МЕДИЈИ: Ко је Брано Мићуновић?

Вест да је у Будви данас приведен црногорски бизнисмен Бранислав Брано Мићуновић шокирала је не само црногорску већ и јавност у целом региону.

Регион 06.01.2021 | 17:09
МЕДИЈИ: Ко је Брано Мићуновић?

Реч је о човеку за којег деценијама већ важи правило да се његово име не изговара олако, оцењују медији.

Од тренутка када су почеле да колају приче о томе да је Црна Гора "шверцерска Мека", име овог Никшићанина је у подгоричким и регионалним медијима пмињано заједно са Милом и Ацом Ðукановићем, Веселином Баровићем, Ратком Кнежевићем, Станком Суботићем...

Име Брана Мићуновића је први пут у медије доспело када је 1983. године у Немачкој убијен Стјепан Ðурековић, бивши директор маркетинга хрватске Ине, а за чије убиство су много година касније на доживотне робије у Немачкој осуђени бивши припадници југословенске тајне полиције Јосип Перковић и Здравко Мустач.

Мићуновић, званично, није припадао ниједној политичкој партији, што не значи да је био политички пасиван.

У јесен 1992. године, пренели су тада медији, није му се допала идеја да Војислав Шешељ у Никшићу одржи страначки скуп, па га је са својом дружином чекао на прилазу граду.

Митинг радикала није одржан.

Десет година касније, 2002. године, Шешељ га је оптужио за умешаност у криминал и убиство Горана Жугића, саветника црногорског председника за безбедност.

Шешељ је, како су пренели медији, тада рекао да је Мићуновић толико моћан да је "прави председник Црне Горе”, који "држи у шаци” и самог Мила Ðукановића.

Мићуновић је, према писању медија, у време НАТО бомбардовања штитио тадашњег лидера ДС-а Зорана Ðинђића, који је то време провео у Црној Гори.

Иначе, када год су медији покушавали да објасне мрежу организованог криминала која дрма Балканом и шире, готово у сваком тексту Брано Мићуновић је био на првом месту, представљен као човек од којег све зависи, као и да има и своју војску.

Сам Мићуновић је у ретким изјавама себе представљао као "жестоког момка" са асфалта који се почетком деведесетих вратио у отаџбину у намери да помогне остваривању националних интереса. До тада је по западним метрополама бранио елиту од, како је говорио, "албанске и друге мафије".

Био је припадник елитне 63. падобранске бригаде некадашње ЈНА и студент економије у Новом Саду.

Пре двадесетак година био је оптужен за двоструко убиство у Подгорици, провео је неко време у затвору у Спужу, али је ослобођен због недостатка доказа.

Иако се представљао као "Титов пионир", Мићуновић је био активан у пројекту осамостаљивања Црне Горе.

Његови пријатељи су били припадници разних паравојних јединица у бишој Југославији Ðорђе Божовић Гишка, који је погинуо још 1991. године код Госпића, Жељко Ражнатовић Аркан, Ратко Ðокић, Дуги Лаиновић, Ћента, па Бранислав Бата Шарановић, који је пре пар година страдао у уличном обрачуну.

У давнашњем интервјуу подгоричкој "Ревији Д", мајка покојног Гишке, Милена, означила је Мићуновића као јединог правог пријатеља породице, који јој се увек нашао при руци, али је нагласила да јој је јасно зашто он не долази више у Србију.

"Овде би га одмах убили, не сме да дође. Има много тешких прича о њему, али он људима много помаже и многе жели да заштити", рекла је Милена.

О Мићуновићевој помоћи ФК Сутјеска писала је и београдска штампа својевремено.

Том клубу је помогао да уђе у елитно такмичење у доба СР Југославије, па је дуго важио за председника и власника тог клуба, а он сам је рекао да ту ничега није било него да је само изгубио новац.

Тврдио је да је хуманитарац, који у Црној Гори збраја избегле.

