Podsjećanja radi, EU je dodijelila tri milijarde evra pomoći za osam zemalja zapadnog Balkana i evropskog susjedstva, a svim zemljama pomoć je odobrena uz uslov za sprovođenje reformi koje su specifične za svaku zemlju.

Prema podacima koje smo dobili od Evropske komisije, međutim, jasno je da je BiH pomoć dobila zadnja, i to zato što se vlasti BiH nisu mogle usaglasiti za sprovođenje reformi.

Iz podataka EU koje su "Nezavisne" dobile vidljivo je da je Albanija svojih 180 miliona evra dobila još početkom septembra. Gruziji je novac odobren krajem septembra, a krajem novembra novac su dobili, pored Gruzije, još i Jordan i Moldavija. Gruzija je dobila 100 miliona evra od ukupno 150 miliona, Jordan 250 miliona od ukupno 700 miliona evra, a Moldavija 50 miliona evra od ukupno 100 miliona.

"Isplata narednih tranši uslovljena je ispunjavanjem svih obaveza koje su navedene u ugovorima. Brza i potpuna implementacija reformi biće važan pokazatelj privrženosti EU u solidarnosti s ovim zemljama koje su obuhvaćene krizom bez presedana", navedeno je u Evropskoj komisiji.

Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija novac su dobili početkom oktobra, i to Kosovo 50 miliona evra, Crna Gora 30 miliona, a Sjeverna Makedonija 80 miliona evra. Ukrajina je dobila 600 miliona od ukupno 1,2 milijarde evra pomoći početkom decembra.

Iz ovoga se jasno vidi koliko je BiH kasnila u odnosu na sve ove ostale zemlje, upravo zato što nije bilo saglasnosti u sprovođenju reformi. Osim kada su u pitanju evropski prioriteti, BiH kasni i kad su u pitanju uslovi iz drugih aranžmana.

U Delegaciji EU za "Nezavisne" kažu da u prvoj tranši neće biti uslova, a biće isplaćena nakon što BiH završi proces ratifikacije potpisanog memoranduma o razumijevanju.

Uslovi za drugu tranšu, kako su nam objasnili, uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcionisanja tržišta rada, a koje se odnose na nedostatke utvrđene, između ostalog, tokom ekonomskog i finansijskog dijaloga s EU o Programu ekonomskih reformi BiH za 2020. godinu i zajedničkim ministarskim zaključcima iz maja 2020.

"Pored toga, uslovi su odraz tijesne koordinacije po ovim pitanjima, ne samo između službi Evropske komisije, već i s međunarodnim organizacijama, naročito s MMF-om i Svjetskom bankom, kako bi se osigurala komplementarnost i sinergija kako s programima pomoći EU, tako i s relevantnim programima i aktivnostima međunarodnih finansijskih institucija", naglasili su oni.

Ukoliko, kako kažu, vlasti ne ispune navedene uslove u ovom roku, druga tranša neće biti isplaćena.

Vlasti moraju osigurati nadzor i transparentnost sveukupne pomoći dodijeljene za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije kovid-19. To uključuje i transparentnost državne pomoći koja se dodjeljuje preduzećima, što će takođe pomoći da se osigura da je novac poreskih obveznika dobro upotrijebljen. Podaci koji će biti dostupni za 50 najvećih korisnika pomoći treba takođe da sadržavaju ime korisnika i iznos dodijeljene pomoći.

Endrju Džuel, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda, "Nezavisnim" je rekao da je činjenica da BiH nije ispunila uslove razlog što nije zaključen aranžman s tom finansijskom organizacijom.

U blogu koji su objavili Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, i Metju Fild, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, navedeno je da međunarodna zajednica neće odustati od ovih uslova.

"MMF nudi značajnu podršku BiH, ali smatramo da je apsolutno pravedno - i da većina građana to razumije - da ovaj novac treba da bude uslovljen upravo ovim reformama. Predugo se čeka na preduzimanje koraka za pridruženje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što bi omogućilo prijeko potreban podsticaj za biznis", naglasili su oni.

