Pomoć petočlanoj porodici u Glini u izgradnji kuće

Opštinska uprava iz Srpca će, uz podršku namjesništva Srpske pravoslavne crkvene opštine i firmi iz ove lokalne zajednice izgraditi ili sanirati kuću jedne petočlane porodice iz Gline, koja je pretrpjela velike štete u katastrofalnom zemljotresu koji je 29. decembra prošle godine pogodio Republiku Hrvatsku.

Republika Srpska 18.01.2021 | 18:50
Pomoć petočlanoj porodici u Glini u izgradnji kuće

Ovo je dogovoreno prilikom posjete načelnika opštine Srbac Mladjana Dragaosavljevića i srbačkog privrednika i velikog humaniste Dragana Tatomira nastradaloj opštini Glina gdje su najugroženijima uručili i poklon pakete.

Oni su se na licu mjesta upoznali sa posljedicama i potrebama saniranja porušenih stambenih objekata o čemu su ih informisali predstavnici Srpskog narodnog vijeća i  episkop Gornje – karlovački gospodin Gerasim.

„Sugerisano nam je da pomognemo jednoj petočlanoj porodici u kojoj žive sve ženske osobe i dvoje djece uzrasta od osam i deset godina. Akcija će krenuti čim nadležne stručne komisije Hrvatske utvrde da li se kuća može sanirati ili se mora graditi nova, te provede zakonska procedura i obezbjedi tehnička dokumentacija, što će se uraditi u okviru programa obnove do juna ove godine“, kaže načelnik Srpca Mladjan Dragosavljević.

On dodaje da se razmjere katastrofe u Petrinji, Glini i drugim opštinama ne mogu ni zamisliti, dok se ne vidi očima. Stoga očekuje puno razumjevanje i solidarnost srbačkih firmi i humanih ljudi ove opštine.

Namjesništvo Srpske pravoslavne opštine Srbac već je odlučilo da za ovu namjenu izdvoji 3.000 maraka. Medju prvima će pomoć donirati i firma "Tat-kom“  vlasnika Dragana Tatomira, koja je prepoznatljiva po  mnogobrojnim humanim akcijama. 

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća kazali su da je u glinskom kraju prije rata živjelo 22.000 Srba ili 80 odsto od ukupnog broja stanovnika. Danas je stanje, nažalost, obrnuto, 80 odsto su Hrvati.

(BN/S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dzoo

19.01.2021 03:54

A jesu se trgli toliko ce te pomoci i to gledaj te da su Pravoslavci ni slucajnu druge vere!

ODGOVORITE
Name

Baš tako!

19.01.2021 11:53

A kukaju na Hrvate. Da Bošnjacima pomognu? Ruke bi im otpale. Onda bi pomagali Hrvatima u inat Bošnjacima...