„Boska“ definitivno ostala bez 6,3 miliona KM

Robna kuća „Boska“ izgubila je i posljednju šansu da od Republike Srpske i „Krajina osiguranja“ naplati 6,3 miliona maraka koliko je tražila po osnovu neosnovanog bogaćenja. Ustavni sud BiH je odbacio njihovu apelaciju protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske, a prema kojoj ne postoji osnov za tako nešto.

Republika Srpska 15.01.2021 | 16:05
„Boska“ definitivno ostala bez 6,3 miliona KM

Ovaj spor traje od 2012. godine, kada je „Krajina“ tužila „Bosku“ zbog neispunjenja ugovora o osiguranju. S obzirom da „Boska“ nije odgovorila na tužbu, Osnovni sud je usvojio tužbu i obavezao je da plati „Krajini“ 2,8 miliona maraka, što je i učinjeno.

Međutim, advokati „Boske“ su kasnije tvrdili da robna kuća nikada nije dobila tužbu i da zbog toga nije mogla da dostavi odgovor, a za sve su okrivili Osnovni sud koji je prema njihovim tvrdnjama napravio propust.

Višegodišnji spor dobio je epilog presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka od 22. juna 2016. godine kojom je tužba „Boske“ odbijena, a nakon što su uložili žalbu, tu presudu je u martu 2017. godine potvrdio i Viši privredni sud.

Na tu presudu „Boska“ je  uložila reviziju Vrhovnom sudu RS koji je dio žalbe koji se odnosi na „Krajinu“ prihvatio i postupak vratio na ponovno odlučivanje, a dio koji se odnosi na RS odbacio.

Nakon toga postupak je krenuo ispočetka,a RK „Boska“ je povećala tužbeni zahtjev.

Tražili su da im se vrati 2,8 miliona maraka koliko su platili „Krajini“, te isto toliko po osnovu kamata, plus 743.217 maraka koji su platili po osnovu kamate na emisiju obveznica na koju su bili prinuđeni kako bi vratili dug.

Međutim, „Boska“ ni u tom postupku nije uspjela da dokaže osnovanost svojih navoda te su sudovi odbacili tužbu, pa im je jedina šansa bila Ustavni sud BiH, koji je njihovu apelaciju ocijenio kao neosnovanu.

Ipak, ovaj sud je u svojoj odluci naveo kako su redovni sudovi svoje odluke utemeljili na činjeničnom stanju utvrđenom od strane prvostepenog suda.

“Ustavni sud zapaža da su redovni sudovi u obrazloženju presuda, dali jasne i precizne razloge o tome zašto je neosnovan tužbeni zahtjev apelanta, te su dali iscrpne razloge zašto navodi apelanta ne mogu dovesti do drugačijeg rješenja konkretne pravne stvari. Ustavni sud ne nalazi proizvoljnost u primjeni materijalnog prava zbog čega nema osnova da svojim tumačenjem zamijeni dato tumačenje Vrhovnog suda u osporenoj odluci”, navodi se u presudi.

(Capital)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Boris

15.01.2021 15:36

Pravda jedino može doći potpunim padom dodikovog režima (namjerno malim slovom)

ODGOVORITE
Name

Borac

15.01.2021 17:01

Dal taj sud nadje ugovor o prodaji ( kradji) Boske?

Name

USTAVNI SUD

15.01.2021 15:45

CUJ USTAVNI SUD. JES TO ONI STRANI IZDAJNICI IL DOMACI IZDAJNICI.

ODGOVORITE
Name

E

15.01.2021 18:50

Ugovor je pojelaa macaa !! Gluhakovic odradio za partijase tajkune!!!nemaa ugoviraaaa!!!!!

Name

Meni nije jasno

15.01.2021 15:56

O kojoj se Boski radi, da li onoj staroj, za koju su se njeni radnici godinama, uzalud borili; ili ovoj novoj koju su duduk i njegovi prijatelji prisvojili za sebe?

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

15.01.2021 16:46

Koji ustavni sud.Sudstvo je rak rana BiH.

ODGOVORITE
Name

DMod

15.01.2021 16:46

Od pocetka Socijalisticke Jugoslavije pa do dan danas ni jedan rezim nije bio dobar po misljenju naroda.Zasto ce taj neki novi rezim biti bolji od ovog. Samo ce nastaviti istu politiku i korupciju ali ce biti druga imena. Dajte molim vas.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

15.01.2021 18:41

Jes, jes, aha

Name

Obican covjek

15.01.2021 18:08

Vratite Bosku radnicima od kojih ste je svojim kriminalnim radnjama oteli,jer Boska je vlasnistvo radnika robne kuce Boska i nicija vise

ODGOVORITE
Name

P

16.01.2021 04:59

Jesu li ti radnici o kojima pričaš svojim parama napravili Bosku? Znaš li ko je napravio Bosku? Ne lupaj.

Name

RE običan čovjek

16.01.2021 09:33

Ne podržavam pljačkašku privatizaciju koja je na sceni. Ali mali smo sistem samoupravljanja. Opet je neko morao voditi sastanke, predlagati stavke za glasanje, neko je morao imati ideje i stručnost za vođenje preduzeća. Ko je taj neko? Nisu to radnici. To su stručni pojedinci, koji u samoupravljanju nisu bili adekvatno nagrađeni za svoj rad. Oni se povlačili nisu više predlagali svoje ideje. Polako vođenje firmi preuzimaju nestručni i neobrazovani ali alavi na pare. I sad imamo ovo bjesomučno pljačkanje. Potrajaće još neko vrijeme dok se sve ne privatizuje. Onda opet daj stručne ljude koji znaju voditi preduzeća.

Name

Treba da se zna

16.01.2021 09:08

Zbilja, nađe li se onaj original ugovor o privatizaciji Boske..?? Ako ga još nema mogla bi poslužiti i kopija. Mnogo toga bi se razjasnilo, razbistrilo oko Boske, privatizacije, vlasništva, prevara, obmana, laži i petljanije, skrivanja faktičkog stanja.

ODGOVORITE