Има ли довољно руку за смјену Савјета министара?

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ биће одржана данас, а на дневном реду је захтјев за иницирање гласања о неповјерењу Савјету министара, као и захтјев за смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића.

Босна и Херцеговина 11.01.2021 | 08:51
Има ли довољно руку за смјену Савјета министара?

Предлагачи захтјева за иницирање гласања о неповјерењу су посланици Наше странке Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић, Дамир Арнаут и СДП-а Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Зукан Хелез и Нада Младина.

Они у образложењу, позивајући се на податке невладиних организација, наводе да је тренутни сазив Савјета министара састављен на математичким принципима који, наводно гарантују подјелу власти, те да није испуњено свих 14 приоритета из мишљења Европске комисије.

Посланици Наше странке и СДП-а тврде да Савјет министара не рјешава тренутне проблеме у земљи, те да је због тога перцепција у јавности лоша, подсјећајући, између осталог, на изјаве министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића да су мигранти туристички потенцијал Унско-санском кантону, те на, како су навели, породично-приватну политику коју, без стратешког договора са спољнополитичким савезницима БиХ, спроводи министар иностраних послова Бисера Турковић.

Захтјев за смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића поднијели су посланици СДС-а Мирко Шаровић, Драган Мектић, ПДП-а Мира Пекић, Бранислав Бореновић, СДП-а Нермин Никшић, Зукан Хелез, Саша Магазиновић, Нада Младина, ДФ-а Џенан Ђонлагић, Златан Бегић, Енвер Биједић, Влатко Главаш, А-СДА Јасмин Емрић, те Наше странке Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић и Дамир Арнаут.

Они као разлог за смјену наводе да је Илић власник привредних субјеката код којих су инспектори Републичке управе за игре на срећу открили илегално приређивање игара на срећу.

На дневном реду сједнице је, у првом читању, Приједлог амандмана два, три, четири и пет на Устав БиХ, који је на прошлој сједници овог дома враћен Уставноправној комисији на поновно разматрање.

Овим амандманима, који су предложили посланици Клуба СДП-а, предвиђа се да, умјесто Предсједништва БиХ, буду бирани предсједник и два потпредсједника, као и да на чело извршне власти буде биран премијер.

СДП предлаже амандманима увођење "предсједника и потпредсједнике БиХ", који не могу бити из истог народа или из реда осталих. Кандидати би, према СДП-у, били "директно изабрани чланови Парламентарне скупштине БиХ".

Амандманима се, које предлаже СДП, надлежности одузете од ентитета једино могу вратити уз једногласан пристанак БиХ и два ентитета.

Прецизиране су надлежности и односи између институција БиХ и ентитета, а постојећим надлежностима институција БиХ додају се одбрана и безбједност, успостављање и функционисање Суда и Тужилаштва БиХ, као и осталих надлежности које се уређују законом.

Ту би се додала и потпуно нова тачка "подијељене надлежности других нивоа власти с институцијама БиХ", којима су обухваћени порески систем, изборни процес, правосуђе, пољопривреда, наука и технологија, екологија, локална самоуправа и друге надлежности које се уређују законом.

СДП-овим приједлогом амандмана драстично би био повећан број посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ.

Са садашња 42 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине, СДП у својим амандманима које предлаже тај број повећава на 87. Као образложење за то наводи "проширење надлежности државе БиХ", као и јачање надлежности Представничког дома.

Број делегата у Дому народа, према овом приједлогу, био би повећан са 15 на 21, по седам из сваког конститутивног народа, и њих би посредно бирао Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

СДП сматра да функцију централне извршне власти треба да добије Савјет министара.

Дневним редом је предвиђено да посланици, у другом читању, разматрају и Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а Саша Магазиновић.

Уставноправна комисија овог дома утврдила је усклађеност са Уставом и правним системом БиХ овог законског приједлога.

На дневном реду је и 14 посланичких иницијатива од којих је седам поднио посланик СДА Денис Звиздић, који је и замјеник предсједавајућег овог дома.

Дневним редом је предвиђено да посланици разматрају и више извјештаја комисије Колегијума о постизању сагласности за посланичке приједлоге, захтјеве и иницијативе, те извјештаје о раду појединих институција БиХ.

