Помоћ петочланој породици у Глини у изградњи куће

Општинска управа из Српца ће, уз подршку намјесништва Српске православне црквене општине и фирми из ове локалне заједнице изградити или санирати кућу једне петочлане породице из Глине, која је претрпјела велике штете у катастрофалном земљотресу који је 29. децембра прошле године погодио Републику Хрватску.

Република Српска 18.01.2021 | 18:50
Помоћ петочланој породици у Глини у изградњи куће

Ово је договорено приликом посјете начелника општине Србац Младјана Драгаосављевића и србачког привредника и великог хуманисте Драгана Татомира настрадалој општини Глина гдје су најугроженијима уручили и поклон пакете.

Они су се на лицу мјеста упознали са посљедицама и потребама санирања порушених стамбених објеката о чему су их информисали представници Српског народног вијећа и  епископ Горње – карловачки господин Герасим.

„Сугерисано нам је да помогнемо једној петочланој породици у којој живе све женске особе и двоје дјеце узраста од осам и десет година. Акција ће кренути чим надлежне стручне комисије Хрватске утврде да ли се кућа може санирати или се мора градити нова, те проведе законска процедура и обезбједи техничка документација, што ће се урадити у оквиру програма обнове до јуна ове године“, каже начелник Српца Младјан Драгосављевић.

Он додаје да се размјере катастрофе у Петрињи, Глини и другим општинама не могу ни замислити, док се не види очима. Стога очекује пуно разумјевање и солидарност србачких фирми и хуманих људи ове општине.

Намјесништво Српске православне општине Србац већ је одлучило да за ову намјену издвоји 3.000 марака. Медју првима ће помоћ донирати и фирма "Тат-ком“  власника Драгана Татомира, која је препознатљива по  многобројним хуманим акцијама. 

Представници Српског народног вијећа казали су да је у глинском крају прије рата живјело 22.000 Срба или 80 одсто од укупног броја становника. Данас је стање, нажалост, обрнуто, 80 одсто су Хрвати.

(БН/С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дзоо

19.01.2021 03:54

А јесу се тргли толико це те помоци и то гледај те да су Православци ни слуцајну друге вере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако!

19.01.2021 11:53

А кукају на Хрвате. Да Бошњацима помогну? Руке би им отпале. Онда би помагали Хрватима у инат Бошњацима...