Podsjetili su i na prioritete u Mišljenju EU, kao što su amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, poboljšanje procesa javnih nabavki i značajni koraci protiv sukoba interesa.

"Znamo da postoje pojedinci u pravosuđu koji žele nešto postići i njima je potrebna naša podrška. Ali, konačni dokaz toga će biti odgovarajuće istrage, krivična gonjenja, presude i zatvorske kazne", naglasili su oni.

(Nezavisne)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Beli

19.01.2021 07:24

Ajd sad . Ko ce petlju stisnut pa sebe u zatvor poslat? NEKA IDE KAKO IDE Teba Sergeja slusat.

ODGOVORITE
Name

lihvari

19.01.2021 08:16

Ako imaju i malo pameti odbice bilo kakve kredite i zaduzivanja koju plasiraju kao pomoc jer je to put u duznicko ropstvo i porobljavanje naroda

Name

NEMOJTE NAMA

19.01.2021 09:00

A NEMOJTE NAMA. POMOZITE VI PROINTERU, KUMU ŠKRBIĆU I KAMARILI LOPOVSKOJ. A DJE NAMA DA POMAŽETE.

Name

EU-UCJENE

19.01.2021 09:01

NEMOZE SE SV KUPIT

Name

Veber

19.01.2021 09:21

Prvo te političari unište u privatizaciji da budeš bespomoćan i nemoćan bez privrede, a onda ko prosjaci moljakamo sada za pomoć. Uzdaj te se samo u sebe i svoju nauku, svoju privredu, ono si što sam možeš da uradiš, proizvedeš i stvoriš. Nikom ništa nije palo s neba.

Name

re

19.01.2021 09:22

Nama kji smo mogli i hteli da radimo i razvijamo privredu je oduzeta mogućnost da radimo, napraljena je negativna partijska kadrovska selekcija, i šljam i ološ sveteći se nama je sve uništio.

Name

075

19.01.2021 09:55

@lihvari Dajte molim vas, ne budite naivni! Na državnoj razini BiH imate više "uhljeba" (95% SDA, HDZ i SNSD "kadrovi") nego što je imala vlada ex YU SIV(Savezno izvršno vijeće)! Krediti su za plaće njihovih "uhljeba"!

Name

Glpibsac

19.01.2021 19:00

Nama ne treba pomoc, mozemo se reformisati i sami. Samo smo htjeli ovim dugogodisnjim cekanjem da vidimo sta zna MZ.

Name

Ami

19.01.2021 07:31

A sto ta EU ne napravi modul da direktno prebaci novac privrednicima.Ako je to pomoc za posljedice korone,pa i u BiH su najvise stradale branse koje su stradale i u EU,korona je svuda ista.Sve se to moze samo kad se hoce,ali jbg,nije to cilj EU,krajnji cilj je unitarna BiH,i zato se nemojte cuditi sto mi odugovlacimo i kocimo sve te pregovore.Pa nije niko budala...

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2021 08:13

Cilj je da te uvuku u duznicko ropstvo na kraju ces morati da predas drzavu i sve prirodne resurse .Narod ce biti pretvoren u neoliberalne robove i jefdinu radni snagu

Name

Re re

19.01.2021 09:20

Zar nismo već sada jeftina radna snaga i robovi. Nije nama kriv zapad, krivi su nam domaći izdajnici na čelu sa dodikom i sličnim njemu poput bakira i čovića

Name

re re

19.01.2021 09:26

A pre dužničkog ropstva bila je potrebna da se uvede privatizacija da se sruši privreda, da ne postoji privredni giganti. Lako je bilo narod navući na parazitiranje i nerad, na prevremeno penzinisanje radnika iz preduzeća. Svi oni su radije voleli 400-500KM penzije a da ne 1000KM plate a da rade i oni i njihova deca da imaju budućnost: Ovako su svojim doprinosećenj stečajevima preduzeća i prevremenim odlaskom u penziju sa dokupom staža uništili svoju decu, i sada je neko čudo što im deca ne rade. Jel sad stranke treba da ih zapošljavaju. Ova država zato ima tri puta više administracije i tri puta više zaposlenih u državnim preduzećima u službama zato što su uništili privredu.

