Централна банка: Успоставити регистар физичких лица

Без обзира на то што су преговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) о аранжману са БиХ пропали због услова којим се предвиђа успостављање централног регистра физичких лица, Централна банка БиХ не одустаје од реализације овог плана и поред тога што то за Српску представља пренос надлежности на ниво БиХ.

Босна и Херцеговина 18.01.2021 | 08:02
Централна банка: Успоставити регистар физичких лица

Централна банка у саопштењу је истакла да има законски основ за успостављање централног регистра и позвала се на члан 70. Закона о централној банци који каже да “у извршењу својих дужности Централна банка самостално доноси прописе” те да такви прописи имају законску снагу на нивоу цијеле територије БиХ.

Према оцјени правника, ово представља паушално тумачење закона. Адвокат и народни посланик Милан Петковић каже да је овдје кључан дио “у извршењу својих дужности” те да Централна банка овдје не користи правно, већ језичко тумачење које њима одговара.

- Дакле, дјеловање Централне банке није прописано само Законом о Централној банци, већ и другим правним актима на нивоу БиХ. Они имају право да доносе прописе, али то не значи да они доносе прописе из ове области, него из оних области које су у надлежности Централне банке, а које су регулисане законима на нивоу БиХ. Све оно што је ентитетска надлежност они не могу својим актима да регулишу - истакао је Петковић.

Он додаје да ово не би ни био услов ММФ-а и да би Централна банка већ успоставила регистар физичких лица да је ово у надлежности БиХ.

- Мислим да је сувишно говорити о праву Централне банке и у случају да они донесу такав акт, он ће сигурно бити предмет апелације Уставном суду - закључује Петковић.

Ово питање коментарисао је и предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао да ће Српска спријечити сваки покушај преноса надлежности.

- И Република Српска је инволвирана у рад те Централне банке. Али сва ова прича говори о њој, која се није дрзнула у ових годину дана пандемије да понуди бар једну мјеру да санира штету, али су веома истрајни у настојању да обезбиједе пренос надлежности - рекао је Додик.

Он је додао да је пренос надлежности за Српску неприхватљив, поготово на овако перфидан начин, како жели да уради Централна банка.

- Мислим да је то неприхватљиво и наши људи у ЦББиХ и у заједничким институцијама нису спремни да прелазе преко таквих једностраних аката - истакао је Додик.

Преговори између ММФ-а и БиХ су привремено заустављени зато што на нивоу БиХ није постојала сагласност у вези са условима за аранжман вриједан 1,5 милијарди КМ, од којих је око пола милијарде требало да припадне Српској. Поред овог, ту су била још два услова, а у питању су захтјеви у вези са сертификованим потписима те стари захтјев за оснивање фонда за финансијску стабилност који би требало да дјелује у оквиру Агенције за осигурање депозита на нивоу БиХ.

АПИФ

Министар финансија РС Зора Видовић раније је изјавила да је захтјев за оснивање јединственог регистра физичких лица при Централној банци неприхватљив, јер такав регистар је у надлежности ентитета.

- Ми смо тај регистар сачинили прије двије године у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) и нема никакве потреба да то иде на Централну банку, која нема ни законски основ за то - рекла је раније Видовићева.

(Глас Српске)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Бубамара

18.01.2021 07:10

Не треба дозволити да РС падне на тако јефтиним триковима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2021 08:27

Треба дозволити да падну лопови.

Name

Ре

18.01.2021 08:45

И ти сјекиром гасиш свјетло.

Name

Душан

18.01.2021 10:01

За Бубамару А какви су то трикови да се зна ко колико има на рачуну....Одакле м паре....Мој рачун могу дати не ЦБ БИХ веч Европској шта ме брига....Само лопови крију стање рачуна.....

Name

РЕ

18.01.2021 11:18

"Мислим да је сувишно говорити о праву Централне банке и у случају да они донесу такав акт, он ће сигурно бити предмет апелације Уставном суду - закључује Петковић." . А селективна примјена одлука уставног суда, шта ћемо о томе, то води у анархију, не може се на уставнисуд позивати како коме одговара и одлуке уставног суда сводити на "шведски стол".

Name

Туга

18.01.2021 18:23

Која си ти будала...

Name

Иван

18.01.2021 07:32

Што су се Дудуковци препали централног регистра рачуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који

18.01.2021 07:38

Сва ова прица, те позивање на неке законе, је обицна демагогија, јер је све до сада дато у њихове руке,... потписима насих воздова и способних у лојалности посланика. Овде це као и инаце, "Богова" бити задња, зна се унапријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок историје

18.01.2021 07:42

Сваки покушај контроле тока новца у РС је пренос надлежности...Коме то не одговара? Паметном доста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕГИСТАР РАЧУНА

18.01.2021 07:44

физичких лица се ради према агенди 2030. УН, а то се ради по цијелом свијету ради увођења безготовинског плаћања, да би могли пратити све трансакције свих грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

18.01.2021 11:15

у праву си 100% ал многи су код очију слепи.

Name

Е

18.01.2021 16:11

Слазем се тацно али никога то није брига изгледа. То ни у ком слуцају не треба дати регистар тим глобалистима. Имамо довољно ресурса да сами дигнемо своју земљу само треба руке из гузице извуци.

Name

Родољуб

18.01.2021 07:49

Циме плацати кредите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

18.01.2021 07:49

Овдје нема преноса надлезности. Нико не брани РС да има свој регистар, а логицно је да буде и један заједницки за дрзаву. Само сто некоме није у интересу, политицки или криминалистицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

18.01.2021 09:03

Лоповска посла,имамо заједничку војску а ово проблем.Јест да секта и даље краде.....

Name

БиХ

18.01.2021 08:05

Хвала снсд ....сваке године повецавају будзет БиХ и мање новца иде за РС..... Само нек прицају И наставе овако радити.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојло

18.01.2021 08:16

Хахаха! "Српска неће дозволити..." што више иконодавац виче да Српска неће дозволити, то више Српска дозвољава и мање је има. Срби, захвалите иконодавцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

458

18.01.2021 08:16

ММФ је моцан а не миле и црвени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

18.01.2021 09:23

"...рекао је Додик. Он је додао да је пренос надлежности за Српску неприхватљив, поготово на овако перфидан начин, како жели да уради Централна банка...." Друштвено-политичка заједница (локалног или ширег нивоа,свеједно) у економској дубиози (која се све више увећава) због чега се све више задужује не може бити у позицији да (дугорочно) поставља неке услове финансијској институцији којој се обраћа за давање кредита (кредита које ће користити попуњавање рупа у буџету или нешто друго,а не за привредни развој)... Зато је и смијешна ова прича о "одбијању уцјена ММФ-а",али (ваљда) то могу чинити "економски моћне силе" попут РС-а и "експерата" који је воде,шта ли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.01.2021 16:54

"Пренос надлезности" у преводу знаци да се онемогући увид у нелегалне токове сумњиво стеценог новца појединаца у власти, исто као сто се никако не смије донијети Закон о поријеклу имовине у "бољем ентитету" РС јер би народу било јасно који је обим криминала и корупције. Надајмо се да це доци вријеме да се сведу рацуни и да свако буде тамо гдје и припада а да обесправљени народ додје до ваздуха!

ОДГОВОРИТЕ