Merkel će pokušati da riješi pitanje Kosova

- Mislim da ne treba gajiti prevelika očekivanja da će se talas političkih promjena na Balkanu koji je započeo 2020 u Crnoj Gori u 2021. se preseliti u druge zemlje Balkana – kaže za Skener.info Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar.

Srbija 09.01.2021 | 18:59
Merkel će pokušati da riješi pitanje Kosova

– Ono što mogu da kažem jeste da će posle vanrednih izbora na KiM pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurttija ubedljivo pobediti, a Kurti gotovo izvesno postati premijer. Od njega i njegove Vlade međutim ništa konstruktivno i pozitivno ne treba očekivati – ističe Jovanović.

Na konstataciju da bi na izborima u Albaniji, koji su u aprilu, Edi Rama mogao doživeti sudbinu Mila Djukanovića Jovanović kaže da će se to teško dogoditi.

-Kako danas stvari stoje Edi Rama će bez velikih problema pobediti na izborima.Pravo čudo bi trebalo da se desi da bi Rama izgubio na izborima.Treba reći i da on u Albaniji nema ozbiljnu alternativu, lider opozicije Ljujzim Baša nije dorastao zadatku – objašnjava Jovanović.

Što se tiče pregovora između Srbije i Kosova Jovanović kaže da tu dosta zavisi od Nemačke.

-Nemačka kancelarka Angela Merkel ove godine završava političku karijeru kao kancelar Nemačke i kao predsednica CDU. Nemačku očekuju redovni izbori u septembru mesecu i vrlo je verovatno da će Merkel uz podršku Vašingtona učiniti sve da se do tada pregovarački proces između Beograda i Prištine okonča.

Jovanović je govorio i o političkoj sudbini tri lidera iz BiH Dodika, Čovića i Izetbegovića.

-Njih trojicu očekuju veliki izazovi i pritisci. Nova američka administracija u koordinaciji sa EU će posvetiti više paznje BIH, zahtevaće promene u BIH kako bi država prodisala, a svi njeni građani konačno počeli da žive bolje. Sa trojicom dokazanih štetočina Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem to će ići jako teško. Mislim da će izbori 2022 razbistriti političku scenu i doneti bar neke dugo očekivane promene.

(Skener.info)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Сарајлија

09.01.2021 18:56

Кад исплате ратне репарације, може давати било какве предлоге! Сретан пут у пензију било које врсте.

ODGOVORITE
Name

Re

09.01.2021 19:25

Jel misliš na Nemacku?

Name

Milan

09.01.2021 19:36

Kakva Njemacka kakvi bakrači. Sve zavisi od nas, i od naših vodja. Ako je nama dobro šta ima bilo ko da odredjuje bilo šta, a ako nam nije dobro sto ne mijenjamo stvari? Postoje izbori svake dvije godine sto lokalni sto republicki pa glasaj. Nikome do sada ni Njemacka niti bilo ko nije pomogao nego svi gledaju da usicare na sirotinji. A mi smo jedna originalna i ortodoksna sirotinja i to balkanska. Ali imamo svoj ponos svoj inat ( pozitivni) i ne bojimo se mi nikoga. Dok mi ne rijesimo da mijenjamo stanje ono se neće promijeniti.

ODGOVORITE
Name

Itd

09.01.2021 20:26

Ne bojite se nikoga ?

Name

Natalija

09.01.2021 21:18

Merkelovoj je stalo do BiH kao i za lanjski snijeg. Angela ima pune ruke problema..

Name

@Milan

09.01.2021 21:23

A zasto se ne zapitas zasto smo sirotinja,jesu drugi za to krivi ili smo mi sami sebi krivi sto smo sirotinja.

Name

Boro

09.01.2021 21:42

Da,sad kad odlazi bas ce da se bavi nama.

ODGOVORITE
Name

Patriota

10.01.2021 08:13

Jak mi je ovo analiticar,pa sve ovo obican gradjanin zna,daj nesto novo,ovo vazda ista prica

ODGOVORITE
Name

Gorana

10.01.2021 08:55

Niko nas ne može spasiti od nas samih!

ODGOVORITE