Огромна острва отпада плутају ријекама Балкана

Огромна острва отпада плутају неким ријекама Балкана и угрожавају животну средину, али и хидроелектрану "Вишеград" на ријеци Дрина, пише америчка агенција Ассоциатед Пресс.

Босна и Херцеговина 06.01.2021 | 07:21
Огромна острва отпада плутају ријекама Балкана

Пластичне флаше и кесе, захрђала бурад и други отпад јуче су се могли видјети у Дрини близу Вишеграда, на истоку Босне и Херцеговине, наводи АП.

Агенција додаје да је јуче почело уклањање отпада код хидроелектране “Вишеград” како би била избјегнута потенцијална штета.

Узводно, притоке Дрине у Црној Гори, Србији и БиХ носе још отпада након што су набујале воде прешле преко депонија у тој области, пише у тексту.

АП наводи да балканске државе карактерише лоше управљање отпадом и да тоне смећа редовно завршавају у ријекама.

Додаје се да је овонедјељно пуцање ланчанице која је задржавала отпад довело до масовног нагомилавања смећа у Дрини и угрожавања вишеградске бране.

“Званичници наводе да се из Дрине близу Вишеграда сваке године извуче између 6.000 и 8.000 кубних метара отпада. Иако проблем није нов, Србија, БиХ и Црна Гора нису много учинили на његовом рјешавању, а све земље су на путу ка ЕУ”, пише АП.

Америчка агенција наводи ријечи еколошког активисте из групе Еко центар Дејана Фуртуле да проблем смећа у Дрини угрожава и локалну заједницу јер се отпад послије вађења из ријеке баца на локалну депонију која често гори и из које се отровна течност враћа у Дрину.

“Сви смо овдје у опасности, читав екосистем”, рекао је Фуртула.

Агенција наводи да је отпад из ријеке Лим створио сличан проблем у Потпећком језеру на југозападу Србије.

“Слике нагомиланог смећа које покрива и вјештачко језеро и Дрину изазвале су гњев. Овоседмични наслов у листу Блиц гласио је ‘Ужасно и срамотно’, а у тексту је Потпећко језеро описано као плутајућа депонија”, пише агенција.

Додаје да су и Дрина и Лим ријеке познате по смарагдној боји и пејзажу од којег застаје дах.

Послије ратова 90-их година прошлог вијека, Балкан и даље знатно заостаје за остатком Европе и економски и по питању заштите животне средине, наводи АП.

Агенција додаје да још један огроман проблем представља опасно загађење ваздуха у већини градова у региону.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

срето

06.01.2021 09:12

Иза ово је крив Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

06.01.2021 11:31

Како кад је Драшко обећао да неће бити смећа?!

Name

Него

06.01.2021 11:50

Ко други

Name

Бранислав

07.01.2021 05:54

Права слика свјести нашег народа!!!

ОДГОВОРИТЕ