Centralna banka: Uspostaviti registar fizičkih lica

Bez obzira na to što su pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o aranžmanu sa BiH propali zbog uslova kojim se predviđa uspostavljanje centralnog registra fizičkih lica, Centralna banka BiH ne odustaje od realizacije ovog plana i pored toga što to za Srpsku predstavlja prenos nadležnosti na nivo BiH.

Bosna i Hercegovina 18.01.2021 | 08:02
Centralna banka: Uspostaviti registar fizičkih lica

Centralna banka u saopštenju je istakla da ima zakonski osnov za uspostavljanje centralnog registra i pozvala se na član 70. Zakona o centralnoj banci koji kaže da “u izvršenju svojih dužnosti Centralna banka samostalno donosi propise” te da takvi propisi imaju zakonsku snagu na nivou cijele teritorije BiH.

Prema ocjeni pravnika, ovo predstavlja paušalno tumačenje zakona. Advokat i narodni poslanik Milan Petković kaže da je ovdje ključan dio “u izvršenju svojih dužnosti” te da Centralna banka ovdje ne koristi pravno, već jezičko tumačenje koje njima odgovara.

- Dakle, djelovanje Centralne banke nije propisano samo Zakonom o Centralnoj banci, već i drugim pravnim aktima na nivou BiH. Oni imaju pravo da donose propise, ali to ne znači da oni donose propise iz ove oblasti, nego iz onih oblasti koje su u nadležnosti Centralne banke, a koje su regulisane zakonima na nivou BiH. Sve ono što je entitetska nadležnost oni ne mogu svojim aktima da regulišu - istakao je Petković.

On dodaje da ovo ne bi ni bio uslov MMF-a i da bi Centralna banka već uspostavila registar fizičkih lica da je ovo u nadležnosti BiH.

- Mislim da je suvišno govoriti o pravu Centralne banke i u slučaju da oni donesu takav akt, on će sigurno biti predmet apelacije Ustavnom sudu - zaključuje Petković.

Ovo pitanje komentarisao je i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da će Srpska spriječiti svaki pokušaj prenosa nadležnosti.

- I Republika Srpska je involvirana u rad te Centralne banke. Ali sva ova priča govori o njoj, koja se nije drznula u ovih godinu dana pandemije da ponudi bar jednu mjeru da sanira štetu, ali su veoma istrajni u nastojanju da obezbijede prenos nadležnosti - rekao je Dodik.

On je dodao da je prenos nadležnosti za Srpsku neprihvatljiv, pogotovo na ovako perfidan način, kako želi da uradi Centralna banka.

- Mislim da je to neprihvatljivo i naši ljudi u CBBiH i u zajedničkim institucijama nisu spremni da prelaze preko takvih jednostranih akata - istakao je Dodik.

Pregovori između MMF-a i BiH su privremeno zaustavljeni zato što na nivou BiH nije postojala saglasnost u vezi sa uslovima za aranžman vrijedan 1,5 milijardi KM, od kojih je oko pola milijarde trebalo da pripadne Srpskoj. Pored ovog, tu su bila još dva uslova, a u pitanju su zahtjevi u vezi sa sertifikovanim potpisima te stari zahtjev za osnivanje fonda za finansijsku stabilnost koji bi trebalo da djeluje u okviru Agencije za osiguranje depozita na nivou BiH.

APIF

Ministar finansija RS Zora Vidović ranije je izjavila da je zahtjev za osnivanje jedinstvenog registra fizičkih lica pri Centralnoj banci neprihvatljiv, jer takav registar je u nadležnosti entiteta.

- Mi smo taj registar sačinili prije dvije godine u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) i nema nikakve potreba da to ide na Centralnu banku, koja nema ni zakonski osnov za to - rekla je ranije Vidovićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Bubamara

18.01.2021 08:10

Ne treba dozvoliti da RS padne na tako jeftinim trikovima!

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2021 09:27

Treba dozvoliti da padnu lopovi.

Name

Re

18.01.2021 09:45

I ti sjekirom gasiš svjetlo.

Name

Dušan

18.01.2021 11:01

Za Bubamaru A kakvi su to trikovi da se zna ko koliko ima na računu....Odakle m pare....Moj račun mogu dati ne CB BIH več Evropskoj šta me briga....Samo lopovi kriju stanje računa.....

