Меркел ће покушати да ријеши питање Косова

- Мислим да не треба гајити превелика очекивања да ће се талас политичких промјена на Балкану који је започео 2020 у Црној Гори у 2021. се преселити у друге земље Балкана – каже за Скенер.инфо Милован Јовановић, новинар и политички аналитичар.

Србија 09.01.2021 | 18:59
Меркел ће покушати да ријеши питање Косова

– Оно што могу да кажем јесте да ће после ванредних избора на КиМ покрет Самоопредељење Аљбина Курттија убедљиво победити, а Курти готово извесно постати премијер. Од њега и његове Владе међутим ништа конструктивно и позитивно не треба очекивати – истиче Јовановић.

На констатацију да би на изборима у Албанији, који су у априлу, Еди Рама могао доживети судбину Мила Дјукановића Јовановић каже да ће се то тешко догодити.

-Како данас ствари стоје Еди Рама ће без великих проблема победити на изборима.Право чудо би требало да се деси да би Рама изгубио на изборима.Треба рећи и да он у Албанији нема озбиљну алтернативу, лидер опозиције Љујзим Баша није дорастао задатку – објашњава Јовановић.

Што се тиче преговора између Србије и Косова Јовановић каже да ту доста зависи од Немачке.

-Немачка канцеларка Ангела Меркел ове године завршава политичку каријеру као канцелар Немачке и као председница ЦДУ. Немачку очекују редовни избори у септембру месецу и врло је вероватно да ће Меркел уз подршку Вашингтона учинити све да се до тада преговарачки процес између Београда и Приштине оконча.

Јовановић је говорио и о политичкој судбини три лидера из БиХ Додика, Човића и Изетбеговића.

-Њих тројицу очекују велики изазови и притисци. Нова америчка администрација у координацији са ЕУ ће посветити више пазње БИХ, захтеваће промене у БИХ како би држава продисала, а сви њени грађани коначно почели да живе боље. Са тројицом доказаних штеточина Додиком, Човићем и Изетбеговићем то ће ићи јако тешко. Мислим да ће избори 2022 разбистрити политичку сцену и донети бар неке дуго очекиване промене.

(Скенер.инфо)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сарајлија

09.01.2021 18:56

Кад исплате ратне репарације, може давати било какве предлоге! Сретан пут у пензију било које врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.01.2021 19:25

Јел мислиш на Немацку?

Name

Милан

09.01.2021 19:36

Каква Њемацка какви бакрачи. Све зависи од нас, и од наших водја. Ако је нама добро шта има било ко да одредјује било шта, а ако нам није добро сто не мијењамо ствари? Постоје избори сваке двије године сто локални сто републицки па гласај. Никоме до сада ни Њемацка нити било ко није помогао него сви гледају да усицаре на сиротињи. А ми смо једна оригинална и ортодоксна сиротиња и то балканска. Али имамо свој понос свој инат ( позитивни) и не бојимо се ми никога. Док ми не ријесимо да мијењамо стање оно се неће промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Итд

09.01.2021 20:26

Не бојите се никога ?

Name

Наталија

09.01.2021 21:18

Меркеловој је стало до БиХ као и за лањски снијег. Ангела има пуне руке проблема..

Name

@Милан

09.01.2021 21:23

А засто се не запитас засто смо сиротиња,јесу други за то криви или смо ми сами себи криви сто смо сиротиња.

Name

Боро

09.01.2021 21:42

Да,сад кад одлази бас це да се бави нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

10.01.2021 08:13

Јак ми је ово аналитицар,па све ово обицан градјанин зна,дај несто ново,ово вазда иста прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горана

10.01.2021 08:55

Нико нас не може спасити од нас самих!

ОДГОВОРИТЕ