Медији су га у том периоду називали "неформалним краљем српско-црногорског фудбала" и да контролише све токове новца у фудбалу било кроз клубове, било кроз Савез.

Повезиван је и са Звезданом Терзићем, некадашњим директором ОФК "Београда" и првим председником ФС Србије, а сада Црвене звезде, што су обојица више пута потврдили.

Пре тога Мићуновић се бавио угоститељством и имао је бројне клубове и коцкарнице на Црногорском приморју, кроз које су прошли многи локални политичари и предузетници.

Имао је пекару, пицерију, казино у хотелу "Црна Гора" у Подгорици и у "Маестралу" у Пржном, а његова је била и некада највећа дискотека на Балкану - будвански "Трокадеро".

Виђао се с покојним председником СРЈ и Србије Слободаном Милошевић и био пријатељ са низом политичара из тог времена, које је, како је говорио, чак узимао у заштиту од Милошевића.

У медијско-оперативној истрази против "Шарићевог нарко-клана" дошло се и до имена Мићуновића, али ништа више од тога.

О Мићуновићу се последњи пут највисе писало 2017. када је оженио сина Ðорђа, а на луксузној свадби су међу мнногобројним званицама били и припадници српског "џет-сета".

(Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Славко

06.01.2021 16:27

Сједи 1 има истине,али га у неким стварима претјера,милосевица је само гледа на тв!убиство момка сто је било испред хотела,односно овјерио га пред доста сведоцима,нико није луд да сведоци да добије хумку нову,судтво је милово ослободило за то убиство јер је то удрузена мафијаска организација.казна у цг увек стизе само је спора,мозда неце он добити свог убиства,али це његов неко сигурно вријеме теце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

06.01.2021 16:27

Домаћин види се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балд

06.01.2021 16:55

Хахахаххахаххааххаххаххахахахахаха

Name

Реган

06.01.2021 19:06

Брате,плачем од коментара,хахахаха,прави домаћин

Name

Милојко

06.01.2021 16:28

Да је било висе људи његовог профила, како сам разумио до рата мозда не бих ни досло..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

06.01.2021 17:08

То је обицан олос и криминалац. Такви људи само у банана дрзавама нису у затвору.

Name

Q

06.01.2021 17:26

Баш ме насмија. Ова сподоба одлучивала о рату или миру.

Name

Ре Милко

06.01.2021 19:03

Управу си Милко, а сиптоматично је да тај олош о ком говориш ради за Новоматиц. Изгледа да Новоматиц окупља сав сљам из тих банана држава, вероватно са неким разлогом.

Name

Србогорац

06.01.2021 17:18

Не знам ко је. Човјек изгледа баш мирољубиво. Џаба га хапсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха, незнас

06.01.2021 19:22

Мирне воде су дубоке.

Name

Мило

06.01.2021 17:44

Брано је био шеф подземља и сада је погубио конце. Оно што је могао прије 10 година да држи ред у подземљу, сада не може јер га Которани ("оба клана) не фермају и остало му је да води" комите" и блеји испред Цетињског Манастира и пјева Томпсонове пјесме. Данас је склоњен да не прави белаја на Цетињу, а реално он је зрео за доживотнии затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

06.01.2021 18:36

Оличење чојства и јунаштва. Његош би био поносан на њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па, многи

06.01.2021 18:40

Код нас уопсте се о "закон" нису огријесили јел су они и правили законе, такве су и дрзаве. Једино мозда сто не носи маску плати казну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Слотер

06.01.2021 19:22

Криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

06.01.2021 22:46

Обицан никоговић,који је одавно требо бити тамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Албанац

07.01.2021 01:56

Ста паметујете глупаци. Боље да вам је све и један политицки остаплер ухапсен. А Мицуновиц пустен. ОДМАХ...!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор

07.01.2021 07:25

Ма мајмун и силеџија. Није се намјери, гдје треба. А и тај олос га до сада ститио. Вријеме је да одговара за све. А ако га пусте, нема разлике. Исти су као Ђукановић

ОДГОВОРИТЕ