Name

RE

18.01.2021 12:18

"Mislim da je suvišno govoriti o pravu Centralne banke i u slučaju da oni donesu takav akt, on će sigurno biti predmet apelacije Ustavnom sudu - zaključuje Petković." . A selektivna primjena odluka ustavnog suda, šta ćemo o tome, to vodi u anarhiju, ne može se na ustavnisud pozivati kako kome odgovara i odluke ustavnog suda svoditi na "švedski stol".

Name

Tuga

18.01.2021 19:23

Koja si ti budala...

Name

Ivan

18.01.2021 08:32

Što su se Dudukovci prepali centralnog registra računa.

ODGOVORITE
Name

Koji

18.01.2021 08:38

Sva ova prica, te pozivanje na neke zakone, je obicna demagogija, jer je sve do sada dato u njihove ruke,... potpisima nasih vozdova i sposobnih u lojalnosti poslanika. Ovde ce kao i inace, "Bogova" biti zadnja, zna se unaprijed.

ODGOVORITE
Name

Svjedok istorije

18.01.2021 08:42

Svaki pokušaj kontrole toka novca u RS je prenos nadležnosti...Kome to ne odgovara? Pametnom dosta...

ODGOVORITE
Name

REGISTAR RAČUNA

18.01.2021 08:44

fizičkih lica se radi prema agendi 2030. UN, a to se radi po cijelom svijetu radi uvođenja bezgotovinskog plaćanja, da bi mogli pratiti sve transakcije svih građana.

ODGOVORITE
Name

nikola

18.01.2021 12:15

u pravu si 100% al mnogi su kod očiju slepi.

Name

E

18.01.2021 17:11

Slazem se tacno ali nikoga to nije briga izgleda. To ni u kom slucaju ne treba dati registar tim globalistima. Imamo dovoljno resursa da sami dignemo svoju zemlju samo treba ruke iz guzice izvuci.

Name

Rodoljub

18.01.2021 08:49

Cime placati kredite?

ODGOVORITE
Name

Soe

18.01.2021 08:49

Ovdje nema prenosa nadleznosti. Niko ne brani RS da ima svoj registar, a logicno je da bude i jedan zajednicki za drzavu. Samo sto nekome nije u interesu, politicki ili kriminalisticki.

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

18.01.2021 10:03

Lopovska posla,imamo zajedničku vojsku a ovo problem.Jest da sekta i dalje krade.....

Name

BiH

18.01.2021 09:05

Hvala snsd ....svake godine povecavaju budzet BiH i manje novca ide za RS..... Samo nek pricaju I nastave ovako raditi.......

ODGOVORITE
Name

Radojlo

18.01.2021 09:16

Hahaha! "Srpska neće dozvoliti..." što više ikonodavac viče da Srpska neće dozvoliti, to više Srpska dozvoljava i manje je ima. Srbi, zahvalite ikonodavcu!

ODGOVORITE
Name

458

18.01.2021 09:16

MMF je mocan a ne mile i crveni

ODGOVORITE
Name

Zenica

18.01.2021 10:23

"...rekao je Dodik. On je dodao da je prenos nadležnosti za Srpsku neprihvatljiv, pogotovo na ovako perfidan način, kako želi da uradi Centralna banka...." Društveno-politička zajednica (lokalnog ili šireg nivoa,svejedno) u ekonomskoj dubiozi (koja se sve više uvećava) zbog čega se sve više zadužuje ne može biti u poziciji da (dugoročno) postavlja neke uslove finansijskoj instituciji kojoj se obraća za davanje kredita (kredita koje će koristiti popunjavanje rupa u budžetu ili nešto drugo,a ne za privredni razvoj)... Zato je i smiješna ova priča o "odbijanju ucjena MMF-a",ali (valjda) to mogu činiti "ekonomski moćne sile" poput RS-a i "eksperata" koji je vode,šta li...

ODGOVORITE
Name

Borac

18.01.2021 17:54

"Prenos nadleznosti" u prevodu znaci da se onemogući uvid u nelegalne tokove sumnjivo stecenog novca pojedinaca u vlasti, isto kao sto se nikako ne smije donijeti Zakon o porijeklu imovine u "boljem entitetu" RS jer bi narodu bilo jasno koji je obim kriminala i korupcije. Nadajmo se da ce doci vrijeme da se svedu racuni i da svako bude tamo gdje i pripada a da obespravljeni narod dodje do vazduha!

ODGOVORITE