Новац за мигранте не иде преко трезора Министарства

Из Министарства финансија Босне и Херцеговине огласили су се поводом посљедњих извјава званичника Међународне организација за миграције (ИОМ).

Босна и Херцеговина 14.01.2021 | 12:17
Новац за мигранте не иде преко трезора Министарства

"Након низа извјештаја званичника Међународне организације за миграције (ИОМ) те новинарских питања у вези с наводима да су милиони евра дозначени за рјешавање мигрантске кризе, Министарство финансија и трезора БиХ обавјештава јавност да новац за ову намјену није уплаћиван на јединствени рачун трезора БиХ", саопштено је овог министарства.

Даље наводе да су нетачни и наводи да се Министарству финансија и трезора БиХ достављају финанцијске извјештаје из ИОМ-а о утрошку тих средстава јер су илегалне миграције искључива надлежност Министарства безбједности БиХ и сви контакти се завршавају у том министарству које припрема извјештаје за сједнице Савјета министара БиХ.

"Подсјећамо да све институције БиХ имају обвезу да послују у складу са Закону о финансирању институција БиХ те да достављају информације за извјештаје о извршењу буџета која, након што их усвоје Савјет министара, Предсједништво и Парламентарна скупштина БиХ, редовно објављујемо на wеб страници Министарства финансија и трезора БиХ (www.мфт.гов.ба). Сви расходи обухваћени буџетом и другим активностима утемељеним на законима транспарентни су и доступни домаћој и међународној јавности, а детаљни описи и начин трошења јавног новца налазе се на wеб страници Министарства и кроз пројекат 'Буџет за грађане", стоји у саопштењу.

Такође се додаје да се средства планирана буџетом троше у складу са закону, а да токове новца међународних институција Министарство финанаија и трезора БиХ не може пратити мимо својих надлежности.

"Сва задужења која одлукама Савјета министара буду достављена Министарству финанција и трезора БиХ биће реализована у складу с законом и важећим прописима. Министарство финансија и трезора БиХ има базу података кроз Форум за координацију донатора (ДЦФ) којем чланице овог форума достављају годишње извјештаје и гдје је ИОМ обухваћен као имплементатор кроз поједине пројекте Европске уније и Организације Уједињених народа, а верификовани  подаци о томе доступни су на www.донормапинг.цом", саопштили су из Министарства финансија БиХ.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

76.870.300 евра

14.01.2021 11:43

је до сада дато разним донацијам за збрињавање емиграната у бих.Господо драга из федерације па ста урадисте са тог новца, сад би као да у Српску смјестате мигранте, мало наивно да неко ту удицу прогута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.01.2021 13:12

Колику би пензију имала ова штеточина БиХ што уваљује народ и нашу унучад те проси стално кредите ММФ да оде у пензију не заслужену у БиХ.

Name

Питање

14.01.2021 13:17

А откуд ти знаш да неко није и из Републике Српске узео паре милиона за мигранте? Највјероватније, господин главни, јер мимо њега ништа проћи не може!

Name

Уградјују се

15.01.2021 13:23

И ти сто дају.

Name

Доми

14.01.2021 11:52

Докле овог метузалема и вампира морамо гледати!Е јадни Хрвати па зар немате боллег!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

14.01.2021 12:03

Матори кући. Јели није доста ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

15.01.2021 08:39

Недо бог га сањати, имао би трауме за читав живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немојте тако!

15.01.2021 11:08

Он је Хрват и није лијепо да га вријеђаомо. Хришћанин И патриота. Не воли БиХ, што је најбитније од свега! Ради све како би са нама ову државу што прије докрајчио. Извини гдине Беванда у име часних И поштених Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсни

15.01.2021 13:22

Неоколонијални и корпоративни злоцини на Медитерану, Блиског. И., сада поруцују "дрз'те лопова"!

ОДГОВОРИТЕ