„Боска“ дефинитивно остала без 6,3 милиона КМ

Робна кућа „Боска“ изгубила је и посљедњу шансу да од Републике Српске и „Крајина осигурања“ наплати 6,3 милиона марака колико је тражила по основу неоснованог богаћења. Уставни суд БиХ је одбацио њихову апелацију против пресуде Врховног суда Републике Српске, а према којој не постоји основ за тако нешто.

Република Српска 15.01.2021 | 16:05
„Боска“ дефинитивно остала без 6,3 милиона КМ

Овај спор траје од 2012. године, када је „Крајина“ тужила „Боску“ због неиспуњења уговора о осигурању. С обзиром да „Боска“ није одговорила на тужбу, Основни суд је усвојио тужбу и обавезао је да плати „Крајини“ 2,8 милиона марака, што је и учињено.

Међутим, адвокати „Боске“ су касније тврдили да робна кућа никада није добила тужбу и да због тога није могла да достави одговор, а за све су окривили Основни суд који је према њиховим тврдњама направио пропуст.

Вишегодишњи спор добио је епилог пресудом Окружног привредног суда Бањалука од 22. јуна 2016. године којом је тужба „Боске“ одбијена, а након што су уложили жалбу, ту пресуду је у марту 2017. године потврдио и Виши привредни суд.

На ту пресуду „Боска“ је  уложила ревизију Врховном суду РС који је дио жалбе који се односи на „Крајину“ прихватио и поступак вратио на поновно одлучивање, а дио који се односи на РС одбацио.

Након тога поступак је кренуо испочетка,а РК „Боска“ је повећала тужбени захтјев.

Тражили су да им се врати 2,8 милиона марака колико су платили „Крајини“, те исто толико по основу камата, плус 743.217 марака који су платили по основу камате на емисију обвезница на коју су били принуђени како би вратили дуг.

Међутим, „Боска“ ни у том поступку није успјела да докаже основаност својих навода те су судови одбацили тужбу, па им је једина шанса била Уставни суд БиХ, који је њихову апелацију оцијенио као неосновану.

Ипак, овај суд је у својој одлуци навео како су редовни судови своје одлуке утемељили на чињеничном стању утврђеном од стране првостепеног суда.

“Уставни суд запажа да су редовни судови у образложењу пресуда, дали јасне и прецизне разлоге о томе зашто је неоснован тужбени захтјев апеланта, те су дали исцрпне разлоге зашто наводи апеланта не могу довести до другачијег рјешења конкретне правне ствари. Уставни суд не налази произвољност у примјени материјалног права због чега нема основа да својим тумачењем замијени дато тумачење Врховног суда у оспореној одлуци”, наводи се у пресуди.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Борис

15.01.2021 15:36

Правда једино може доћи потпуним падом додиковог режима (намјерно малим словом)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.01.2021 17:01

Дал тај суд надје уговор о продаји ( крадји) Боске?

Name

УСТАВНИ СУД

15.01.2021 15:45

ЦУЈ УСТАВНИ СУД. ЈЕС ТО ОНИ СТРАНИ ИЗДАЈНИЦИ ИЛ ДОМАЦИ ИЗДАЈНИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.01.2021 18:50

Уговор је појелаа мацаа !! Глухаковиц одрадио за партијасе тајкуне!!!немаа уговираааа!!!!!

Name

Мени није јасно

15.01.2021 15:56

О којој се Боски ради, да ли оној старој, за коју су се њени радници годинама, узалуд борили; или овој новој коју су дудук и његови пријатељи присвојили за себе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

15.01.2021 16:46

Који уставни суд.Судство је рак рана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМод

15.01.2021 16:46

Од поцетка Социјалистицке Југославије па до дан данас ни један резим није био добар по мисљењу народа.Засто це тај неки нови резим бити бољи од овог. Само це наставити исту политику и корупцију али це бити друга имена. Дајте молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

15.01.2021 18:41

Јес, јес, аха

Name

Обицан цовјек

15.01.2021 18:08

Вратите Боску радницима од којих сте је својим криминалним радњама отели,јер Боска је власниство радника робне куце Боска и ниција висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

16.01.2021 04:59

Јесу ли ти радници о којима причаш својим парама направили Боску? Знаш ли ко је направио Боску? Не лупај.

Name

РЕ обичан човјек

16.01.2021 09:33

Не подржавам пљачкашку приватизацију која је на сцени. Али мали смо систем самоуправљања. Опет је неко морао водити састанке, предлагати ставке за гласање, неко је морао имати идеје и стручност за вођење предузећа. Ко је тај неко? Нису то радници. То су стручни појединци, који у самоуправљању нису били адекватно награђени за свој рад. Они се повлачили нису више предлагали своје идеје. Полако вођење фирми преузимају нестручни и необразовани али алави на паре. И сад имамо ово бјесомучно пљачкање. Потрајаће још неко вријеме док се све не приватизује. Онда опет дај стручне људе који знају водити предузећа.

Name

Треба да се зна

16.01.2021 09:08

Збиља, нађе ли се онај оригинал уговор о приватизацији Боске..?? Ако га још нема могла би послужити и копија. Много тога би се разјаснило, разбистрило око Боске, приватизације, власништва, превара, обмана, лажи и петљаније, скривања фактичког стања.

ОДГОВОРИТЕ