Name

@Ami

19.01.2021 09:51

Eto sad BH nije unitarana i šta imaš??kolika su plate penzije....standard......Jel Njemaška untarna sa 16 državica i jednom vladom jednim presjdenikom??jel Francuska unitrarna sa 8 okruga jednom vladom i jednim presjednikom.....ne raumijem ove što se busaju a ne znaju ni zašto ni u ime čega...al nek je suprotn od rugih i to je najbolje....

Name

Maxo

19.01.2021 07:44

Hahaha, eto nam novih prenosa nadležnosoti na BiH ili je to samo..??

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2021 08:05

Nema dzabe nista.Daju pare ali da bi ih dobio moras ispuniti njihove uslove i njihove interese Njima je interese da ovo ovde reformisu u koloniju odakle ce crpiti prirodne resurse rude,sume,jeftinu radnu snage itd Ispunjavanjem uslova i reformi imacemo jos goru demografsko ekonomsku situaciju ,cista spirala propadanja

Name

@Re

19.01.2021 09:09

Gdje su nama ti prirodni resursi? Vidite li sta se desava sa sumama, vodama, itd? Sve su to nasi vec opljackali, nista ostalo nije. A radna snaga je vec u EU, nema nas ni milion u Srpskoj. Mi smo vec robovi prijatelju, pogledaj kako zive radnici kod privatnika, pod kakvim uslovima rade, koliko i za kakve plate.

Name

re

19.01.2021 10:22

Prijatelju jos je dobro sta ce tek da bude.Otimace i privatnu zemlju i kuce mnogi ce na ulici da zavrse.Narod je kod nas zadovoljan sa malo ali i to malo ce da mu otmu

Name

EU

19.01.2021 07:45

Nisu trebali ni prvi dio pomoci dati lopovima

ODGOVORITE
Name

Logika

19.01.2021 07:46

EU na ovaj način ugrožava geađane a ne nosioce vlasti. Onima koji su na vlasti pomoć ne treba, Oni imaju i više od onih koji su u vlasti u većini zemalja članica. Njih Je neophodno odvesti u neki novi dejton i držati ih tamo dok ne potpišu da neće krasti i kršiti zakone pa čak i ustav. Formirati vrhovni sud sa članovima tog suda iz Eritreje, Džibutija, Aljaske, sa Merkura i Plutona koji će pratiti njihov rad i kažnjavati batinama. Pa neka onda osnivaju partije i bore se za vlast

ODGOVORITE
Name

Хехе

19.01.2021 08:01

Нема ни реформи

ODGOVORITE
Name

dd

19.01.2021 08:30

Podrska za Drasska! Takvi se radjali

ODGOVORITE
Name

BIH...

19.01.2021 09:12

Politicari visoka vam je plata a nista ne radite za bolji zivot gradjana rastjerarali ste mladi narod u druge zemlje a narodu apelujem kada budu izbori 2022 da uzmu olovku u ruke i izbrise ove danasnje vlasti koji vladaju u cijeloj drzavi a izaberu sasvim nove ljude i nove stranke da se vidi kakvi su ti novi u BOSNI I HERCEGOVINI .

ODGOVORITE
Name

Boris

19.01.2021 09:17

Ni ovu prvu tranšu niste smjeli dozvoliti bez reformi

ODGOVORITE
Name

Pa

19.01.2021 11:07

Vi koji dajete pare , sigurno je da nemate povjerenja u ove vlastodršce , uostalom kao što nema ni narod , koji živi na ovim prostorima , može se tu naći rješenje da se pomogne onima kojima je pomoć neophodna , a to je narod i privreda . Lijepo smijenite vlastodršce i dovedete svoje ljude , koji će raspodijeliti tu pomoć , a političarima ne dozvoliti da se primaknu parama .To i lud vidi da su političari sa ovih prostora - vlastodršci isključivi krivci za ove promašaje , jasno kao dan .

ODGOVORITE