Novac za migrante ne ide preko trezora Ministarstva

Iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine oglasili su se povodom posljednjih izvjava zvaničnika Međunarodne organizacija za migracije (IOM).

Bosna i Hercegovina 14.01.2021 | 12:17
Novac za migrante ne ide preko trezora Ministarstva

"Nakon niza izvještaja zvaničnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih pitanja u vezi s navodima da su milioni evra doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH", saopšteno je ovog ministarstva.

Dalje navode da su netačni i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju financijske izvještaje iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Savjeta ministara BiH.

"Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju u skladu sa Zakonu o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta koja, nakon što ih usvoje Savjet ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba). Svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat 'Budžet za građane", stoji u saopštenju.

Takođe se dodaje da se sredstva planirana budžetom troše u skladu sa zakonu, a da tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finanaija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

"Sva zaduženja koja odlukama Savjeta ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH biće realizovana u skladu s zakonom i važećim propisima. Ministarstvo finansija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Evropske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verifikovani  podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com", saopštili su iz Ministarstva finansija BiH.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

76.870.300 evra

14.01.2021 11:43

je do sada dato raznim donacijam za zbrinjavanje emigranata u bih.Gospodo draga iz federacije pa sta uradiste sa tog novca, sad bi kao da u Srpsku smjestate migrante, malo naivno da neko tu udicu proguta.

ODGOVORITE
Name

RE

14.01.2021 13:12

Koliku bi penziju imala ova štetočina BiH što uvaljuje narod i našu unučad te prosi stalno kredite MMF da ode u penziju ne zasluženu u BiH.

Name

Pitanje

14.01.2021 13:17

A otkud ti znaš da neko nije i iz Republike Srpske uzeo pare miliona za migrante? Najvjerovatnije, gospodin glavni, jer mimo njega ništa proći ne može!

Name

Ugradjuju se

15.01.2021 13:23

I ti sto daju.

Name

Domi

14.01.2021 11:52

Dokle ovog metuzalema i vampira moramo gledati!E jadni Hrvati pa zar nemate bolleg!

ODGOVORITE
Name

Qqqq

14.01.2021 12:03

Matori kući. Jeli nije dosta ????

ODGOVORITE
Name

Nešo

15.01.2021 08:39

Nedo bog ga sanjati, imao bi traume za čitav život.

ODGOVORITE
Name

Nemojte tako!

15.01.2021 11:08

On je Hrvat i nije lijepo da ga vrijeđaomo. Hrišćanin I patriota. Ne voli BiH, što je najbitnije od svega! Radi sve kako bi sa nama ovu državu što prije dokrajčio. Izvini gdine Bevanda u ime časnih I poštenih Srba.

ODGOVORITE
Name

Strasni

15.01.2021 13:22

Neokolonijalni i korporativni zlocini na Mediteranu, Bliskog. I., sada porucuju "drz'te lopova"!

ODGOVORITE