Ogromna ostrva otpada plutaju rijekama Balkana

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rijekama Balkana i ugrožavaju životnu sredinu, ali i hidroelektranu "Višegrad" na rijeci Drina, piše američka agencija Associated Press.

Bosna i Hercegovina 06.01.2021 | 07:21
Ogromna ostrva otpada plutaju rijekama Balkana

Plastične flaše i kese, zahrđala burad i drugi otpad juče su se mogli vidjeti u Drini blizu Višegrada, na istoku Bosne i Hercegovine, navodi AP.

Agencija dodaje da je juče počelo uklanjanje otpada kod hidroelektrane “Višegrad” kako bi bila izbjegnuta potencijalna šteta.

Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i BiH nose još otpada nakon što su nabujale vode prešle preko deponija u toj oblasti, piše u tekstu.

AP navodi da balkanske države karakteriše loše upravljanje otpadom i da tone smeća redovno završavaju u rijekama.

Dodaje se da je ovonedjeljno pucanje lančanice koja je zadržavala otpad dovelo do masovnog nagomilavanja smeća u Drini i ugrožavanja višegradske brane.

“Zvaničnici navode da se iz Drine blizu Višegrada svake godine izvuče između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu mnogo učinili na njegovom rješavanju, a sve zemlje su na putu ka EU”, piše AP.

Američka agencija navodi riječi ekološkog aktiviste iz grupe Eko centar Dejana Furtule da problem smeća u Drini ugrožava i lokalnu zajednicu jer se otpad poslije vađenja iz rijeke baca na lokalnu deponiju koja često gori i iz koje se otrovna tečnost vraća u Drinu.

“Svi smo ovdje u opasnosti, čitav ekosistem”, rekao je Furtula.

Agencija navodi da je otpad iz rijeke Lim stvorio sličan problem u Potpećkom jezeru na jugozapadu Srbije.

“Slike nagomilanog smeća koje pokriva i vještačko jezero i Drinu izazvale su gnjev. Ovosedmični naslov u listu Blic glasio je ‘Užasno i sramotno’, a u tekstu je Potpećko jezero opisano kao plutajuća deponija”, piše agencija.

Dodaje da su i Drina i Lim rijeke poznate po smaragdnoj boji i pejzažu od kojeg zastaje dah.

Poslije ratova 90-ih godina prošlog vijeka, Balkan i dalje znatno zaostaje za ostatkom Evrope i ekonomski i po pitanju zaštite životne sredine, navodi AP.

Agencija dodaje da još jedan ogroman problem predstavlja opasno zagađenje vazduha u većini gradova u regionu.

(N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sreto

06.01.2021 09:12

Iza ovo je kriv Mile

ODGOVORITE
Name

Duško

06.01.2021 11:31

Kako kad je Draško obećao da neće biti smeća?!

Name

Nego

06.01.2021 11:50

Ko drugi

Name

Branislav

07.01.2021 05:54

Prava slika svjesti našeg naroda!!!

ODGOVORITE