На дневном реду је и давање сагласности за ратификацију неколико међународних споразума и уговора, међу којима је и Споразума између Савјета министара и Владе Србије о изградњи и успостављању новог заједничког граничног прелаза на локацији Братунац – Љубовија.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

(Срна) 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Политика и правда

11.01.2021 08:29

Дај боже да се ишта деси. Нека се смјене ови неспособни. Ја кад видим само оног Тегелтије видим једну неискрену и неспособну особу за такав положај на коме се он налази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

11.01.2021 09:34

Немогу ниста на залост кад се мора ици у дом народа где се све блокира.Под хитно то се мора некако ревидирати и треба убацити у закон ванредни избори тек би тад и мал и бар мало одговорности ових Пљацкаса

Name

РЕ ПОЛИТИКА И

11.01.2021 09:35

НЕ ДАЈ БОЗЕ ДА ИХ ОВАКВЕ СМЈЕНЕ. УВИЈЕК ДОДЈУ ГОРИ. ЛУДАЦКА ДРЗАВА КУПЉЕНИХ ДИПЛОМА И БУДАЛЕТИНА НА ФУНКЦИЈАМА. СТОКЕ.

Name

Ре

11.01.2021 10:22

Није проблем савјет министара вец немогуца дрзава. Ко год да сједне бице исто јер циљеви три народа немају ниста заједницко осим срба и хрвата у зељи за одвајањем.

Name

Аса

11.01.2021 08:35

Пто сада мијењати власт, требба их пустити да грцају у својој прљавштини још 2 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

11.01.2021 09:22

сав савет министара дабогда вода однела или корона појела толикосу добри и постени нигдеих небило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

11.01.2021 10:10

У праву си 100%

Name

Ре

11.01.2021 11:00

Е баш си клокан и то онај прави неписмен и глуп ко рацку! ??????

Name

Само

11.01.2021 09:36

Србе избацити напоље и све стима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сике

11.01.2021 09:45

Да несто слузба ради тај синиса илиц никад неби био замјеник министра,све на црно радио цјело врјеме,узели су десетине милиона марака на кладионицама,и ником ниста,.То у правно уредјеним дрзавама се иде на дугу робију,плус одузме имовина,.А овде такав цовјек замјеник министра,а да не прицамо о томе сто је понављао 7 разред.Купио све могуце дипломе,Па ова Босна је зато и осудјена на пропаст,а народу треба само још горе кад и овакви купе за 50км .зато сад народе цутите и поклопите се ушима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

11.01.2021 09:50

Ниста ако не смијене Илица хајде да се сви бавимо нелегалним пословима без последица!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

11.01.2021 09:51

Одаклеишчуђавање о нераду СМ П Додик је и рекао да СМ нече ништа радити осим ако је у питању РС....И онда се чуди што САД и ЕУ хоче да улину ентитетско гласање....Он је мислио да ако они пропадну пропада и БИХ ниђе везе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досиц

11.01.2021 09:54

Илица треба смијенити.Некоме је даво велике паре за нелегалне кладионице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имааа

11.01.2021 10:00

Имаа али да нема поткованих и гангстерааа који поодавноо треба да су на робијиииии они напредујууу са функцијамааа паразитиии иглодали дрзавуууу и народ а сви изнад законааа!!поткивании дебелооо умрезени у хоботницу балканскууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

113+кладионица

11.01.2021 10:12

Па Илиц није имао једну нелегалну кладионицу него 20 нелегалних објеката.И данас има таквих на Улицама,Економијама и др. зворницким мјестима.С тим да нису само његове кладионице нелегалне.Има ту јос неких фирми које се баве приредјивањем игара.Само сто инспекције не раде свој посао за ста вјероватно узимају мито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

11.01.2021 10:28

Ево и ја дизем руку да се смијени савјет министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

11.01.2021 10:52

Да је опозиција јака,био би већ други СМ.Ово је замајавање јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМДо

11.01.2021 10:58

Само да оставе господју Бисеру Турковиц. Она једино има манире једног министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

11.01.2021 15:00

Ниста од смјене. Прццццц.